22 °C Budapest
Close up of computer circuit board

Óriási volt a fizetésemelés ebben a magyar szakmában: a kezdők is több mint fél milliót kaszálnak

2021. december 2. 15:03

Folyamatosan nőtt a kereslet az IT szakemberek iránt, a remote munkavégzés természetessé vált, a legnépszerűbb programozási nyelvek pedig továbbra is a Java, Javascript, C/C++, C#. Egyre több vállalat keres Python fejlesztőket, de a DevOps mérnök és a Full-Stack pozíció is felértékelődött, a kereslettel párhuzamosan pedig a bérekben is fellendülés figyelhető meg.

30%-os béremelkedés is megfigyelhető a programozási nyelvek hazai munkaerőpiacán - derült ki a Bluebird legfrissebb IT munkaerőpiaci körképéből. Mint közleményükben írják, hazai és nemzetközi fronton is rohamos béremelkedés figyelhető meg az IT munkaerőpiacán. A Dise nemrégiben kiadott jelentése szerint a legnagyobb fizetés emelkedés a Cybersecurity Analysts munkakörben, azaz a kiberbiztonsági elemzőknél figyelhető meg.

2019-ben 88 000 dollár, 2020-ban pedig már 103 000 dollárra emelkedett az éves fizetésük, ami havi bérre lebontva mintegy közel 3 millió forintot jelent, és ez a fizetés folyamatosan emelkedik. Itthon az ilyen elemzők 500-600 000 havi bruttó bérekkel számolhatnak, míg egy vezető pozícióban lévő elemző akár 1 500 000-2 100 000 forintot is elkérhet a munkájáért

A hazai Bluebird Salary Guide 2021-es kiadványából kiderül, hogy a felkapottabb programozási nyelvek átlagban 25%, míg a Data Scientist és Machine Learning Engineer pozícióknál a béremelkedés 30% felett van tavaly szeptember óta. Az IT szakemberek fizetései átlagosan legalább 20%-kal emelkedtek itthon. Hazánkban a szoftverfejlesztő területet nézve már egy junior Java, Javascript, C, C++, C#, .NET, mobil, PHP és Python fejlesztő fizetése bruttó 500 000 forinttól 800 000 forintig terjedhet. Ugyanezek a fejlesztői területek esetében vezető pozícióban levő alkalmazott 1 250 000 forinttól 2 000 000 forintig terjedő havi bért is kaphat.

A magas fizetések sok országhoz viszonyítva, ugyanabban a pozícióban még mindig alacsonynak számítanak. Például az Egyesült Államokban egy Java fejlesztő havi fizetése 2021-ben 8500 dollár (~havi 2 800 000 forint), az Egyesült Királyságban 7500 dollár (~2 400 000 forint), míg Németországban átlagosan 5000 dollár (~1 640 000 forint). Egy Javascript, C++, .NET és egy PHP fejlesztő bére szintén Amerikában a legmagasabb (havi 2 500 000 - 3 000 000 forint), míg a C fejlesztők bére Svájcban kiemelkedő (~havi 3 000 000 forint).

A DevOps és Full-Stack pozíciókra is nagy a kereslet itthon

A tervezéstől a fejlesztési folyamaton keresztül a gyártástámogatásig felelős DevOps mérnök munkakör is népszerű hazánkban. Egy junior kezdőbére 750 000 forinttól indul, míg egy vezető DevOps mérnök 2 000 000 forintot is kereshet. Egy Full-Stack fejlesztőnek – aki frontend és a backend fejlesztéseken is dolgozik egy személyben – 700 000 forinttól 2 100 000 forintig is terjedhet a fizetése.

Rengeteg megkeresést kapunk DevOps, Full-Stack pozíciókra, nagyon keresettek a Cloud területen dolgozó engineer és architect szakemberek. A fizetés ezekben a munkakörökben is gyakran emelkedik bruttó 1 500 000 millió forint fölé

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondja Réfi Balázs, az IT HR megoldásokra szakosodott Bluebird ügyvezetője. Cloud Infrastructure Engineer, Cloud DevOps szakemberek iránt is rohamosan nő a kereslet, a már eddig is nagyon kelendő BigData és Machine learninggel foglalkozó fejlesztők mellett. Mindemellett egyre inkább megsokasodnak az automatizáláshoz kapcsolódó Quality Automation Engineer keresések, hisz mindenki egyszerűsíteni szeretne a folyamatain és kiváltani a manuális tevékenységet. „A szakemberek felkutatása, érdeklődésük felkeltése legalább 30%-kal nagyobb energiabefektetést igényel, mint 2020-ban. A fennálló helyzetre azonnal reagálva recruitment állományunkat jelentősen növeltük, hogy továbbra is eredményesen el tudjuk látni ügyfeleink igényeit. Célunk, hogy 2022-ben erősítsük vezető szerepünket a hazai IT recruitment piacon” - tette hozzá.

Kevés váltásra nyitott szakember van a magyar piacon

Folyamatosan nő a kereslet, a React, Angular frontend fejlesztőkre, valamint a Node.Js backend fejlesztőkre is, azonban a vállalatoknak kihívást jelent megtalálni ezeket a szakembereket, ugyanis nagyon kevés váltásra nyitott munkaerő van az IT piacon, a bérigényük pedig bruttó 1 500 000-2 000 000 forint között mozog.

Mit hozhat 2022 az IT szektorban?

A gazdasági fellendülés, a digitális átalakulás és a termékinnováció következtében az Egyesült Államok technológiai szektorában a munkahelyek száma rekordszinten 5 milliónál áll, és a vállalatok 68%-a akár 50 fejlesztő felvételét is tervezi a következő évben - derült ki a Motion Recruitment éves jelentéséből. A technológiai szakemberek 72%-a azt fontolgatja, hogy a következő évben elhagyja munkáját. A HR-szakemberek 61%-a már most aggódik a képzett fejlesztők keresése miatt.

Réfi Balázs hozzátette, hogy 2021-ben a COVID miatt IT területen természetessé vált a remote munkavégzés. Elindult egy folyamat, melynek keretében vidéken dolgozó IT szakemberek jobban fizető budapesti projekteken kezdtek el dolgozni, magasabb bérért. Ezzel együtt a budapesti és vidéki IT szakemberek számára is megnyílt a lehetőség, hogy külföldi projekteken dolgozhassanak. Ezek a folyamatok azt jelzik számunkra, hogy a vidéki cégek IT szakemberrel való ellátottsága 2022-ben problémás lehet, sőt, akár Budapest számára is jelentős nehézséget okozhat a külföldi projektek elszívó ereje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm