16 °C Budapest

Vége a jó világnak? Kitilthatják a magyar melósokat Ausztriából

Pénzcentrum
2016. április 1. 05:55

A legfrissebb felmérések szerint a külföldre kivándorló magyarok aránya tavaly ilyenkor magasabb volt, mint valaha. A legnépszerűbb országok között van Ausztria is, ahol a hazai fizetéseknek akár négyszeresét is megkereshetik a kinn dolgozók. Az osztrákok azonban szigorítanának a külföldi munkavállalás feltételein, ami a magyarokat is érintené. Ennek kapcsán a Pénzcentrum megnézte, milyen pozíciókban dolgoznak kinn a magyarok, és mennyit keresnek a hazai fizetésekhez képest.

A TÁRKI tavalyi felmérése szerint a külföldre kivándorló magyarok aránya tavaly áprilisban magasabb volt, mint valaha. A magyarok leggyakoribb célországai elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia. 2015-ben a kivándorló magyarok 10 százaléka választotta Nagy-Britanniát, 12 százaléka Németországot, és 11 százaléka Ausztriát.

Ausztria nem csak a közelsége miatt népszerű a magyarok körében: a magasabb fizetések, valamint a 13. és 14. havi fizetés is igen vonzó számukra. Ezen felül - mivel nagyon sok magyar van kinn - könnyebb elhelyezkedni és beilleszkedni is.

Milyen pozíciókban dolgozik kinn a legtöbb magyar?

A munkaadók általában nem nézik a jelentkezők származási országát, ahol mégis (jellemzően a kisebb cégek), ott kifejezetten pozitívan állnak a magyar munkavállalókhoz azok jó szakmaisága és munka-etikája, fegyelmezettsége miatt.

Gyakran keresnek meg kisebb osztrák, német cégek azzal, hogy már dolgoznak magyarokkal és elégedettek velük, ezért keresnek egy magyar közvetítő irodát új munkavállalók toborzására. Ez a szakmunkákra vonatkozik. Érdekes módon a betanított, nehéz fizikai munkák esetén más nemzetiségeket jobban preferálnak

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Tanay Marcell, a külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője.

Kifejezetten sokan dolgoznak az építőiparban festőként, víz-gáz-fűtésszerelőként, ipari villanyszerelőként, antenna szerelőként, vagy gipszkartonosként, de az építőipar többi alterületén is könnyen el lehet helyezkedni. Keresettek még az ápolók, CNC gépkezelők, esztergályosok, hegesztők, bolti eladók és orvosok is.

Mennyi az annyi?

Az osztrák fizetés több részből tevődik össze, van alapdíj, napi díj, és egyéb juttatások. Ezen kívül a fizetés nagyban függ attól, hogy Ausztria mely részén dolgozik a munkavállaló: a magyar határhoz közeli részen sokkal alacsonyabbak ugyanis a juttatások, mint az ország túlsó végén, Tirolban vagy Innsbruckban.

Tanay Marcell szerint a határ menti régiókban akár 25 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek a bérek, mert a szlovák, és magyar munkavállalók olcsóbban dolgoznak, és ezzel valamelyest lenyomják az árakat. Ennek ellenére még így is többször annyit lehet hazavinni havonta, mint itthon. Átlagban egy ápoló, egy víz-gáz-fűtésszerelő, egy bolti eladó, vagy egy szakmunkás havonta akár 1500-2000 eurót is megkereshet nettóban, a 13. és 14. havi fizetés mellett. Egy orvos pedig bruttó 5 -7 ezer eurót tehet zsebre havonta.

A fenti ábrán az itthoni, és az osztrák átlagfizetéseket szedtük össze. Bár ez egy általános mutató - hiszen az osztrák bérek között is nagy különbségek lehetnek a tapasztalattól, és a régiótól függően - jól látható, mekkora szakadék tátong a két ország között. Ez az átlagkereseten is látszik, ugyanis míg Magyarországon a bruttó havi átlagkereset 249 400 forint, addig Ausztriában megközelítőleg 2513 euró, azaz átszámítva 786 569 forint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar munkavállalók fizetését ezeken felül még az is befolyásolja, hogy magyar vagy osztrák cégnél dolgoznak-e. A magyar cégek ugyanis kevesebbet fizetnek. Különösen igaz ez azokra a magyar cégekre, akik Magyarországon jelentik be az alkalmazottakat, de Ausztriában dolgoztatják őket - tudtuk meg az EUwork ügyvezetőjétől.

Ausztriában is jöhet a szigorítás

Február elején attól volt hangos az osztrák média, hogy a kancellár, Werner Faymann csökkenteni akarja a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, és időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket. Emellett azt sem támogatja, hogy a szóban forgó munkavállalók kiküldetését állandósítsák.

A szigorítást az összes ágazatban érvényessé tenné, és felülvizsgálná az alkalmazás feltételeit is, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni. A javaslat ezzel korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz.

Faymann szerint erre azért van szükség, mert a kelet-európai (főképp magyar, kisebb részben szlovák és szlovén) munkavállalók kevesebb pénzért végzik el ugyanazt a munkát, ami miatt az osztrák munkavállalók hátrányba kerülnek. A kancellár ezzel azt akarja elérni, hogy azonos munkáért azonos bérezés járjon. Vagyis egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapjon, mint a többi Ausztriában dolgozó.

A javaslattal kapcsolatban egyelőre nem érkeztek újabb hírek, így csak találgatni lehet, de valószínűsíthető, hogy ezzel a döntéssel összességében a régebb óta kinn dolgozó, Ausztriában bejelentett magyarok jobban járnának. A Magyarországra bejelentett, magyar cégnél dolgozó ingázóknak viszont nem lenne feltétlenül előnyös a döntés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm