21 °C Budapest

Megpecsételődött a felhőkarcolók sorsa? Dubaj is rájött, ezért kár építeni

2010. november 7. 11:02

"Bezöldül" New York leghíresebb épülete az Empire State Building. A Manhattan szívében álló épületóriás nem színt vált, tulajdonosa szeretné környezetbarát módon fejleszteni és felújítani. A világ más tájain ezzel szemben megrendülni látszik a felhőkarcolók létjogosultságába vetett hit. A nemrégiben elkészült, ultramodern, 169 emeletes Burj Khalifa ingatlanjainak még egytizedét se tudták értékesíteni. 

Ráfér a "panelprogram" az Empire State Building-re

A new york-i felhőkarcolók többsége zabálja az energiát. Ezek az épületek felelősek a város áramfogyasztásának mintegy 80%-áért. A statisztikák azt mutatják, hogy a legnagyobb gondot a több évtizede épült építmények jelentik.

Az Empire State Building tulajdonosai, most egy energiahatékonyságot növelő tervvel álltak elő, ami közel 40%-al csökkentené a 80 éves épület energiafelhasználását. A program keretében lecserélik az összes nyílászárót, a homlokzatot pedig vegyszerekkel kezelik a jobb hőszigetelés érdekében. Modernizálják a teljes hőszabályzó rendszert, az épület minden pontján elhelyezett érzékelők segítségével pedig a hőháztartást központilag ellenőrzik. A zöld beruházás 2013-ra készül el mintegy 550 millió dollárért.

A monumentális épület megújulását mintaprojektnek tartják a szakemberek és bizakodnak, hogy ha sikerrel járnak, akkor többen is követni fogják a pozitív példát. Az energiatakarékos épületek kialakítása nemcsak a bérlők érdeke, de nagy megkönnyebbülést jelent a városnak is. Ha csak az Empire State Buildingnél járunk sikerrel megbuktunk - mondja Anthony Malkin a kultikus felhőkarcoló résztulajdonosa. Véleménye szerint az egész világon oda kell figyelni, hogy az épületek hatékonyan használják fel az energiát.

Kong az ürességtől a Burj Khalifa

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden idők legmagasabbra épített felhőkarcolója a Burj Khalifa mindeközben kihasználatlanul tátong. A környezetvédők már az építés során támadták a másfélmilliárd dollárnyi befektetést igénylő 828 méter magas gigakomplexum építtetőit. A monstrum ugyanis nagymértékben hozzájárul az energiafogyasztás megugrásához Dubaiban. Pedig az ország már most is a világ legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó állama.

Bázisugrás a világ legmagasabb épületéről:


Az 1044 lakás és 300 ezer négyzetméternyi irodaterület értékesítését nem segítette a gazdasági világválság. Az apartmanokból például mindezidáig csak 75-öt tudtak eladni. A minden luxussal felszerelt ingatlanok bérleti díjai a legmagasabbak a világon. De az üresen tátongó épület és a magas közös költség sem vonzza az érdeklődőket. Egyelőre tehát nem biztos, hogy valaha is megtérül a hatalmas beruházás.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm