22 °C Budapest

Lakásvásárlás 2013: jókora különbség a négyzetméterárakban

Pénzcentrum
2013. március 8. 16:32

Továbbra is a szezonnak és az elmúlt 4 évnek megfelelően alakul az idei ingatlanpiaci forgalom. Tavaly februárban ugyan 31 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát, de ez az időszak rendkívülinek volt mondható, ugyanis a végtörlesztés okozta felfokozott vevői aktivitás és a befektetői hullám még éreztette a hatását. A hasonlóan induló 2011-es évvel viszont már jól összevethető az idei adat, 2 éve ugyanekkor csupán 1,3 százalékkal volt csendesebb a piac és az első két hónap is csak 2,7 százalékkal volt mérsékeltebb az ideinél. A kereslet alakulása is sokkal inkább hasonlít a 2011-es adatokra, mint a tavalyiakéra. A 71 százalékpontos februári érték alacsonynak mondható, 2012-ben (decembert leszámítva) ennél csak magasabb intenzitást lehetett kimutatni.

Februárban a keleti országrészben 10 ezer forinttal drágább négyzetméter áron vették a paneleket (123 000), mint nyugaton, bár a fajlagos átlagár az utóbbiban volt magasabb (6,4 millió). A tégla lakások esetében azonban fordított a helyzet, a 187 ezres négyzetméterenkénti ár 20 százalékkal magasabb, mint a keleti oldalon mért átlag. Budapesten a budai oldalon 300 ezer forint fölötti átlagértéket mutattak a téglaépítésű ingatlanok, de belváros is megközelítette ezt az értéket 298 ezerrel. A pesti oldalon 211 e Ft/m2 átlagon vásároltak februárban.

Kissé eltérő képet mutat a közép-magyarországi és a vidéki régió a megvásárolt ingatlanok minőségét illetően. Budapesten 39 százalék, Pest Megyében 35 százalék volt a kiváló minőségű ingatlanok aránya az összes eladottból, vidéken ez csupán 27 százalékot mutat. Nyugat-Magyarországon 39 százalék volt a felújítandó, vagy épp lakható kategória aránya, ugyanez Közép-Magyarországon csupán 33 százalékot tett ki.

Az egyik legmagasabb alkuátlagot mutatta a februári hónap a családi házak tekintetében, elsősorban a fővárosban. A 10 százalékos irányár csökkentést követő 13 százalékos vásárlói alku összességében azt jelenti, hogy az eladó eredetileg elképzelt árának 78 százalékáért (irányár x 10% x 13%) sikerült végül megegyezni. Vidéken ugyan némileg csökkent a házat vevők alkukedve, de a januári 4 százalékos irányár változás a duplájára, 8 százalékra módosult, és ezzel a teljes vidéki átlag (házak és lakások együtt) is kissé növekedett.

A szokásosnál valamivel nagyobb volt az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosban, vagyis több mint minden harmadik vevő ezt a választ adta a vásárlás okának. Második legnagyobb csoport 24 százalékkal a befektetőké volt, ők 15 milliót költöttek átlagban ingatlanra. Harmadik 17 százalékkal a nagyobba költözők tábora, az ő átlaguk magas, megközelíti a 24 milliót lakásonként. Vidéken is az elsőlakás vásárlók csoportja volt a legerősebb, őket 17-17 százalékkal követte a nagyobba költözők és a befektetők csoportja, de 15 százalékkal a kisebbe költözők sem sokkal maradtak el. A budapesti eladói oldalon 39 százalékkal a legmarkánsabb csoport a nagyobba költözők tábora lett, átlagban 49 négyzetméteres, 10,6 milliós ingatlant adtak el februárban. Ugyanitt minden negyedik eladott ingatlan örökölt, az örökösök 10 millió forint feletti átlagban váltak meg a lakásoktól. Vidéken jóval kisebb, 23 százalék a nagyobba vágyók aránya, itt a legnépesebb csoport az örökösöké lett 42 százalékkal, ami szintén kimagasló. Az örökösök átlagban 60 négyzetméteres lakást adtak el 7,3 millió forintért. A fővárosi 11 százalékkal szemben vidéken 23 százalék lett a kisebbe költözők aránya is, akik átlag 83 négyzetméteres lakásuktól váltak meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2012. februári tranzakciók paramétereivel összehasonlításban látszik, hogy míg a méretbeli preferencia vidéken semmit nem változott, addig egy évvel később, tehát idén februárban a duplájára nőtt (23%) az olcsóbb, 50-100 ezer Ft/m2 kategória aránya. Pest megyében ennek ellenkezője látszik, a 150 ezer Ft/m2 alatti sávok csökkenése mellett szinte duplázódott, 20-ról 39 százalékra nőtt a drágább 150-200 ezer Ft/m2 árkategória az egy évvel ezelőtti adathoz képest. A fővárosban szintén az olcsóbb kategória volt népszerű februárban, főleg a 150 (Budán a 200-) e Ft/m2 alatti sávokban, illetve a drágább 350-400 ezer forint közöttiben szintén. Ezzel Budán a tavaly februárban legnépszerűbb 10-15 milliós lakásár sáv helyett a legnagyobb csoportot az 5-10 millió közöttiek tették ki idén februárban. Pesten ugyanez az ársáv a legerősebb mindkét időszakban, hiszen a vásárlások felét ez az árkategória teszi ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm