2017. február 20. hétfő Aladár, Álmos
Hírek » Karrier

Ennyivel emelkedik jövőre a GYED, a táppénz és a munkanélküli segély

Múlt héten hivatalosan aláírták a dokumentumot, miszerint jövőre 15 százalékkel emelkedik a minimálbér. Ez viszont nem csak azoknak az életére és pénztárcájára van hatással, akik a legalacsonyabb minimumot keresik, hanem azokat is érinti, akik bizonyos szociális támogatásban részesülnek. Összegyűjtöttük, hogyan változnak ezek a minimálbér-emeléssel.

A minimálbér idén bruttó 111 ezer forint, ez jövőre 15 százalékkal emelkedik, így 127 500 forint lesz - ahogy korábban a Pénzcentrum is megírta. Ezzel már önmagában is dolgozók tízezrei kapnak több pénzt, de azt se tévesszük szem elől, hogy ezzel jó néhány szociális ellátás összege is növekszik. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy még érdemben ugyan nem tárgyaltak arról, hogy a minimálbér növekedéssel arányosan bizonyos szociális ellátások összege is megemelkedik. Ugyanakkor elmondása szerint továbbra is a minimálbért veszik majd ezekhez alapul. A Pénzcentrum kiszámolta, hogy a jelenlegi információk alapján hogyan változnak a minimálbér összegéhez kötött juttatások. Érinti a kisgyermekeseket, az álláskeresőket és a megváltozott munkaképességűeket is.

A gyerekeseknek

A gyermekgondozási díj (GYED) függ a szülő korábbi keresetétől, annak 70 százalékát kaphatja meg. Egy megkötés viszont van, ez az összeg nem lehet több havonta, mint a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka (ebből 10 százalék nyugdíjjárulékot és szja-előleget vonnak le). Tehát maximum 160 650 forintot kaphat készhez jövőre.

A táppénzre és a gyermekgondozási táppénzre egyforma szabályok vonatkoznak, ezt azonban csak akkor befolyásolja a minimálbér, ha két évnél rövidebb ideje folyamatos a társadalombiztosítás. Ebben az esetben az átlagjövedelmének az 50 százalékát kapja a biztosított, de ez nem haladhatja meg a minimálbér 200 százalékának a harmincad részét. Tehát naponta legfeljebb 8500 forintot kaphat, aki táppénzen van.

Több pénzt kapnak az álláskeresők is

Az álláskeresési járadék összegét befolyásolja, hogy a kérelmező, amikor még dolgozott, mennyi munkaerő-piaci járulékot fizetett. Ez egy sok tényezős, hosszabb számítási folyamat, viszont van egy felső határ, amit nem haladhat meg az ellátás összege: a minimálbér 100 százalékát.

Aki nyugdíj előtti álláskeresési segélyre jogosult (tehát márcsak nem egészen 5 év van hátra a nyugdíjkorhatár betöltéséig), annak a minimálbér 40 százalékát legalább meg kell kapnia, tehát bruttó 51 ezer forintot.

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Okoskosár jöhet a magyar boltokban: nézd, hogy működik + videó
Felejtsd el a pakolást, a futószalagot, de a pénztárost is.


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Egészségesen szeretnél enni? A szakértők elárulták, mi legyen mindennap a tányérodon

Manapság egyre nagyobb divatját éli az egészségtudatos életmód. A netes keresgélés közben azonban könnyen összezavarodhatunk. Aki szeretne odafigyelni, annak érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait....
 

Horpadás miatt ne vidd karosszériáshoz a kocsit, elég egy filléres trükk

Lehetetlen elkerülni minden karcolást és horpadást, pláne, ha más hibájából adódnak ezek a sérülések. A karosszériás viszont nagyon drága, de behorpadt autóval sem szeret furikázni az ember. Otthon...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

02.23-03.01
Országos

Lidl

02.16-02.22
Országos

Aldi

02.16-02.22
Országos

Auchan

02.16-02.22
Országos

Tesco

02.16-02.22
Országos

Spar

02.16-02.22
Országos

Interspar

02.16-02.22
Országos

  Ajánlatunk