22 °C Budapest

Kapkodnak a cégek a külföldről hazatérő magyarokért

2015. november 4. 15:32

Bár a magyarországi munkavállalók több mint fele szeretne nemzetközi munkatapasztalatra szert tenni, a legtöbben nem maradnának öt évnél tovább külföldön, hanem itthon hasznosítanák a megszerzett tudást. A hazai cégek pedig jelentős előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket egy álláshirdetésnél, akár magasabb bért is kínálnak nekik - derül ki egy friss felmérésből.

A Profession.hu, a Boston Consulting Group és a The Network felmérése szerint a magyar munkavállalók kétharmada nyitott arra, hogy külföldön vállaljon munkát, legtöbben természetesen a magasabb fizetés reménye miatt költöznének (83%), de sokan a nyelvtudás megszerzését (60%) és a nemzetközi tapasztalatot (47%) is fontosnak tartják. Az utóbbi két pont pedig rendkívül értékes szereplővé teszik őket az álláspiacon, amikor visszatérnek Magyarországra.

Legtöbben öt éven belül hazajönnének

A megkérdezett munkavállalók 19 százaléka két év után jönne haza a külföldi munkából, 32 százalékuk pedig három és öt év között tervez. Amikor hazatérnek, jelentős előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, nem csak a magabiztos nyelvtudás, de a széleskörű tapasztalat miatt is.

A kisebb hazai cégek egy újfajta szemléletet, a nyitottabb gondolkodási módot várják a külföldi tapasztalattal érkező kollégáktól, sok esetben ettől a vállalkozás versenyképességének növekedését is remélik. A multinacionális cégek is szívesen lecsapnak egy ilyen jelentkezőre, bízva a nagyobb munkabírásban és az innovatív hozzáállásban" - mondta Sámson Dorottya, a Profession.hu munkaerőpiaci szakértője. - "A friss és sok esetben itthon nem elsajátítható szakmai tudáson felül az úgynevezett ’soft skill’ tulajdonságok is vonzóak a cégeknek, a külföldi tapasztalat bátorságra és jobb alkalmazkodó képességre utal. Számos esetben sokkal könnyebb nemzetközi tapasztalattal vezető pozícióba kerülni

- tette hozzá a szakértő.

Az alapdiplomásokat foglalkoztatja legjobban a nyelvtudás

A kutatás adatai szerint az alapdiplomával rendelkező fiatalok a legmotiváltabbak: közülük majdnem minden harmadik válaszadó (29%) egy új nyelv elsajátítását várja a külföldön töltött időszaktól, míg az egyetemi szintű diplomával rendelkezők közül csak minden ötödik (17%) tartja ezt a külföldi munkavállalás egyik előnyeként számon. Ugyanez az arány mutatkozik a tapasztalatszerzésre és az ismeretlen, új kultúrák megismerésére is. Az alapdiplomásokat lelkesedésben a középfokú végzettséggel rendelkezők követik, 27 százalékuk szívesen sajátítana el egy új idegen nyelvet, 21 százalékuk pedig nyitottak az új élményekre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Több tapasztalatért többet fizetnek a cégek

Sámson Dorottya szerint a jó lehetőségek ellenére legtöbbször nem könnyű a visszailleszkedés, az alacsonyabb megélhetési költségek ellenére nehezen élik meg a nagyságrendekkel kisebb fizetéseket a hazatérő munkavállalók. A meghirdetett állások esetében viszont gyakran előfordul, hogy az eredetileg kínált juttatási csomag keretén szélesítenek a cégek, ha az ideális jelentkezővel találkoznak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm