20 °C Budapest
Renovation project. Skilled manual worker fitting oak engineered planks of wood flooring.

Rengeteg lakásfelújítás dőlhet dugába itthon: válságra készülnek a szakik, ez csúnya lehet

2022. május 9. 15:02

Borúlátóak a szakemberek az építőiparban, 95 százalékuk számít válságra, 83 százalékuk még idén – derül a Mapei Kft. 150 építőipari szakember körében végzett gyorsfelméréséből. A vállalat szerint bár láthatók lassulásra utaló jelek, azokat sikeresen enyhítik a lakásfelújítási és otthonteremtési támogatások, legalábbis december 31-ig.

A megkérdezett szakemberek 45 százaléka szerint már most érezni a válság hatását, míg további 38 százalék szerint fél éven belül, 10 százalékuk szerint pedig jövőre éri el a recesszió hazánkat. A válság hatására várhatóan lassul az építőipar a szakemberek 18 százaléka szerint. 46 százalékuk gondolja úgy, hogy ennek hatására a lakosság a felújítások elhalasztása mellett dönt, 14 százalékuk az építőanyagárak emelkedésére, 7 százalék anyaghiányra számít.

A saját munkájukra nézve, a megrendelések visszaesésére a szakemberek 69 százaléka számít, további 7 százalékuk a munkadíjak csökkenésétől, valamint a megrendelők árérzékenyebbé válásától tart. Mindössze a válaszadók 22 százaléka szerint az esetleges válság nem fogja a munkáját érinteni.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint néhány százalékos lassulásra számítani lehet a piacon, azonban ennek a mértéke nagyban függ a kormány támogatási politikájától. A szakember szerint a felújítási és lakásépítési támogatások olyan mértékben élénkítik az ágazatot, ami enyhíti a nemzetközi gazdasági és politikai változások kedvezőtlen hatásait. Úgy véli, hogy amennyiben a kormány a december 31-én lejáró támogatások megújítása mellett dönt, akkor nem kell számítani jelentős visszaesésre. A szakember bizakodó, ugyanakkor véleménye szerint a cégeknek fel kell készülniük egy esetleges lassulásra.

A válaszadó szakemberek 37 százaléka úgy gondolja tehetetlen, nem tud felkészülni az esetleges válságra, 20 százalék tartalékol, 7 százalék pedig árukészlet vásárlásába fektet. A lehető legtöbb munka vállalásával a szakemberek 25 százaléka készül a nehezebb időkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm