13 °C Budapest
Businessman hand giving to pink piggy bank for deposit banking of investment , retirement to get profit and interest concept.

Nagy összeghez jutott, aki ide fektette a pénzét 2023-ban: ez lenne az igazi aranytojást tojó tyúk?

2024. február 7. 17:04

Nagyot hajráztak az önkéntes pénztárak 2023 negyedik negyedében, így – az év közben tapasztalt tendenciát folytatva – mind az összesített taglétszám, mind a tagi és munkáltatói befizetések, mind pedig a vagyon tekintetében jelentős plusszal zártak 2022-höz képest.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak összesített vagyona 2023-ban 2 ezer milliárd forint közelébe emelkedett, ami éves összevetésben mintegy 350 milliárd forintos, azaz több mint 21 százalékos növekedést jelent. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) friss szektorelemzése alapján az összesített taglétszám – alapvetően az egészségpénztárak létszámgyarapodásának köszönhetően – 2,08 millió fő fölé nőtt.

A munkáltatók nyugdíjpénztári befizetései elérték a 2018-as szintet

Az elmúlt év negyedik negyedében is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt összesített vagyon növekedése, így az év egészét tekintve – 21 százalékot meghaladó emelkedéssel – új csúcson, 1,9 milliárd forint felett állt ez a mutató.

A pénztárak csak a negyedik negyedévben 6,58 százalék becsült hozamot értek el, az egész esztendőre becsült 17,38 százalékos átlagos érték pedig már szinte teljes egészében képes volt a tavalyi infláció ellensúlyozására, ráadásul a legtöbb portfólió ennél is jobban, bőven 20 százalék felett teljesített.

A nyugdíjpénztári tagok befizetései az év folyamán 83,8 milliárd forintot tettek ki. Ez a 2022-es értéket ugyan csak 2,6 százalékkal múlja felül, de az utolsó negyedév év/év növekménye megközelítette a 8 százalékot, ami komoly eredmény az egy évvel korábban mért csökkenést követően. A munkáltatók 2023-bann közel 13 százalékkal növelték befizetéseiket, így hozzájárulásuk a nyugdíjpénztári bevételeken belül immár eléri a 35 százalékot, ami az utóbbi öt év legmagasabb arányának számít.

A befizetések és a hozamok növekedése miatt nem csak a pénztárakban kezelt teljes vagyon, hanem az egy főre jutó átlagos vagyon nagysága is új csúcsot ért el:

az esztendő végére ez meghaladta az 1,8 millió forintot, több mint 23 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbit.

Tavaly a munkáltatói befizetések gyakorlatilag elérték a 2018-as, vagyis az utolsó, a munkaadókat kedvezőtlenül érintő adóváltozások előtti szintet, ezzel párhuzamosan pedig a pénztártagok öngondoskodásával együtt számított éves befizetések összege az eddigi legmagasabb szintjét érte el. Szintén rendkívül fontos eredmény, hogy tíz év alatt megduplázódtak a nyugdíjpénztári megtakarítások, a hozamok terén pedig 2023-ban a vártnál gyorsabban történt meg a várva-várt pozitív korrekció, így a pénztárak is hamarabb tudták ledolgozni az elmúlt időszak összgazdasági nehézségeit

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– emelte ki Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke.

Ötvenezerrel nőtt az egészségpénztárak segítségével öngondoskodók száma

Az önkéntes egészségpénztárakban kitartóan folytatódott a létszámnövekedés, az elmúlt év végén már közel 1,04 millió főt számlált a tagság, vagyis 2023 során több mint ötvenezerrel gyarapodott a pénztártagok száma.

Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás a negyedik negyedév végére meghaladta a 81,6 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbinál közel 16 százalékkal magasabb értéket jelent. Ez a látványos bővülés elsősorban annak köszönhető, hogy a pénztártagok közel 20 százalékkal növelték befizetéseiket, miközben a munkáltatók több mint 9 százalékkal utaltak többet.

Az egyéni befizetések terén az utolsó negyedév az átlagosnál erősebb lett: a jelek szerint sokan ismerték fel, hogy az szja-visszatérítés érdekében érdemes feltölteni az egészségpénztári számlát, hiszen az itt rendelkezésre álló összeg számos módon felhasználható. Ezt a sokoldalúságot értékelik és igénybe is veszik a pénztártagok, ugyanis rendkívül népszerűnek számítanak a kiegészítő szolgáltatások” – húzta alá Nagy Csaba. A lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege például közel 54, míg a gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatási kiadások 22 százalékkal növekedtek az év során. Mindez azt jelenti, hogy e két területen a kifizetések rekordot értek el 2023-ban.

Rendkívül sikeresnek bizonyultak a tagpénztárak és az ÖPOSZ szja-visszatérítéssel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányai, így az év végi befizetések az egészségpénztárak vonatkozásában visszaigazolták a szövetség reményeit, a nyugdíjpénztárak esetében pedig túl is szárnyalták azokat

– összegezte az eredményeket az ÖPOSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem