Rezsicsökkentés: tiszta vizet önt a pohárba az Elmű-Émász

2013. február 22. 08:31

A rezsicsökkentési intézkedések következményeit ismerteti az Elmű-Émász társaságcsoport a napokban kiküldött levelében. Az ismertető mintegy kétmillió áramfogyasztót tájékoztat arról, hogy milyen "eredményei" lehetnek az áramdíjak leszorításának - ismerteti a Népszava.

A napilap cikke szerint az áramszolgáltató a tájékoztatójában közli, hogy a lakossági áramtarifák egyharmadát az adók teszik ki, a másik harmadot az állami tulajdonú áramnagykereskedőnek, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek és az ugyancsak állami kézben lévő villamosenergia-hálózatot működtető rendszerirányító vállalatnak fizeti ki. A szolgáltatónál pedig a lakossági üzletágban kilowattóránként mindössze 1,32 forint marad, amely nem elegendő a szolgáltatás fenntartására. A társaság háztartási szektornak szolgáltató ága veszteséget könyvel el, nem pedig a kormánypárt által emlegetett "busás hasznot" - ismertetik.

A levél arról is beszámol, hogy a cégcsoport pénzügyi források hiányában számos beruházást nem képes megvalósítani, ezért le kell építenie alvállalkozói jelentős részét. A fejlesztések elmaradása pedig az ellátásbiztonság rovására mehet, nőhet az üzemzavarok száma, aminek egyenes következménye az áramkimaradások szaporodása.

A napilap a vállalatcsoport igazgatóságától megtudta: a társaság célja az volt a levél kiküldésével, hogy az áramárak összetevőivel kevésbé tisztában lévő ügyfelek megismerhessék, honnan jönnek össze a számlában szereplő díjtételek. A napilap úgy tudja, hogy a közeljövőben több más szolgáltató is tájékoztatja majd az ügyfeleit arról, hogy a díjbevétel döntő hányada nem a családokat ellátó energetikai cégekhez kerül, hanem a kormány kasszájába folyik be.

A napilap ismereti, hogy Németh Szilárd, Csepel polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentést ellenőrző parlamenti munkacsoport vezetője az egyik televíziós műsorban felháborítónak nevezte az Elmű levelét. A politikus közölte: "amit az Elmű megengedett magának ebben a levélben, az egész egyszerűen elképesztő, azt sugallja az embereknek, hogy miattunk elbocsátások, rendszerkarbantartási problémák lesznek". A politikus kifejtette: "amikor az ország jobban teljesít, (...) azok az emberek, akik ezt a teljesítményt létrehozták, megérdemlik, hogy csökkenjenek a háztartási kiadásaik". Németh Szilárd azt is elmondta, hogy találkozni fognak a szolgáltatókkal, és nem az a céljuk, hogy padlóra kerüljenek ettől a 10 százalékos csökkentéstől a cégek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 14. kedd
Bonifác
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem