21 °C Budapest

Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást keres? Egyre több helyről választhat! (x)

Pénzcentrum
2021. március 8. 05:00

A kiszámítható feltételeket kínáló konstrukciók az otthonbiztosítások terén is egyre nagyobb teret nyernek, ugyanis immár 6 szolgáltató biztosítási termékei közül választhatunk, ha Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást (MFO) keresünk. Miért éri meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített terméket választani az otthonbiztosítások piacán? Ismerjük meg a részleteket!

Új taggal bővült a fogyasztóbarát termékcsoport

A Magyar Nemzeti Bank 2017-ben elsőként a lakáshitelek piacán vezette be a fogyasztóbarát minősítését. A kritérium-rendszer létrehozásával az MNB célja a piaci verseny élénkítése mellett az volt, hogy szélesebb körben elérhető, áttekinthető feltételrendszerű, a hitelfelvétel minden részletében a lakosság igényeihez igazított, kedvező kamatozású kölcsönök kerüljenek a kereskedelmi bankok kínálatába. A program népszerűségét tapasztalva a jegybank a minősítés kiterjesztése mellett döntött, tavaly óta már otthonbiztosításokkal, az idei évtől pedig személyi kölcsönökkel is pályázhatnak az intézmények, hogy a jegybanki garanciával ellátott termékeiket kínálhassák az ügyfeleknek.

A minősített hitelek és biztosítások közös ismertetőjegyei az egységes minimum feltételeknek történő megfelelés, az összehasonlíthatóság, a gyors és ügyfélbarát kiszolgálás, a biztonság, valamint az egyszerű és a lehető legtöbb ponton folytatható digitális ügyintézés.

A minősített otthonbiztosítások előnyei

Az immár hatodik biztosítónál engedélyezett és a piaci szereplők széles körénél jelenleg is fejlesztés alatt álló Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások a legkedvezőbb feltételekkel rendelkező lakásbiztosítási termékek közé tartoznak. Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető, tipikus kockázatokra nyújt fedezetet fölösleges többletszolgáltatások és kiadások nélkül. Az alapcsomaggal kapcsolatos káresemények tartalmát, beleértve a szűkített kizárásokat és mentesüléseket, az MNB egységesen és kötelezően megszabta minden minősítést elnyerő biztosító számára. Ennek tartalmaznia kell a piacon szokásos valamennyi környezeti csapás és külső okra visszavezethető 15 alapkockázatot (pl. tűz, vihar, villámcsapás stb.) és ezen túl 5 olyan kockázatot, melyek általában csak kiegészítőként érhetők el, de gyakori káresemények, mint például vízkár (elfolyt víz is), betöréses lopás, rongálás, vagy üvegtörés.
Az alapcsomag mellé az ügyfelek - igényeik szerint - elnevezésükben sztenderdizált, illetve esetlegesen további kiegészítő fedezeteket is választhatnak, együttkötési kényszer nélkül. Ezzel elkerülik, hogy számukra lényegtelen biztosítási fedezetekre is díjat fizessenek.

A minősített biztosítási termékek egyik fő előnye, hogy az ügyfelek számára könnyebben összehasonlítható, magas szolgáltatási színvonalú termékek kerülnek a piacra, melyek további kiegészítő biztosításokkal személyre szabhatók, ezzel az igényeknek legmegfelelőbb konstrukciót választhatnak a fogyasztók.

Az MFO egyszerűsíti a termékkel kapcsolatos ügyintézést, így csökken annak átfutási ideje. Az ügyfelek a biztosítóval teljes mértékben digitálisan kommunikálhatnak a tájékoztatások kérésétől, a nyilatkozatok kárrendezési dokumentumok beadásán át egészen a szerződés felmondásáig vagy módosításáig. A papírmentes kommunikáció segíti a zöld célok megvalósulását is.

A jegybank minősített termékeinél általános elvárásként megmutatkozó gyorsaság a biztosításoknál is fontos kritérium. Káresemény esetén az ügyfélbejelentés után a biztosítónak 2 munkanapon belül fel kell vennie a kapcsolatot az ügyféllel és a kárrendezés időtartama 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, e fölött legfeljebb 10 munkanap lehet. Ezenfelül, az ügyfél egzisztenciális helyzetét fenyegető károk esetén a biztosítók rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást is alkalmaznak.

Az MNB politikája és intézkedései során kiemelt célként tűzte ki a pénzügyi tudatosság ösztönzését, így támogatja a lakosságot abban is, hogy ne csak évente, hanem gyakrabban vizsgálja felül otthonbiztosítását és szükség esetén akár leváltsa egy számára kedvezőbb konstrukcióra. Annak érdekében, hogy az ügyfelek mindenkor a számunkra legelőnyösebb MFO konstrukciót választhassák, igényük esetén bármelyik negyedévben felmondhatják - 30 napos felmondási idővel - a meglévő MFO szerződésüket.

Kalkuláljon és váltson most!

A jegybank elsődleges célja a fogyasztóbarát minősítéssel, hogy az ügyfelek a pénzükért minden esetben magas színvonalú szolgáltatást kapjanak. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások bevezetése egyértelműen a piac élénkülését eredményezte, és minden jel arra mutat, hogy a továbbiakban ezek adhatják az új értékesítések jelentős részét.

A biztosítók ajánlatainak átláthatóságát az MNB hamarosan induló összehasonlító oldalával fogja segíteni, amelyen keresztül könnyedén összevethetjük majd a költségeket és feltételeket, rangsorolva a számunkra legkedvezőbbeket. Nem érdemes sokáig várni, biztosítsa az otthonának legjobb ajánlatot még ma!

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm