1 °C Budapest

Botrány a mekiben: erre nem számítottak a magyar dolgozók

2016. január 14. 20:05

Csaknem ezer McDonald's-dolgozó hiába várta, hogy megérkezzen számlájára a decemberi bére, a munkaerő-közvetítő cég nem fizetett. Az étteremlánc állítja, ők elküldték a munkások fizetését, csak a pénz a közvetítő cégnél akadt el. A másik oldal szerint ez nem igaz, valójában tartozik nekik a McDonald's a pénzzel. Az elszámolási vita vesztesei jelentős részben diákok, most mindenki azt ígéri, napokon belül megkaphatják a bérüket.

Közel ezer McDonald's-dolgozó nem kapta meg a decemberi bérét, a háttérben a McDonald's és a Human Operator Zrt. személyzeti szolgáltató cég elszámolási vitája áll.

A Human Operatoron és alvállalkozóin keresztül több ezer munkás dolgozik magyarországi McDonald's-éttermekben, rengeteg diákmunkás is így érkezik a gyorsétterembe. Eddig nem is volt probléma a bérek utalásával, a McDonald's fizetett a cégnek, az pedig utalta továbbította a bért a vele kapcsolatban álló munkásoknak, januárban azonban hiába várták pénzüket a dolgozók.

Semmi hivatalos információt nem kaptunk. Pedig nem kevés pénzről, nem kevés diákról beszélünk. Itt nem csak zsebpénzekről, hétvégi bulipénzről van szó, hanem lakbérről, tandíjról, esetleg hitelekről

- panaszkodott az egyik pórul járt munkás.

A nagyjából kilencszáz dolgozó fizetése azért csúszik, mert a munkaerő-kölcsönző vitába keveredett a McDonald's magyarországi cégével. Az Index információi szerint a közvetítő cég nagyjából százmillió forintot követel, a kifizetetlen decemberi bér ennek az összegnek durván a felét adja. Az étteremlánc szerint azonban nem tartoznak semmivel.

A McDonald's azt mondja, utalt

Az Index megkérdezte az ügyről a McDonald’s Kft.-t, ahol azt mondják, hogy a cég a diák kollégák decemberi bérét szokás szerint időben és maradéktalanul átutalta a Human Operator Zrt.-nek. A Humán Operátor Zrt. közreműködésével közvetített Studentka Work Iskolaszövetkezet ennek ellenére a béreket a diák dolgozóink számára a mai napig nem folyósította.

A probléma nem mindenkit érint, aki a Human Operatoron keresztül dolgozik a McDonald'sban, a cég ugyanis az Index tudomása szerint csak a központi McDonald's céggel keveredett vitába. Azok az éttermek, amelyek külön cégben, franchise-partnerként működnek, és szintén kapcsolatban állnak a személyi szolgáltató céggel, de az ott dolgozók nem érintettek a dologban.

A McDonald’s Kft. elmondta, a Human Operator Zrt.-vel kötött szerződése 2015 december végével lejárt, amelyet nem kívántak meghosszabbítani. Jelenleg csak a Meló-Diák Universitas, a Multi Job és a Fürge Diák Iskolaszövetkezetekkel dolgoznak együtt.

Elszámolási vita

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Sajnálatos módon egy elszámolási vita alakult ki a felek között, de tartjuk magunkat az üzleti élet írott és íratlan szabályaihoz, nem borítjuk az asztalt partnereinkre a nyilvánosság előtt. A bérek kifizetéséért természetesen a Human Operator Zrt. a felelős, de a napokban már közeledtek az álláspontok, és a bérek kifizetése ma vagy holnap megtörténhet

- mondta a portál megkeresésére Czeglédy Csaba, a Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke. Azt nem akarta elmondani, mi áll az elszámolási vita hátterében.

Czeglédy hozzátette, a Human Operator egyébként több mint hatezer ember foglalkoztatásáért felelt decemberben, döntő részüknek pedig pontosan és időben elment az utalás, mint az elmúlt másfél évtizedben mindig.

Az ígéret szerint tehát a dolgozók a napokban hozzájuthatnak a bérükhöz, a McDonald's és a Human Operator vitája azonban ezzel nem zárul le, az étteremlánc ugyanis a közvetítő cég követelését nem tartja jogosnak. Azt mondják, most valójában csak azért fizetnek, mert "megengedhetetlennek tartják, hogy a diák dolgozók az őket megillető bérüket ne kapják meg".

Válaszukban azt írták, hogy a dolgozók iskolaszövetkezet felé fennálló követelésének McDonald’s-ra történő engedményezésével minden érintett diák dolgozónak haladéktalanul kifizetik a december havi nettó bérét. Tehát a béreket újra elualják, közvetlenül a dolgozóknak; a korábbi tranzakciókra vonatkozó követelésüket pedig vélhetően jogi úton érvényesíti majd a McDonald's Kft.

A McDonald's Kft. a Céginfo szerint 1343 fővel működik, a többi dolgozóját külsős cégeken keresztül foglalkoztatja, árbevétele 22 milliárd forint volt 2014-ben. A munkaerő-kölcsönzéssel, közvetítéssel, diákmunka-szervezéssel foglalkozó Human Operator Zrt. az azonos nevű, 2001-ben alakult Kft. utóda, árbevétele 3,9 milliárd forint volt 2014-ben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem