20 °C Budapest
Back to school concept. School empty classroom, Lecture room with desks and chairs iron wood for studying lessons in highschool thailand without young student, interior of secondary education

Komoly átalakítás a magyar iskolákban: erről minden szülőnek tudnia kell

2023. október 13. 09:32

Ezek a legfontosabb tudnivalók a szakképzés rendszeréről, a választható szakmáktól kezdve, a tanterveken át az ösztöndíjig.

A kormány még a 2020/2021-es tanévkor alakította át a szakképzési rendszert, ami azt jelenti, hogy ettől a tanévtől kezdődően a nyolcadikosok két fő intézménytípus közül választhatnak. A szakképző iskolák, illetve a technikumok közül.

A technikumban a diákok öt éven át tanulnak: 9-ben vannak a szakmai alapozó tárgyak, majd a 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát kell tenniük. A közismereti tárgyak oktatása pedig eltér a gimnáziumitól: bár a kötelező érettségi tárgyakat ugyanolyan óraszámban tanulják a diákok, azonban a második idegen nyelv oktatása nem kötelező, illetve a művészeti foglalkozások is hiányoznak az órarendből – foglalta össze az Eduline.

A szakképző iskolákban ezzel szemben a szakmai ismeretek vannak a középpontban és a képzések után nem jár érettségi. A technikumokkal szemben itt nem öt-, vagy hároméves képzéseket indítanak, hanem az első évben a tanulók ismerkednek az általuk választott ágazati képzéssel, majd ezután történik a szakmaválasztás, amit végül két éven át tanulnak. Ekkor egyszerre zajlik a képzés az iskolában és a vállalatoknál, cégeknél, ahol gyakorlati munkát végeznek. Ennek egyik nagy előnye, hogy a jól teljesítő diákok szinte rögtön el tudnak helyezkedni ezeknél a cégeknél, ráadásul a duális képzésen résztvevők 100 – 170 ezer forint munkabérre számíthatnak.

A szakképzésre készülők jelenleg 25 ágazat több mint 170 alapszakmája közül választhatnak: a bor- és pezsgőgyártástól, az épületgépészeten és a bányaipari technikuson át akár fogászati asszisztensek vagy fodrászok is lehetnek. Ráadásul mindezt úgy. hogy akár ösztöndíjat is kaphatnak. A támogatás az ágazati alapoktatás során 8 ezer forint a technikumokban, míg 16 ezer forint a szakképző iskolákban. A szakirányú oktatás esetében pedig átlagtól függően 8 és 59 ezer forint között összeggel számolhatnak a diákok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem