18 °C Budapest
Stressed woman applicant feeling nervous at job interview while hr reading resume,Fear of fail concept.

Itt áll feketén-fehéren: jövőkép nélkül tengődik sok százezer magyar

2023. július 7. 16:00

Az Európai Unióban 2023 első negyedévében a 15-64 éves korosztályok 18,2 százaléka nem vesz részt sem a foglalkoztatásban, sem pedig oktatásban vagy képzésben - derült ki az Eurostat friss adataiból. Magyarországon ez az arány valamivel jobb, de hazánkban is a munkaképes korúak jelentős része érintett.

2023 első negyedévében az Európai Unión belül a nem tanuló 15-64 éves emberek között alig több mint 8-ból 10-en voltak jelen a munkaerőpiacon (81,8 százalék). Ebből az összesített számból 76,7 százalék volt foglalkoztatott és 5,1 százalék volt regisztrált munkanélküli. Mindez azt is jelenti, hogy az Unióban az ezen korcsoportba esők 18,2 százaléka kiszorult a munkaerőpiacról.

Az EU Munkaerő Felmérés eredményei szerint 2023 első negyedévében összességében mintegy 44 millió ember esett kívül a munkaerőpiacon és az oktatási rendszeren is. 75,5 százalékuk, azaz a túlnyomó részük nem keresett állást, nem talált munkát, vagy nem is akart dolgozni, 20,3 százalékuk nem keresett aktívan de szívesen dolgozott volna, 2,8 százalék aktívan keresett munkalehetőséget, de nem azonnali kezdéssel, míg 1,2 százalék keresés nélkül talált munkát, amit később tervezett elkezdeni. A statisztikába ezen kívül beleszámított 21,1 százaléknyi nyugdíjazott, 20,7 százaléknyi tartós betegséggel, vagy fogyatékossággal küzdő és 18,2 százaléknyi háztartásbeli vagy egyéb teendői miatt dolgozni nem kívánó polgár is.

Az Eurostat az EU tagállamai mellett Svájcban, Izlandon és Norvégiában is mérte az oktatásban vagy képzésben sem résztvevő, állástalalanok arányát. A statisztikák szerint pedig mind az egyes tagállamokban, mind az egyéb országokban drasztikusak az eltérésék.

Az Unió országai közül Romániában és Olaszországban regisztrálták a legnagyobb arányú munkanélkülit a nem tanulók között az első negyévben. Előbbi ország esetében ez 25,8, míg utóbbiéban 25,6 százalékos arányt jelent. De a helyzet nem volt sokkal fényesebb Görögországban (22,8 százalék), Horvátországban (21,8 százalék), illetve Belgiumban sem (19,6 százalék)

Ellenben Svédországban csupán 8,3 százalékos volt az ilyen munkanélküliek aráynya és Észtországban is csak a 15-64 éves korú lakosság 12,3 százalékára volt igaz, hogy se nem tanult, se nem dolgozott.

Ez nem csak összeurópai, hanem régiós szinten is viszonylag jó alacsony arányszámnak számít. A már említett Románián, illetve Horvátországon felül ugyanis Szlovéniában és  Ausztriában is jelentősen magasabb (18,8, illetve 18,6 százalékos) a mind a nem foglalkoztatott és nem is tanuló emberek aránya, de Lengyelországban (18,4 százalék) is meghaladja valamivel az EU-s átlagot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szlovákiában az arány kevésbé drasztikus, de a 14,8 százaléknyi érintett még így is jóval magasabb a nálunk mért statisztikánál. Az egyetlen kivétel Csehország, ahol a 15-64 évesek mindössze 13,6 százaléka volt ilyen helyzetben, ami leheletnyivel jobb a magyar statisztikánál.

Magyarország lakossága egyébként 2021-es adatok szerint 9,71 millió volt, aminek 65,1 százalékát tették ki a 15-64 évesek. A korcsoport teljes létszáma tehát a legfrissebb statisztikák szerint körülbelül 6 millió 321  210 fő volt. 

Ez pedig még gombócból is sok, még úgy is, hogyha ebből a számból levonjuk a korai nyugdíjazottakat, a leszázalékoltatakat és a háztartásbelieket (bár utóbbiak esetében a munkerőpiactól való távolmaradás ideális esetben csak ideiglenes kéne hogy legyen).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem