24 °C Budapest

A válság ellenére is megéri ingatlanba fektetni

Pénzcentrum
2008. október 9. 15:36

Nem teljesen helytállóak azok a napokban megjelent elemzések, melyek szerint Magyarországon nem érdemes ingatlanba fektetni. Tény, hogy az elmúlt két évben a piac vesztett korábbi dinamizmusából, azonban az ingatlan jellemzően szolid, kevésbé hektikusan mozgó befektetési forma, amely a mostani helyzetben is biztos, és kiszámítható hozamot garantálhat, az amerikaihoz hasonló piaci válságra pedig nem kell itthon számítani - áll a Duna House gyorselemzésében.

A hazai piacon közel két éve recesszió van, miközben a környező országokban még tartott az áremelkedés, így a mostani helyzetből fellendülés következhet, míg a szomszédos országokban nagy áresés lehet. Szemben a környező, és más nyugati országok piacával, a hazai ingatlanszektor alulértékelt, az árszínvonal körülbelül a fele a román, vagy például a szlovák piacon jellemző szintnek.

Itthon nem alakult ki olyan "ingatlanlufi" ami most kidurranhatna, a legtöbb, amit rövid távon várni lehet, hogy a finanszírozás válik drágábbá, valamint egyes esetekben tovább szigorodnak a hitelfelvételi kritériumok, drasztikus áresésre azonban egyáltalán nem kell számítani, különösen nem az új építésű ingatlanok piacán, ahol így is kb. az infláció mértékével megegyezően emelkednek a kínálati árak - jelezte Guy Dymschiz, a Duna House ügyvezetője.

Itthon a pénzintézetek a tengerentúli 110-120%-kal szemben az ingatlanok értékének jellemzően 50-60%-át finanszírozzák, így az amerikai válsághoz hasonló hatásokra Magyarországon nem kell számítani. A hazai piac kifejezetten biztonságosnak nevezhető, hiszen jóval kisebb arányban történtek olyan típusú spekulatív ingatlanvásárlások, amelyek az EU egyes országaiban most szenvedői a helyi piacon kirobbant válságnak.

Az ingatlan klasszikusan szolid és stabil befektetési formának számít, sokkal kevésbé mozog hektikusan, mint például a pénz és tőkepiacok. Annak ellenére, hogy az árak rövid távon bizonyos szegmensekben akár valóban 10-15%-ot csökkenhettek, nem érdemes az ingatlanbefektetést egy az egyben összehasonlítani a tőzsdei befektetésekkel, - hiszen a pénz és tőkepiacok ilyen mértékű csökkenésre akár egyetlen nap alatt is képesek, míg egy ingatlanbefektetéstől nem néhány nap vagy hét alatt várják a befektetők a megtérülést, a mostani helyzethez képest pedig a későbbiekben áremelkedés prognosztizálható.

Az ingatlanbefektetés mindenképpen hosszú távú döntés, és további előnye, hogy nem csak a vételi-eladási ár különbségéből keletkező nyereséggel lehet tervezni, hanem bérbeadással folyamatos jövedelem képződik, illetve finanszírozott vásárlás esetén akár a teljes havi részlet finanszírozható a befolyt összegből, vagyis az általunk felvett hitelt más törleszti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eladók által túlárazott lakások problémája valós, azonban ezt a piac minden esetben korrigálja, valamint az is tény, hogy panellakással mint befektetési formával valóban csak nagyon kivételes esetben érdemes foglalkozni - bár míg Pozsonyban egy panellakás 25 millió forint, itthon ennek alig harmada, így ebben a szektorban is nyílhat tér áremelkedésre.

Folyamatosan figyelni kell a piacot érintő eseményeket, hazánkban is több példa volt rá az elmúlt időben, hogy a megfelelő helyen és időben végrehajtott vásárlással jelentős hozamot tudott elérni a befektető, elég például egyes Duna-parti új építésű beruházásokra gondolni.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm