24 °C Budapest
balcony solar power plant on an apartment building in hamburg

Komoly támogatást hirdettek erkélynapelemekre: akár 200 ezer forintot is kaphatnak a lakástulajok

2024. május 10. 06:32

Berlin úttörő szerepet vállalt a városi napenergia piacán: az erkélyre akasztható, olcsó napelemek támogatásával teszik lehetővé, hogy a lakásban élők is hasznosíthassák a napenergiát - írta a Bloomberg.

Berlin az új városi napenergia-piac egyik vezető szereplőjévé vált: ezeket a strandtörölköző méretű paneleket egyszerűen az erkély korlátjára lehet akasztani, ezzel máris lehetővé teszik a lakásban élők számára is a napenergia hasznosítását. Waldemar Zeiler, az Einhorn társalapítójának ambiciózus célkitűzései közé tartozik, hogy elegendő panelt adjanak el ahhoz, hogy egy széntüzelésű erőművet helyettesíteni tudjanak, bár az 550 eurós (kb. 213 ezer forint) darabonkénti ár egyelőre jelentős kihívást jelenthet.

Trenddé váltak a megfizethető árú balkonpanelek

A német piacon a megfizethető balkonpanelek már trenddé váltak, részben az olcsó kínai paneleknek köszönhetően, melyeknek az átlagára 300 euróra csökkent. Németországban 2023 óta több mint 360 ezer balkonpanelt regisztráltak, ezek többségét Berlinben találjuk. A változás különös jelentőséggel bír Németország számára, ugyanis az ország igyekszik megoldani az ukrán-orosz háború miatt megszakadt földgázellátás problémáját.

Népszerű a balkonpanel-támogatás Berlinben

Ezek az erkélyen is használható berendezések egyelőre csak a hozzáadott kapacitás 1%-át teszik ki, de már ez is azt mutatja, hogy a napenergia valóban kezd a lakosság számára is elérhetővé válni. Berlin városa anyagi támogatással is ösztönzi a lakosságot a napenergia használatára: akár 500 eurót (kb. 193 ezer forint) is felajánlanak egy-egy plug-and-go panel telepítésére. A pályázat nagy érdeklődést váltott ki Berlinben, ahol közel 10 000 ember jelentkezett a támogatásért.

Európa túlkínálattal szembesül, a helyi gyártók csődbe mennek

Az Egyesült Államok emberjogi aggályokra hivatkozva betiltotta bizonyos kínai napelemek behozatalát – a döntés azonban csak tovább növelte az Európában rendelkezésünkre álló panelek túlkínálatát. A túlkínálatnak köszönhetően ezeket a paneleket már a diszkontok és a barkácsboltok is elkezdték értékesíteni. A gyors változásokhoz azonban nem mindenki képes alkalmazkodni: az olcsó kínai panelek miatt több európai fotovoltaikus gyár is csődbe ment vagy arra kényszerült, hogy leállítsa a termelését.

A német megújulóenergia-ipari szövetség (BEE) új reformokat sürget annak érdekében, hogy támogassa a helyi gyártókat és elősegítse az átállást a megújuló energiaforrásokra. Az erkélyes napelemes rendszerek iránt mutatkozó élénk érdeklődés azt sugallja, hogy az új trendek és azok támogatása valós ösztönző tényezőket jelentenek a lakosság számára is az átálláshoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nyugaton támogatják, itthon tiltják az erkélynapelemeket

A Pénzcentrum korábban beszámolt arról, hogy habár Németországban egyre csak lazítanak a szabályokon (600 watt helyett 800 watt lehet a maximális erkélynapelem-teljesítmény, emellett könnyebb lesz az adminisztráció is), Magyarországon szigorúan tilos erkélynapelemekkel energiát termelni. Aki mégis a konnektorba dugható rendszereket használja, annak az áramszerződését is felbonthatják.

Mennyi energiát lehet ezekkel termelni?

Egy tipikus napelemmodul körülbelül 350-470 watt teljesítményű, és egy átlagos mini-napelemrendszer két modullal rendelkezik, de lehet bővíteni is. Eddig viszont a német szabályok szerint maximum 600 wattal lehetett a hálózatba betáplálni - ezen enyhíteni fognak. A háztartásban a csatlakoztatott berendezések először a napenergiát használják, mielőtt ismét a szolgáltatótól származó áramra támaszkodnának.

A Berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerint egy 600 wattos rendszer esetében egy déli erkélyen, árnyékolás nélkül, évente 400-600 kilowattóra energiát lehet termelni. Hazai, nem rezsicsökkentett áron (70 Ft/kWh) ez kb. 28 ezer és 42 ezer forint közötti megtakarítást jelentene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem