Fontos változás jöhet az ingatlanvásárlásnál: ezekről érdemes tudni

Fontos változás jöhet az ingatlanvásárlásnál: ezekről érdemes tudni

2021. május 25. 13:29

2017-ben indult az E-ING Projekt, amelynek fő célkitűzései az ingatlan-nyilvántartás elektronikus adatbázissá fejlesztése, az ingatlan-nyilvántartást érintő valamennyi eljárás elektronizálása, így a földhivatali eljárások ügyintézési idejének és költségeinek csökkentése, valamint a magyar gazdaság versenyképességének növelése. Az elektronikus ingatlan-nyilvántartás kialakításával párhuzamosan egyúttal szükségessé vált egy új ingatlan-nyilvántartási törvény előkészítése is. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényjavaslat már benyújtásra került az Országgyűlés elé és az várhatóan 2023. február 1-jén lép hatályba – hívja fel a figyelmet dr. Gálik Gabriella, a KCG Partners szakértője.

Az ingatlan-nyilvántartás alapegysége az ingatlan. A törvényjavaslat fekvésük szerint belterületi, külterületi és különleges külterületi földrészleteket különböztet meg, ez utóbbi kategóriába a zártkertek tartoznak.

Az ingatlan-nyilvántartás jelenleg kétdimenziós, így bizonyos kivételtől (például társasházak) eltekintve nem tudja kezelni azt a helyzetet, ha egy földrészleten függőleges irányban egymást átfedő, különböző tulajdonjogi helyzetű ingatlanok helyezkednek el. Az elektronikus ingatlan-nyilvántartás megteremtése azonban lehetőséget biztosít a földrészletek és az egyéb önálló ingatlanok nyilvántartásának modernizálására, így a jövőben a földterületen található épületek mellett föld alatti, valamint egymás alatt és fölött elhelyezkedő építmények (például alul- és felüljárók, mélygarázsok, pályaudvarok alá épült bevásárlóközpontok, alagutak és hidak) térképi ábrázolása és ingatlan-nyilvántartásban történő nyilvántartása is megvalósíthatóvá válik.

Gyorsabb elektronikus ügyintézés – tulajdonosváltozás akár néhány óra alatt

Az ingatlan-nyilvántartási eljárás néhány kivétellel (például lakcímváltozás átvezetése) jelenleg papír alapon történik, amely elavult, időigényes és költséges. Ezért is tűzte ki célul az E-ING Projekt az ingatlan-nyilvántartást érintő eljárások elektronizálását és rendelkezik úgy a törvényjavaslat, hogy a kérelmeket már elektronikus úton, elektronikus űrlap alkalmazásával kell előterjeszteni. A törvényjavaslat felsorolja azokat a minimálisan szükséges adatokat, amelyeket az űrlapon rögzíteni kell ahhoz, hogy a beadvány széljegyezhető legyen. Amennyiben ezek az adatok hiányoznak, hibásan kerülnek megadásra vagy az eljárás igazgatási szolgáltatási díját nem fizették meg, a kérelem alkalmatlan széljegyzésre. Ebben az esetben az ingatlanügyi hatóság elektronikus igazolást küld a jogi képviselő részére arról, hogy a kérelem széljegyzésének akadálya van és ilyenkor a kérelmet be nem nyújtottnak kell tekinteni.

A törvényjavaslat bizonyos körben lehetőséget biztosít arra is, hogy az ingatlan-nyilvántartási kérelem elbírálására ún. automatikus döntéshozatali eljárásban kerüljön sor. Ilyenkor a hatóság a rendelkezésére álló, valamint az automatikus információátvétel útján megszerzett adatok alapján, emberi közbeavatkozás nélkül hozza meg a döntését és közli az ügyféllel, az ügyintézési idő pedig huszonnégy óra, így egy ingatlan adásvételét követően a tulajdonosváltozás akár már néhány óra alatt megjelenhet a tulajdoni lapon. A törvény végrehajtási rendelete határozza meg, mely esetekben és feltételekkel van helye automatikus döntéshozatalnak. A törvényjavaslat ugyanakkor garanciális szabályként rögzíti, hogy az ügyfél a döntés közlését követő öt napon belül kérheti, hogy a hatóság a kérelmét ismételten, teljes eljárásban bírálja el.

Felfüggesztés szabályainak módosulása

A törvényjavaslat felsorolja azokat az eseteket, amikor az ingatlan-nyilvántartási eljárást fel kell függeszteni, azonban a jelenlegi szabályozással ellentétben már nem teszi lehetővé bizonyos beadványok elintézésének ún. függőben tartását. A korábbi függőben tartási okok a törvényjavaslat alapján már felfüggesztési oknak minősülnek. Már nem lesz lehetőség a kérelem függőben tartását kérni a tulajdonjog-bejegyzési engedély benyújtásáig, de a kérelem benyújtásától számított legfeljebb hat hónapos határidőig sem. Amennyiben a vételár kifizetésére csak később kerül sor, a felek tulajdonjog fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog bejegyzését kérhetik, és az ingatlanügyi hatóság felfüggeszti a tulajdonjog-bejegyzés iránti eljárást a tulajdonjog fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog bejegyzése iránti kérelem benyújtásától számított legfeljebb hat hónapos határidő elteltéig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyéb változások – adatvédelem, megfelelően képzett ügyvédek

A törvényjavaslat a hatályos adatvédelmi szabályokat is leköveti, így szigorítja a jogosulti adatok körének megismerhetőségét és új alapokra helyezi az ingatlan-nyilvántartás adatszolgáltatási formáit.

Az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja tehát a jogi szabályozás tekintetében is jelentős változásokat hoz, amelyek minden bizonnyal hozzájárulnak majd az ingatlan-nyilvántartási eljárások gyorsabbá és hatékonyabbá válásához. Az új elektronikus ügyintézés ugyanakkor az ügyvédek részéről is megfelelő felkészülést igényel, ezért a jövőben az ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvédeknek szakmai képzésen kell részt venniük és kiegészítő felelősségbiztosítást kell kötniük. A törvény tervezett 2023. február 1-jei hatálybalépésével azonban megfelelő felkészülési idő áll rendelkezésre mind az ügyvédek, mind az érintett hatóságok részére – összegzi dr. Gálik Gabriella.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm