18 °C Budapest
Nem álom a milliós nyugdíj Magyarországon: ennyien kapnak ekkora pénzt

Nem álom a milliós nyugdíj Magyarországon: ennyien kapnak ekkora pénzt

2022. június 9. 20:44

Majdnem kilencszeresére emelkedett öt év alatt a félmillió forint feletti új nyugdíjak száma, de a legtöbben még mindig 100 és 150 ezer forint közötti ellátással kezdik meg nyugdíjas éveiket.

66 224 új nyugdíjat állapítottak meg tavaly – derül ki 24.hu adatigénylésére adott Magyar Államkincstár (MÁK) válaszokból. A statisztikákból kiolvasható az is, hogy tavaly majdnem 20 ezerrel több idős ember halt meg, mint a járvány előtti időkben. Kiderült ugyanakkor az is, hogy a kincstár az 1 és 2 millió forint közötti, illetve a 2 millió forint feletti új nyugdíjak pontos számát adatvédelmi előírásokra hivatkozva nem közölte, de jelezték hogy nullánál több, de ötnél kevesebb volt ezekből.

A statisztikákból kiderült az is, hogy a megállapított új nyugdíjak zöme tavaly is a 100 és 300 ezer forint közötti sávokba esett. Ha visszanézünk a múltba – írja a portál, láthatjuk, 2017 és 2021 között 27,5 ezerről 6 ezerre csökkent például az újonnan megállapított, 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjak száma, miközben 7,5 ezerről 16,7 ezerre emelkedett a 200 és 300 ezer forint közötti új ellátásoké. Az 500 ezer forintot meghaladó új nyugdíjak száma pedig majdnem a kilencszeresére nőtt ez idő alatt (mára 1500-nál többen kapnak friss nyugdíjasként ennyit).

Az elemzésből kiderül, Magyarországon folytatódott a generációváltás a nyugdíjas társadalmon belül, a keresetek és a valorizációs szorzók növekedése miatt az új nyugdíjak jellemzően magasabbak, mint a régebbiek. A kis nyugdíjú, feltehetően idősebb emberek közül pedig továbbra is többen halnak meg. A lap bár érdeklődött, nem kapott választ arra, hogy tavaly és idén januárban mennyi volt az átlag, illetve a medián nyugdíj, de azt írták, hogy a tavalyi 135 ezer forintos mediánnyugdíj januárban 141 750 forintra emelkedhetett, júliusban pedig 147 278 forintra nőhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm