8 °C Budapest

Tovább zuhantak a lakásárak

Pénzcentrum
2013. január 8. 17:35

Az év leggyengébb forgalmával zárta az ingatlanpiac a 2012-es évet a decemberi 6 061 db tranzakciójával. A tavalyi évre összesített végleges tranzakciószám így 94 302 lett - áll a Duna House legfrissebb elemzésében. Ez 7,5 százalékkal magasabb a KSH által 2011-re publikált 87 700-as darabszámnál.

2012 utolsó negyedéve a lakásárak visszaeséséről szólt. Az év eleji fokozott piaci intenzitás az első két negyedévben emelkedést, a harmadikban már csak stagnálást tudott okozni, de év végére az elapadt lendülettel együtt az árak is visszaestek a korábbi folyamatok mintegy folyatásaként. Az Országos Lakásár Index történelmi mélypontra esett, hiszen 2008 első féléve óta még nem volt ilyen alacsony szinten. A jelenlegi 3 százalékpontos esést (81-re) a vidéki indexek drasztikus zuhanása okozta, amelyet a fővárosi mutatók enyhe emelkedése sem tudott ellensúlyozni. A panellakások országos összesített árindexe tragikus képet mutat. Az index a 2012-es harmadik negyedéves, 3 pontos esése után újabb 3 ponttal mindenkori mélypontjára zuhant 76 százalékpontra. A tégla lakások árindexe is esett kissé, de továbbra is tartja magát, a jelenlegi 85 pont ugyan 2012. legalacsonyabb értéke, de még így is jobb a korábbiaknál.

A vidéki lakásár indexek szerint az igazi nagy vesztes a panellakások szektora volt. Mind Kelet-, mind Nyugat-Magyarországon folytatódott a III. negyedévben elindult esés, így fél év alatt mindkét országrészben 8-8 százalékpontos csökkenést szenvedett el a panellakások ára, és ezzel mindenkori mélypontját mutatja. A tégla lakások ára is csökkent vidéken, de a III. negyedév enyhe emelkedése után ez nem látszik ennyire drámainak. A fővárosban is megindult 2012. III. negyedévében a panelek esése, de az év utolsó három hónapja vidékkel ellentétben enyhe áremelkedést hozott, így 81 százalékpontra került. A budapesti tégla lakások ára tűnik a leginkább ellenállónak, amely 93 pontra tudott visszaerősödni, ezzel az elmúlt két év legjobb eredményét produkálta ismét, 2012. II. negyedévéhez hasonlóan.

2012. II. félévének összesített eladási adatainak legszembetűnőbb eredménye a balatoni megyék, Veszprém és Somogy erőteljes kiugrása. Az itt eladott tégla lakások négyzetméterára (~240e) nem sokkal marad el a fővárosi átlagtól (265e). Panellakáshoz a legolcsóbb négyzetméter áron Tolna, BAZ és Somogy Megyékben jutottak hozzá a vevők, mindhárom esetben 100 ezer forint alatt. Az összesített budapesti 172 ezer forintos négyzetméterenkénti árral összehasonlítva, vagy akár a nyugati megyék 150 ezer forint körüli árával is hatalmasnak látszik a szakadék. A fővárosban a paneleket kis számban ugyan, de a legdrágábban a 2. kerületben vásárolták (320e Ft/m2 fölött), de a négyzetméterárak több kerületben is 200 ezer fölé tudtak nézni: 13, 16, 9, 11 kerületekben.

Az alkukat vizsgálva 2012. második felében a heves megyei eladóknak kellett a leginkább kompromisszum késznek mutatkozniuk, hiszen 8 százalékos átlagos árlevitel után az ottani vevők további 11 százalékot tudtak alkudni. Ha csak az alku mértékét vizs¬gáljuk a veszprémi vevők még ezt is meghaladták, ott az alku átlaga 12 százalékot mutat. Budapesten az 5. kerületi eladók szenvedték el a legnagyobb csökkenést, itt 5 százalék árcsökkenés után igen magas, 10 százalékos volt a vevői alku. A 6., 10., 16., és 19. kerületek is magas értéket mutatnak, hiszen az összes árváltozás mind a négy kerületben elérte a 14 százalékot (csökkenés + alku).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nincs látványos különbség a vásárlási szokásokban, ha 2012 két félévét összevetjük. Budán és Pesten egyaránt a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat vásárolták 40 százalék-körüli részarányban és a Duna mindkét oldalán az 5-10 millió forintos lakások voltak a legkedveltebbek. Itt természetesen már nem egyeznek a részarányok, hiszen míg Pesten a vevők 70 százaléka költött 5-15 millió között, addig ugyanebben az ársávban Budán csak a vevők 55 százaléka vásárolt, a többi ennél drágábban. Vidéken szintén nincs a két félév összevetésében lényegi eltérés. Pest megyében a 40-60 és a 60-80 négyzetméter közötti méretkategóriák voltak a legnépszerűbbek (együtt 45%). Ugyanitt a lakásáraknál látható, hogy az 5-10 millió közöttieket vették legnagyobb arányban (32%), de a 40 millió fölötti kategóriára is jutott még 4 százalék. A közép-magyarországi régión kívüli megyékben ez az ársáv már csak a vevők 1 százalékát tette ki, itt a vevők fele (52%) költ az 5-10 millió közti ársávban, sőt a 20 millió forint fölötti vevők összesen nem érték el a 10 százalékot.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm