25 °C Budapest
Cheerful parents with small children preparing food at home together. family breakfast kids

Fogalma sincs sok szülőnek, mennyibe kerül felnevelni egy gyereket: nem tudják, mire vállalkoztak?

2023. október 4. 10:44

Egy friss kutatás szerint a szülők csaknem fele úgy gondolja, 10 és 30 millió forint közötti összegbe kerül egy gyermek felnevelése, amíg önállóvá válik. A válaszadók 25 százaléka 30-50 millió között tartja reálisnak a költségeket, közel egytizedük pedig 50 millió fölé tippelt. Mindössze 3 százalék hiszi azt, hogy 2-5 millió forintból is felnevelhető egy gyerek.

A Prémium Egészségpénztár és stratégiai partnere, az NN Biztosító közös felmérése az iskolakezdést helyezte a középpontba. A kutatás nem titkolt célja volt, hogy felmérjék, mit gondolnak az egészségpénztári tagok, ha gyerekeik biztonságáról, iskoláztatási költségeiről van szó. A kérdőívet egyenlő arányban töltötték ki a gyerekesek és a gyermektelen vagy már felnőtt gyereket nevelő pénztártagok.

Rendesen ki kell nyitni a pénztárcát

Az iskolakezdés anyagi oldalát feszegető kérdések közül az egy gyerekre vonatkozó költségekkel kapcsolatosan nem volt igazán jelentős véleménykülönbség. Az iskoláskorú gyereket nevelők 43 százaléka szerint 50-100 ezer forint között kell költeni iskolakezdéskor egy gyerekre, 39 százalékuk ettől kevesebbel (20-50 ezer forint), kalkulál 13 százalékuk pedig 100 ezer forint felett költ ilyenkor gyerekenként. Azok, kiknek nem iskoláskorú a gyereke (vagy még gyerekvállalás előtt állnak) ugyancsak közel 40 százalékban tippeltek arra, hogy 50-100 ezer forint között kell költeni a szeptemberi iskolakezdésre, közel egyharmaduk szerint viszont ettől kevesebb is elegendő lehet.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül összességében egy gyermek felnevelése, amíg önállóvá válik, a gyerekes és gyerektelen (vagy felnőtt gyereket nevelő) kitöltők gyakorlatilag egy húron pendülnek. Az előbbiek 47 százaléka, az utóbbiak 46 százaléka 10 és 30 millió közé teszi a teljes összeget, 25 százalékuk 30-50 millió között tartja reálisnak a költségeket, közel egytizedük pedig 50 millió fölé tippelt. Mindössze 3 százalék hiszi azt, hogy 2-5 millió forintból is felnevelhető egy gyerek. Összességében mindkét csoport egyetértett abban, hogy akik gyereket vállalnak, pontosan tisztában vannak azzal, hogy tetemes összeget kell szánniuk a felnevelésére.

Így csökkenthetőek a kiadások

Sajnos még mindig nem használják elegen a Prémium Egészségpénztár Családi Kassza elnevezésű szolgáltatását - közölte a pénztár -, pedig ennek segítségével a pénztártagok számos, gyerekneveléssel kapcsolatos költséget (iskoláztatási kiadások, egyetemi vagy főiskolai hallgatói tandíjak, kollégiumi elhelyezés díjai) elszámolhatnak az egészségszámlájuk terhére. A jelenlegi felmérésben résztvevő szülők jelentős része (64%) nem volt tisztában azzal, hogy az egészségpénztár ebben is segíthet. A támogatás maximális értéke ráadásul egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen idén gyerekenként 232 ezer forintot lehet elszámolni.

A fentiek ellenére a kutatásban résztvevő minden tizedik már felnőtt gyerekeket nevelő pénztártag ismeri és használta (vagy jelenleg is használja) az egészségpénztár gyerekekkel kapcsolatos szolgáltatásait. A gyerekes családok között ez az arány nem meglepően magasabb: a kitöltők közel negyede (22%) él a pénztártagság által igénybevehető lehetőségekkel. Azt azonban, hogy pontosan milyen költségek számolhatóak el a Családi Kasszával, már lényegesen kevesebben tudják. A gyerekruházat mellett (ami a válaszadók közötti tippelést tekintve magasan vitte a pálmát a maga 13 százalék körüli értékével) mindkét csoportban az oktatási díjakra és a tanszerek árára voksoltak a legtöbben, pedig ezek mellett a gyerekbútor is ugyanúgy elszámolható lenne az egészségpénztári számla terhére, csak erről valahogy kevesebben tudnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztonság nem játék

Az iskolakezdéssel kapcsolatban nem csak az anyagi oldal számít, hiszen sok más, hasonlóan fontos kérdés is felmerülhet a szülőkben a tanév elején. Ilyen például, hogy hány évesen engedhető el egyedül iskolába a gyerek, vagy hogy mikor hagyható otthon szülői felügyelet nélkül. A válaszadók közel fele értett egyet azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek körülbelül 10-11 évesen lesznek elég nagyok ahhoz, hogy egyedül járjanak iskolába.

Ahhoz azonban, hogy egyedül hagyják őket otthon, egy kicsit több kell. A kérdőívet kitöltők 60 százaléka inkább kicsit idősebben, 12-13 vagy 14 évesen hagyná otthon egyedül őket. Minden ötödik válaszoló úgy próbálja meg biztonságossá tenni a szülők nélküli otthontartózkodást, hogy átbeszéli a gyerekkel a háztartási, műszaki dolgok használatát. Van, aki ennek érdekében még a szomszédokkal is beszél.

Legyen szó gyerekes vagy gyerek nélküli családokról, többeknek is fontos, hogy kamerát szereljenek fel a lakásba, házba, és mobilt adjanak a gyerek kezébe, hátha szükség lesz rá. Talán éppen ez az oka annak is, hogy a kutatásban résztvevő szülők 60 százalékának van balesetbiztosítása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem