Filléres nyaralók a Balaton partján: itt érdemes keresgélni

Pénzcentrum
2012. május 19. 08:06

Élénkülő kereslet, stagnáló árak és visszatérő befektetők jellemzik a Balaton térségének ingatlanpiacát. Északon a panorámás, 10-15 millió forint körüli nyaralók, családi házak és telkek keresettek, míg a déli parton az új építésű vagy újszerű állapotban lévő, minimum 1,5-2 szobás lakások a legnépszerűbbek 15-20 millió forint körüli vételárban. Tavaly az ország legdrágább 10 kistérségéből 5 a tóval volt határos, a 280 ezer forintos átlagértékkel a fonyódi és a siófoki kistérség Budapestet is megelőzi.

A tavalyi év vége óta egyértelműen élénkülésnek indult a Balaton-parti ingatlanok iránti kereslet. A lendület a végtörlesztési hajrá lecsengésével sem hagyott alább, és az előrejelzések szerint a nyári szezonra csúcsosodhat ki. A Balaton déli partján, például Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén továbbra is népszerűek az új építésű, vagy újszerű állapotban lévő lakások, jellemzően a minimum 1,5-2 szobás elosztású, 15 millió forint körüli vételárú ingatlanokat keresik az ügyfelek.

"A vízpart közelsége, a társasház és környezetének minősége akár 20 millió forint környékére is feltornázhatja azt az árat, amit a vásárlók hajlandók kifizetni" - mondja Kosztolánczy György. Az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója hozzátette: a tapasztalataik alapján tendenciának mondható, hogy a kereséskor egyre inkább a praktikus szempontok érvényesülnek, a tároló, a gépkocsibeálló megléte ma már elsődleges szempontnak számít. Családi házakat leginkább 10-15 millió forint alatt, vagy 40 millió forint felett keresnek az érdeklődők, utóbbi kategória azonban a hitelezési piac beszűkülése, illetve a hitelfelvételtől való ódzkodás miatt csak korlátozott számú érdeklődőt vonz.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken leginkább a 10-15 millió forint körüli kisebb nyaralók, családi házak és az építési telkek keresettek. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is megnőtt az érdeklődés - ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak fizetni a vevők. Nagyon korlátozott számban, de újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre, amelyeknél a romantikus környezet és a balatoni panoráma mellett már kiépített infrastruktúrát, azaz utat, közműveket is elvárnak. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környéke Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik érdeklődés a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjaira mutatkozik érdeklődés.

"A balatoni ingatlanpiacot 2011 novemberétől eleinte a végtörlesztés adta jó "beszállási" lehetőség élénkítette, ugyanakkor az érdeklődés a végtörlesztés kifutását követően is megmaradt" - mondja Kosztolánczy György, aki szerint bizonyos településeken a februártól újra elérhető otthonteremtési támogatásnak, közismertebb nevén szocpolnak is köszönhető a keresletélénkülés. Szintén jellemző tendencia a befektetői kereslet erősödése, elsősorban a Balaton közvetlen környezetében, valamint a Velencei-tó népszerű településein (Agárd, Gárdony, Velence). A potenciális vevők továbbra is hisznek abban, hogy az ingatlanok itt jobban megőrzik értéküket, sőt értékük hosszú távon még emelkedni is fog. "Ezeken a helyszíneken a vevők körülbelül 10 százaléka keres kifejezetten befektetési céllal ingatlant" - húzza alá Kosztolánczy György.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megnövekedett kereslet eddig nem tükröződött az árakban, azok jórészt stagnálnak 2011-hez képest, sőt bizonyos ingatlantípusoknál enyhe csökkenés is megfigyelhető. A legfrissebb OTP Értéktérképnek köszönhetően a 2011-es évre vonatkozó átlagárakról már vannak konkrét adatok; ezek alapján a Balaton-parti kistérségek országos szinten továbbra is a legdrágább területek közé tartoznak. Magyarország 175 kistérségéből tavaly csupán tíz kistérség fajlagos ára haladta meg a 200 ezer forintos négyzetméterenkénti összeget, ebből öt a tóval határos (öt másik pedig Pest megyei). Mintegy 280 ezer forintos átlagértékével például a fonyódi és a siófoki kistérség még a budapesti átlagot is megelőzi.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm