Math linear mathematics education circle background with geometrical plots, formulas and calculations.design concept ,Vector illustration.

Matematika érettségi 2023: tippek, matek vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

2023. május 9. 06:40

Kedden matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek az Oktatási Hivatal (OH) közleménye szerint. Tájékoztatásuk alapján a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Kedden a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. Vizsgázónként megengedett segédeszköz - közép- és emelt szinten is - a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő, amelyekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem adhatják oda egymásnak, cserélhetik. 

Az írásbelin összesen 100 pontot lehet szerezni, az első feladatrészre legfeljebb 30, a másodikra 70 pont  adható. Az első részben 10-12 feladatot kell megoldani, amelyre 45 perc áll rendelkezésre, ezen már túl vannak a diákok. A második részre több idő, 135 perc áll rendelkezésre, közép- és emelt szinten is öt feladatot kapnak az érettségizők, melyből 4-et kell megoldaniuk, kettő kötelező és 3 választható feladat közül.

Matematika érettségi feladatok 2023

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor.

A feladatlapok és megoldások így már elérhetők: a középszintű vizsagsor itt, az emelt szintű pedig itt.

A középszintű érettségin gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet, gömb sugara került elő. A feladatlapban akad nem számolós, hanem logikai feladat is. A megkérdezett szaktanár szerint volt pár becsapós feladat és szerinte nem szokványos, hogy ugyanabból a témakörből több feladat is megjelenik.

Emelt szinten sem volt megoldhatatlanul nehéz az érettségi feladatlap. Az érettségizők elmondása szerint a feladatok között előkerült a kombinatorika, valószínűségszámítás, számtani és mértani sorozatok, a függvényanalízis, de még paraméteres egyenletek is felbukkantak. „Aki jó matekos, az simán meg tudja írni” – összegezte egy budapesti gimnazista.

Humánmeteorológia

A koncentrációt kifejezetten rontó tényező a szeles idő, amiből most napokig bőven lesz részünk - írta a Meto Klinika. Sokan figyelmetlenné válnak, és a gyakran jelentkező fokozott feszültség sem hiányzik most az érettségizőknek. Ha számítunk ezekre a hatásokra, jobban el tudjuk viselni - hívják fel a figyelmet, a kávéfogyasztást pedig nem tanácsolják. 

Tippek, tanácsok a matekérettségihez

1. Ne pánikolj! Sok diák számára mumus a matematika érettségi, a szorongás miatt megeshet, hogy egy-egy diák leblokkol vizsga közben. Fontos, hogy akármilyen nehéznek tűnő feladattal is szembesül az ember, ne essen kétségbe. Nyugtassa meg magát, hogy a stressz ebben a helyzetben normális, álljon meg pár percre, pihenjen, igyon egy kis vizet, esetleg menjen ki a mosdóba. Érdemes tovább haladni a feladatokkal, kihagyni ami nem megy és később visszatérni rá.

2. Ne hagyj semmit üresen! Minden feladatba érdemes belekezdeni, ha meg sem próbáljuk, értékes részpontokat veszíthetünk el. Sokszor már a feladat megoldás közben jön rá a vizsgázó, hogyan kell gondolkozni. Ráadásul gyakran a legalapvetőbb próbálkozás, két szám összeadása is pontot ér, mikor a folytatásról halvány gőze nincs a vizsgázónak:

A megoldások gondolatmenetét minden esetben írja le, mert a feladatra adható pontszám jelentős része erre jár! Ügyeljen arra, hogy a lényegesebb részszámítások is nyomon követhetők legyenek!

3. Ebből következik, hogy érdemes papírra vetni minden gondolatot. Amikor egy diák számológépet használ, gyakran elfelejti a részeredményeket felírni, csak a végeredményt írja a lapra, ezzel pedig pontokat veszíthet. Ha a végeredmény hibás, még mindig kaphatna pontot a gondolatmenetre, de ha azt nem írta le, nincs mire pontot adni. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Ezért is fontos, hogy mindig írd oda a képleteket, amiket használsz! Vagy nem használsz, de azért írd oda, mert pont jár érte. Lehet, hogy ott van a számológébed hátulján, vagy a függvénytáblában, és nem fejből írtad oda. Ha csak halvány sejtésed van, hogy talán az a tétel kelleni fog, de közöd nincs a feladathoz, írd csak oda, ártani nem fog.

5. Pontos ábrákat rajzolj! Nemcsak azért, mert azokért tuti jár a pont, hanem mert neked is segít. Ne spórolj időt hanyagul vagy kapkodva megrajzolt ábrákon.

6. Használd a segédeszközöket, ha tudod! Persze, nem az érettségi alatt kell megtanulni használni a számológépet, függvénytáblát, jobb, ha ezen már túl vagy. Ha nem, akkor sokszor csak elveszi az időt a lázas keresgélés, lapozgatás, gombnyomkodás. Ezt is inkább hagyd a végére, ha így jártál.

7. Ha nem megy, ne vesztegesd az időd. Nem is olyan sok az az első 45 perc, szóval ha nagyon nem jön az ihlet, hagyd ott a feladatot, és ha marad idő, térj rá vissza később.

8. A végén, ha marad időd, nézd át a feladatokat! Ilyenkor szokott történni, hogy friss szemmel ránézel, és rájössz, hogy kihagytál egy lépést, valamit ceruzával írtál, pedig tollal kellett volna, vagy lehagytad a mértékegységet. Nézd át, mit felejtettél le, és pótold! Mikor újra átnézed, olvasd el újra a feladat szövegét is, ne csak a megoldásodat!

9. Vedd elő a józan paraszti eszed! Sokszor a vizsga hevében a diákok kapkodva, stresszes kezdenek a feladmegoldásokhoz, így nem tűnik fel nekik, hogy egyáltalán nem logikus eredményeket kaptak. A szöveges feladatok gyakran az életből merítenek. Ezért miután az ember már kicsit megnyugodott érdemes végiggondolni, hogy egy kiló narancs valóban kerülhet-e 10 ezer forintba, lehet-e 100 méter magas egy családi ház, vagy egy kancsó víz súlya 1000 kg. Ha egy eredmény nagyon gyanús, az valószínűleg rossz és érdemes újra nekifutni a számításnak.

10. Hidd el, hogy képes vagy rá. Sok diáknak jobban sikerül az érettségi, mint az egész középiskolai teljesítnyük indokolná, mert megpróbálják a legjobb tudásuk szerint megoldani a feladatokat. Míg ha elhiszed magadról, hogy ez neked nem megy, akkor tényleg nem fog. Ne ostorozd magad, inkább próbáld kihozni magadból a legjobbat.

Sok sikert!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem