7 °C Budapest

100 melóst most azonnal felvenne a MOL

Pénzcentrum
2016. október 17. 05:25

Hiába folytat expanziós politikát a MOL, az olajiparban sem könnyű manapság új dolgozókat találni. A vállalat HR-vezetője szerint jelenleg nemcsak a mérnökök, vagy az informatikusok, hanem az ún. kék galléros, fizikai munkaerő esetében is nehézkes az utánpótlás. Megkérdeztük a MOL-t, hogy próbálják megfogni a fiatalokat, és megtartani a szakembereket.

Hiába tudna akár már holnap felvenni száz embert a MOL, az iparág nem vonzó a mai fiataloknak. Nem csak a mérnököknél, vagy az informatikusoknál nehézkes az utánpótlás biztosítása, hanem az ún. kékgalléros, fizikai munkaerő esetében is. Ennek több oka is van, beleértve, hogy a demográfia egy elöregedő társadalmat mutat egész Európában, és a középiskolások számára ma már inkább az egyetem a vonzó, hogy később szellemi munkakörökben dolgozhassanak majd. Egyre kevesebben vannak azok, akik valóban szakmát szeretnének tanulni, és utána abban is szeretnének elhelyezkedni.

A szakképző iskolákkal igyekszünk szoros kapcsolatot ápolni, programokat és ösztöndíjakat dolgozunk ki a diákjaik számára. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy már tanulmányaik alatt bepillanthassanak a szakmába, és sokszor azonnal tudunk munkát ajánlani a frissen végzett diákoknak" 

- mondta a Pénzcentrumnak Orosz Vivien, a MOL- csoport stratégiai HR-vezetője.

A szakember szerint a fizikai alkalmazottak hiánya nem egyedi, "magyarspecifikus" jelenség, hiszen a vállalat más országokban is hasonló problémával küzd. Ami viszont kimondottan nálunk, és közvetlen szomszédainknál tapasztalható, hogy még stabil, biztos állásért sem költöznek szívesen a munkavállalók. Ennek a problémának a megoldása még a tervező asztalon van.

Olajipar? Kösz, nem

Munkaerő-toborzás szempontjából az egyetemet végzett fiatalokkal sincs egyszerű dolga a vállalatnak, mert az olajipar egyáltalán nem vonzó a környezettudatos, zöldszemléletű Y generációnak.

Felmérések bizonyítják, hogy globálisan az egyik legkevésbé vágyott ágazat az olajipar a fiatalok körében. Valójában viszont egyáltalán nem lehet belelátni ebbe az iparágba, elképzelések ugyan vannak, de a tapasztalatok szerint ez általában messze nem találkozik a valósággal.

A MOL 2007-ben elindította a Growww nevű programját frissdiplomások számára. Eddig összesen 150 ezer fiatal pályázott a programra nemzetközi szinten, közülük kétezren nyertek felvételt, és 83 százalékuk még ma is a cégnél dolgozik. Az egyéves program során a fiatalok a valós munkakörük mellett az olajipar minden területére betekinthetnek, szakmai mentor is segíti őket, és tréningeken vesznek részt.

"Nem csak a zöldszemlélet, és az iparággal kapcsolatos valótlan elképzelések miatt nem vonzóak a fiatalok számára az olajcégek, hanem azért sem, mert itt speciális tanulmányokra és tudásra van szükség. 

Aki elvégzi az egyetemet, majd egy olajipari cégnél kezd dolgozni, annak még 6-10 év kell ahhoz, hogy valóban megtanulja a szakmát, és az elméleti tudást elmélyítse a gyakorlatban is. Ezt a tanulási időt nálunk sikerült 5 évre csökkenteni, ennyi idő kell, mire önállóan, felelős munkakörben valaki egyedül hozhat döntéseket" 

- mondta a HR-vezető.

Ennek fényében érthető, hogy hátrányban vannak az olajipari cégek azokkal a vállalatokkal szemben, amelyeknél néhány év alatt akár vezetői karriert is lehet építeni, kevesebb tanulást és energia-befektetést igényelnek, és sokkal gyorsabban lehet learatni a babérokat.

A külföldi munkavállalás viszont megoldható a cégcsoporton belül, tehát csak azért, mert valaki szívesen kipróbálná, hogy milyen az élet más országban, nem kell munkahelyet váltania.

A hosszú tanulási időszak viszont csak az egyik oldala az éremnek, mert reálisan végiggondolva, ha egy cég hosszú éveken keresztül tanítja és "neveli" a fiatal munkavállalót, aki közben dolgozik, egész jó fizetést kap, tehát a vállalat szempontjából sokkal nagyobb a ráfordítás, mint a haszon, akkor nyilván hosszútávon szeretné magánál tartani a munkavállalót, hiszen számára akkor kifizetődő a befektetés. 

Mit ad?

"Jelenleg, több mint 100 meghirdetett álláslehetőségünk van. Jellemzően a termelési és karbantartási területen, mérnöki, informatikus, pénzügyi pozíciókban a leggyakoribbak a keresések" - mondta a HR-vezető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérdeztük a vállalatot a különböző pozíciókon elérhető bérekről, de üzleti titokra hivatkozva erről nem kaptunk információkat. A munkavállalók a béralapú juttatásokon kívül nagy mértékű cafeteria keretet is kapnak, és figyelembe veszik a munkavállalók különböző igényeit és élethelyzetét. 

A helyi juttatási és jóléti programok mellett rendelkezésre állnak különböző élet- és balesetbiztosítások, egyszeri díjas kockázati élet- és balesetbiztosítások 24 órás nemzetközi lefedettséggel. A dolgozók tréningeken, oktatásokon is részt vehetnek, így a cégen belül fejleszthetik saját kompetenciájukat. Emellett egészségfejlesztési programokon is részt vehetnek, valamint több helyen irodai masszázs és tornaterem is elérhető - tudtuk meg a HR-vezetőtől.

Elköteleződés a nyugdíjig

Egyre inkább elterjed az a tendencia, hogy a cégen belüli karrierutakat, egyfajta életpályákat terveznek a munkavállalóknak. Hiszen az a vállalatoknak az érdeke, hogy azok a munkavállalók, akiknek az oktatására és kinevelésére bőven áldoztak, a megszerzett tudást a cégnél kamatoztassák, és ott termeljék a hasznot.

Nagyon fontos, hogy nem akar mindenki vezető lenni, de ez nem jelenti azt, hogy az ő esetükben nincs szükség előrelépési lehetőségekre, és bérnövekedésre. Nem csak vezetőként lehet karriert építeni és ehhez mérten piaci fizetést elérni. 

"Nagyon részletesen kidolgozzuk a szakmai és vezetői karrierutakat, mert ez a kettő egy idő után szétválik. Minden lépcsőfokhoz meghatároztuk, hogy milyen elméleti és gyakorlati tudás szükséges, és ezekhez természetesen a kompenzációt is hozzárendeltük. Az előrelépés viszont nem automatikus, hanem lehetőség: tehát csak azért, mert valaki 10 éve a cégnél dolgozik, nem feltétlenül járja be ezt az utat, de aki szeretne előrébb jutni, tesz érte, és jól dolgozik, annak van rá lehetősége, méghozzá cégen belül" - mondta Orosz Vivien.

Munkaerő-piaci szempontból a két legnehezebb helyzetben lévő korosztály a fiatal pályakezdők, és a nyugdíj előtt álló munkavállalók. Utóbbi korosztály helyzetét is megvizsgáltuk az iparágban. 

Gyakran hallani, hogy a cégek az idősebb dolgozókat is tréningekre küldi, hogy megtartsák napra kész tudásukat, és tudják tartani a lépést a technikai változásokkal. 

"Nálunk az tapasztalható, hogy aki mondjuk 30 éve szerezte a diplomáját, az nem kizárólag az akkor megszerzett tudásával boldogul, hanem az évek során, ahogy a technológiák változtak, úgy fejlődött az ő tudása is. Sőt, nagyon sok újítást ők az idősebb munkavállalóink hajtottak végre, hiszen ismerik a rendszert, a folyamatokat, így abszolút MOL-ra szabott ötleteket tudtak behozni a cég mindennapjaiba. Nálunk ezek a munkatársak annyira nagy tudás értéket képviselnek, hogy adott esetben még nyugdíjasként is visszafoglalkoztatjuk őket" - mondta a HR-szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem