17 °C Budapest

Ne legyen rémálom az iskolakezdés: erről sok szülő megfeledkezik

2016. július 20. 11:33

A legtöbbeknek a gyermekkori nyarak a táborokat, a strandokat és a szabadságot idézik fel. Tanulni nyáron? Nem hangzik túl jól. Pedig fontos, hogy a gyerekek ne zökkenjenek ki teljesen a mindennapos tanulásból a hosszú nyári szünet alatt. De egyáltalán nem mindegy, hogyan vesszük rá a gyerekeket a tanulásra, a kényszerítést jobb, ha már most elfelejtjük.


Már több mint egy hónapja tombol a nyári szünet csaknem 1,2 millió magyar iskolás számára. Az összesen 10 hetes szünetben fontos, hogy a gyermekek kipihenjék magukat. De azt sem szabad elfejtenünk, hogy ez az idő arra is kiváló alkalom, hogy a gyerekek új készségeket sajátítsanak el és új tapasztalatokat szerezzenek - véli Michelle Obama ügyvéd, Barack Obama amerikai elnök felesége is.

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a nyári szünetben, de közben ne essenek ki teljesen a tanulásból, akkor az alábbi tippeket érdemes szem előtt tartanunk:

Ki a házból és változtassuk meg a mindennapi rutint

Nyáron a jó idő megfelelő alkalmat biztosít arra, hogy a gyerekek kint töltsék az idejüket a szabadban. Szervezzünk nekik lehetőleg minél több kültéri programot. Próbáljunk olyan helyekre elmenni a gyerekekkel, ahová esetleg évközben nem tudunk eljutni. Jó ötlet lehet egy kirándulás a közelben, vagy többféle múzeum meglátogatása - ilyenkor is sok minden ragadhat a gyerekekre.

Ne hagyjuk el teljesen a rutint

Bár a szünetben nem kell mindennap leckét írni, azért jó, ha néhány szokást megtartunk a nyáron is. A rutin megtartása ugyanis könnyebbé teszi az iskolába való visszatérést szeptemberben. Például, akkor is legyen meg lefekvési rutin, ha az esetleg egy kicsit későbbi időpontra esik. Az is jó, ha nyáron olvasnak a gyerekek, de a szünetben ne mi mondjuk meg, hogy mit olvassanak, hagyjuk, hogy a kicsik maguknak válasszák ki a könyvet. Sokan a számítógép előtt töltött időt is korlátozzák ilyenkor, pedig rengeteg jó készségfejlesztő játékot is mutathatunk a gyermekeknek.

A tanulás az élet része

A gyerekeknek a tananyagon felül rengeteg a mindennapi élethez való készség elsajátítására is szükségük van. Az Engame Akadémia korábbi kutatása rávilágított, hogy a diákok jelentős többsége kifejezetten hiányolja a magyar oktatásból a kritikus gondolkodásra való nevelést, a készségek fejlesztésére irányuló foglalkoztatásokat és a kreativitást.

A tananyagból a legtöbben a gyakorlatias elemeket és ezek közül is leginkább a pénzügyi ismereteket hiányolják.

Érdemes ezért ezekre időt szánnunk a nyári szünetben. Jó, ha bevonjuk a gyerekeket a főzésbe, amivel akár gyakorolhatják az olvasást is a receptek használatakor, de akár az adagok kimérésében, vagy az ételek felvágásában is segíthetnek. Érdemes megtanulni a nyáron levelet írni, borítékot címezni, számlát befizetni, ruhákat mosni. A legfontosabb az, hogy megtaláljuk azokat a tevékenységeket, amiket a gyerekek örömmel végeznek.

Itt az idő a felzárkózásra

Ha tudjuk, hogy a gyermekünk valamilyen tárgyból nem elég erős, akkor jót fog neki tenni, ha a nyáron picit azzal a témával is foglalkozik. Néha a gyerekeknek ugyanis picit több idő kell egy-egy dolog megtanuláshoz. Jó ötlet lehet például egy nyelvi tábor, vagy néhány különóra matekból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

MIKOR LESZ VÉGE A SZÜNETNEK?

Már nincsen sok hátra a nyári szünetből, valamivel több mint egy hónapunk maradt még a felkészülésre. Ugyanis az első tanítási nap szeptember 1-e, ami idén csütörtökre esik, a 2016/17-es tanév 182 napos lesz, az utolsó tanítási nap 2017. június 15-e. A tanév első féléve január 20-ig tart, és 27-én kapják meg a félévi értékeléseket a gyerekek.

  • Az őszi szünet november 2-től november 4-ig tart majd, vagyis a november 1-jei mindenszentek hosszú hétvégéjét kiegészítve zsinórban 9 napot tölthetnek otthon a tanulók.
  • A téli szünet idén december 22-én kezdődik, 2017 első tanítási napja pedig január 2-ig tart. Ugyan a karácsonyi időszakban a dolgozók csak 26-át kapják meg munkaszünetnek, a gyerekek ekkor is 9 napot lehetnek otthon.
  • A tavaszi szünet időpontja is ismert: április 13-tól 18-ig fog tartani, csütörtöktől keddig.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Tavaly az iskolakezdéshez átlagosan 30-40 ezer forintra volt szükség, de akár 200 ezer forintos pakkot is összeállíthattunk a gyereknek. Ne felejtsük azonban, hogy a szülők már most igényelhetik az iskolakezdési támogatást, amelynek összege akár több tízezer forintra is rúghat. Erről további részletek ITT olvashatóak.

Cikkünk a marketwatch nyomán készült.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem