2 °C Budapest

Figyelem! Szeptember 20-án pénz tűnhet el a számládról

Pénzcentrum
2013. szeptember 11. 05:32

Az Unicredit ügyfeleinek számlájáról akár nagyobb összeg is eltűnhet szeptember 20-án, pontosan az első negyedévben már befizetett tranzakciós illeték 52 százalékát emeli le ekkor a bank a vállalati ügyfelek számlájáról. Bár ez nem biztos, hogy jogszerű.

A betétesek pénzét csak egy eredményes hitelintézet tudja megvédeni - áll abban a levélben, amit az Unicredit vállalati ügyfelei kaphattak készhez a múlt hét végén. Ezzel indokolja a pénzintézet azt, hogy szeptember 20-ától kezdve minden hónapban leemel a vállalati ügyfelei számlájáról egy összeget - összesen az első negyedévben befizetett tranzakciós illeték 208 százalékát.


Ennyit szed be ugyanis az állam a bankoktól utólagosan, mert a tervekhez képest sokkal kevesebb került az államkasszába az első negyedévben tranzakciós illeték formájában.

"A javaslat szerint a pénzforgalmi szolgáltatók (a kincstár kivételével) - annak érdekében, hogy eredeti vállalásuknak megfelelően járuljanak hozzá a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségükhöz - tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetésre kötelezettek a 2013-as évben. A tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés összege a 2013. január-április hónapokra teljesített tranzakciós illetékbefizetések együttes összegének 208 százaléka. A pénzforgalmi szolgáltató a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetést 2013. szeptember 20-áig köteles megállapítani, a tranzakciós illeték nyomtatvány részeként bevallani, valamint négy egyenlő részletben, havonta - 2013. szeptember-december hónapok 20. napjáig - megfizetni" - olvasható a díjfizetést előíró törvényben.

Itt a módosító: egyszeri befizetést ír elő a kormány a bankoknak!

Az Unicredit egy hirdetményben szereplő pontra hivatkozik a levelében, ami szerint minden pénzforgalomhoz köthető költséget átháríthat az ügyfelekre. Ez alapján a bank minden tranzakcióhoz kapcsolt költséget átháríthat az ügyfeleire, még az ilyen utólagosan kiszabott adókat is.

A levélben hivatkozott pont
A jelen Kondíciós listában felsorolt jutaléktételeken felül az Ügyfelet terhelik a Bank készkiadásai, mint postai továbbítás, futárszolgálat, telefon, telefax, SWIFT költségei, az esetleges illetékek, bármilyen más készkiadás, valamint a megbízás végrehajtásában közreműködőpartnerbankok által felszámított jutalékok és költségek.


Az Unicredittől megkérdeztük, hogy várható-e még hasonló díjbeszedés a jövőben. A következő választ kaptuk: "A forgalmi adó jellegű pótlólagos befizetéseket a bank a törvény megszabta rendben teljesíti, és biztonságos gazdálkodásának fenntartása szükségessé teszi, hogy érvényesítse a vállalkozói ügyfélkörben. Természetesen, ha kedvezőbbé válnak a költségviszonyok, például érdemben csökkennek az egyéb adózási kötelmek, akkor nyílhatnak üzletpolitikai lehetőségek a tehermegosztásra."  Ezek szerint tehát a lakossági ügyfeleknél hasonlóra nem kell számítani, mi sem találtunk hasonló feltételt a lakossági hirdetményekben.

De ez nem akadályozza meg akár a többi bankot sem, hogy hasonló feltétellel egészítse ki a szerződéseit. Ebben az esetben pedig, a mostani esethez hasonlóan, akár utólag is felszámolhat a bank a tranzakcióinkra.

(Cikk tartalma változott!)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jogszerű az Unicredit lépése?

Persze megkérdeztük a felügyeletet is, hogy mennyire lehet jogszerű egy hasonló díjbeszedés a bankoktól. A PSZÁF szerint mindenképp egyoldalú szerződésmódosításnak minősül az eset, amelyre vonatkoznak a hitelintézeti törvény rendelkezései. Ez alapján pedig visszamenőleg nem lehet költségeket érvényesíteni az ügyfeleken, de a jövőre nézve is legalább 60 nappal hamarabb értesíteni kell őket a változás életbe lépése előtt.

A PSZÁF válasza
A jogszabályokban meghatározottak alapján a pénzügyi szervezetek az őket terhelő tranzakciós illeték fizetési kötelezettségre tekintettel, egyoldalú szerződésmódosítást, egyoldalú díjemelést érvényesíthetnek, a hitelintézeti törvény, továbbá a pénzforgalmi törvény szabályainak betartásával. Természetesen a díjemelést meg kell hirdetni, illetve egyedi levélben 60 nappal korábban tájékoztatni kell arról az ügyfeleket.

A díjemelés érvényesítésének egyik hangsúlyos feltétele, hogy az intézmény rendelkezzen olyan általános szerződési feltétellel, amely a díjemelés okait tételesen tartalmazza, melyek között szerepelnie kell az intézményt terhelő köztehernek. Tekintettel arra, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás útján érvényesített díjemelés kizárólag a jövőre nézve léphet hatályba, az intézmény kizárólag az ügyfelek által a jövőben teljesítendő, pl. az egyedi tranzakciókhoz kapcsolódó díjakon keresztül terhelhető az intézményt terhelő tranzakciós illeték miatti magasabb díjmértékekkel.

A fentiek vonatkoznak mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelekre is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem