22 °C Budapest

A tavalyi év legnagyobb pénzügyi botrányai

2010. január 11. 05:18

Ahogy a válság hatására elkezdett apadni a dolláróceán, úgy kerültek egyre-másra a felszínre a bűzös stiklik. Lássuk, honnan került elő a legnagyobb halom szennyes.

Bernard Madoff

A vén rókát nem kell bemutatni, hiszen a Pénzcentrum is 20 cikkben emlékezett meg a világ legnagyobbjának kikiáltott pilótajátékról - melyben több tízmilliárd dollár tűnt el nyomtalanul - és annak kitalálójáról.

A Bernie Madoff által évtizedek alatt eltüntetett pénzhez képest a BKV-nál elfolyt "bónuszok" és "tanácsadói díjak" egy óvodás zsebpénzének tűnnek csupán. A történet már csak azért is csodálatos, mert Madoff nem külvárosi kocsmákban tömte az emberek fejét fantasztikus jutalékokról és élethosszig tartó gondtalanságról kitalált mesékkel: az általa átejtett emberek közt megtalálható a világ jónéhány nagy pénzügyi koponyája is.

Madoff annyira meggyőzően adta elő a szakértő pénzember szerepét, hogy jótékonysági és segélyszervezetek is rábízták a pénzüket. Sőt, megbíztak benne a a legnagyobb pénzemberek is, hiszen egy időben a Nasdaq vezérigazgatói posztját is betöltötte.

A Madoff-csalás dollárértékben biztosan a világ legnagyobbja volt, akár 40, akár 70 milliárd dollárról beszélünk, akár bármilyen más összegről a két eddig felvetődött határérték között. A befektetett pénzt pedig nem eljátszotta és elvesztette a hedge fundján keresztül, hanem egyszerűen felérte a végül 150 év börtönbüntetésre ítélt 70 éves Madoff.

A Stanford Financial bukása

Allen Stanford pilótajátéka pénzügyi szemszögből nézve nem okozott a Madofféhoz hasonló károkat, az általános befektetői bizalmat azonban sokkal inkább megingatta. Utóbbi ügyfelei ugyanis tudták, hogy egy hedge fundba fektetik a pénzüket, így akár el is bukhatják azt, Stanford meggyőzte a befektetőit, hogy az általa kínált certifikátok legalább annyira biztonságosak, mint az amerikai állampapírok, ha nem biztonságosabbak. Nem voltak azok.

Az általa összegyűjtött nyolcmilliárd dollár elég volt ahhoz, hogy olyan bőkezű adományozóként éljen második választott hazájában, Antigua és Barbudán, hogy lovaggá üssék. Ez azonban nem biztosított számára mentességet a vádak alól, így tavaly június 18-án letartóztatták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az AIG bónuszai

Márciusban egy sor (főképp amerikai és brit) pénzintézetnél robbant a bónuszbomba, amikor kiderült, hogy a világgazdaságot az összeroppanás szélére sodró pénzemberek egy jottányit sem szeretnének engedni a megszokott éves bónuszaikból.

A legnagyobb publicitást az AIG kapta, mivel a társaság összesen 200 milliárd dollár segítséget kapott az amerikai államtól, így a legnagyobb, nyolcvan százalékos tulajdonosa az állam lett. Ennek ellenére a megmentésre szánt pénzből 165 millió dollárt bónuszokra költött a vállalat, sőt 33,6 millió dollár olyan dolgozókhoz került, akik a pénzosztáskor már el is hagyták a megroppant társaságot.

A Galleon-botrány

Bár a Galleon nem tartozott a hangos botrányok közé épp elég kínos volt. Raj Rajaratnam 1,3 milliárd dolláros vagyonával a világ 559. leggazdagabb embere volt, köszönhetően az általa alapított Galleon Group hedge fundnak. Őt és többek között korábbi Bear Sterns-ös hedge fund vezetőket is bennfentes kereskedelem vádjával tartóztatták le a hatóságok lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva. Az ügyészség állítása szerint a fedezeti alapok vezetői olyan társaságoknál működtek együtt felelős beosztású személyekkel, mint az IBM, az Intel, vagy a McKinsey.

Egy egykori ügyész szerint a 80-as évek, a bennfentes kereskedelem büntethetősége óta ez volt a legbonyolultabb eset, amiért Rajaratnamot akár 20 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 14:41
Radnóti Miklós Antirasszista Díjat vesz át június elején Somos András, aki néhány hónapja egy félreé...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem