21 °C Budapest
Woman applying insect repellent against mosquito and tick on her leg during hike in nature. Skin protection against insect bite

Hét megyében bőgnek fel a gépek: több mint 300 településen lép akcióba a katasztrófavédelem

2022. május 23. 19:34

A héten 4 Bács-Kiskun, 65 Borsod-Abaúj-Zemplén, 3 Hajdú-Bihar, 6 Heves, 42 Jász-Nagykun-Szolnok, 4 Pest és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz szúnyoggyérítés.

A meleg időjárás kedvez az embert támadó szúnyogok megjelenésének. Az eltérő csapadékviszonyok miatt a szúnyogok száma országszerte nagy változékonyságot mutat. Lokálisan akár tömegessé is válhat a jelenlétük. Az elmúlt hetekben a Duna és a Tisza mentén folyamatosan alkalmazták a lárvák ellen használt biológiai módszert. A Duna mentén jellemzően kisebb, jól megközelíthető tenyészőhelyek alakultak ki, ezek zömét feltárták és eredményesen kezelték a szakemberek.

A Tiszán és a Bodrogon több kisebb árhullám vonult le, emiatt a szúnyogok számára ideális élőhelyek jöttek létre. Ezek egy részéből tömegesen keltek ki a vérszívók. A napokban autóra szerelt permetező berendezésekkel juttatják ki a szúnyogirtó készítményt permetfelhő, vagy köd formájában. A ködöt képező technológiát növényzettel sűrűn borított környezetben alkalmazzák. Mivel a létrejövő sűrű köd egy kis időre korlátozza a látási viszonyokat, forgalmas helyen nem ezt használják. A forgalmasabb területeken permetfelhő formájában juttatják ki az irtószert. A két eljárás során ugyanazt a készítményt permetezik.

A nagyon kis mennyiségben kijuttatott irtószer emberekre, háziállatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kivitelezés késő este és éjszaka történik a települések belterületén. A munkavégzésről az önkormányzatok minden esetben értesítést kapnak, a tervezett időpontok, a kezelt területek térképes ábrázolása pedig megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem