Kiszámoltuk: ennyire versenyképes a Fundamenta új dobása

2018. október 29. 11:30

Ahogy azt múlt héten megírtuk, a Pénzcentrum megszerezte a Fundamenta legújabb lakástakarékpénztári termékének leírását, a Magyar Nemzeti Bank pedig azóta jóvá is hagyta azt. A terméket megvizsgálva látható volt, hogy a lakáskassza saját forrásból kívánja pótolni az 5 százalékos támogatást, de a még ezzel együtt is csak 0,5 - 0,7 százalék között mozgó EBKM-mel nem tűnik a legvonzóbb befektetésnek. Amennyiben azonban hitelfelvétellel is élni kívánunk, az ehhez járó 2,9 százalékos fix kamat és a 3,36 százalékos THM már nagyon is versenyképesnek tűnik. A Pénzcentrum kalkulátorával most megvizsgáltuk, hogy mennyire tekinthető jónak az ajánlat a lakáscélú hitelek között.

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy a Pénzcentrum birtokába jutott az akkor még engedélyezésre váró fundamentás termék leírása, az MNB pedig azóta már engedélyezte is a termék forgalmazását, így hamarosan elérhető lesz. A kérdés, hogy érdemes-e élnünk vele?

Ahogy azt legutóbb megírtuk, a megtakarítás során két opció közül választhatunk, az egyik, "Rövid" opció esetén 6 év a minimum megtakarítási idő, a "Standard" formánál ez több mint 9 év. A havi befizetett összeg választásakor 5 és 40 ezer forint közti összeget adhatunk meg, a hatéves opció választása esetén a szerződéses összeg így 7 millió forint, a kilencéves, Standard verzió választásával pedig 11 millió.

Az állami támogatás megszűnése kétségkívül nagy érvágás a lakáskasszáknak, különösen a Fundamentának, amelynek termékpalettájában meghatározó volt a lakástakarékpénztári megtakarítás, és a harminc százalékos állami támogatással negatív betéti kamat mellett is 10 százalék körüli EBKM-et tudott biztosítani. A költségvetési folyósítás nélküli termék így önmagában elveszítette teljes vonzerejét, a Fundamenta ezt kompenzálandó 5 százalékos kamattámogatást ígér a rendszeres befizetőknek, amely bár valóban vonzónak tűnik, az EBKM ezzel együtt is legjobb esetben mindössze 0,7 százalék.

Legutóbb megszólaltattuk a Bank360 szakértőjét, Turmezey Tamást, aki elmondta, hogy a Fundamenta számára akkor lesz fenntartható a termék, ha nagy lesz a kihelyezés volumene, és így a hitelkamatok fedezni tudják a fix költségeket. Noha megtakarítási formaként nem tűnik kedvezőnek, a 3,36 százalékos THM a legkedvezőbb ajánlatnak tűnik a lakáscélú hitelek között. Mi most a Pénzcentrum kalkulátorának segítségével megvizsgáltuk a konkurens termékeket, alább mutatjuk az összehasonlítást.

A Fundamenta termékének esetén 6 éves, havi 40000 forint befizetés mellett a szerződéses összeg 7 millió forint. A saját megtakarítás ebből az összes befizetés, a kamattámogatás és betéti kamat összegének megfelelően 2 986 924 forint. A szerződéses összeg fennmaradó része 4 013 076 forint, ennyi hitlehez juthatunk tehát. Először ezt az esetet vizsgáljuk meg.

A Gondoskodó Lakásszámla esetén a törlesztési futamidő 66 hónap, a havi törlesztő pedig fenti hitelösszeg esetén 66 500 forint. A THM alacsony, 3,36 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig számításaink szerint körülbelül 4 401 000 forint, azaz 387 ezer forinttal több, mint a felvett hitelösszeg. Ehhez képest megnéztük a legjobb fix kamatozású lakáshitel ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában. Használt lakás vásárlásával vagy felújításával kalkuláltunk, egyrészt az alacsonyabb hitelösszeg miatt, másrészt pedig továbbra is inkább a használt lakások vásárlása jellemző a piacon.

Azt találtuk, hogy az egyik legkedvezőbb fix kamatú ajánlat a K&H Bank ajánlata, amely esetén 4,36 százalékos THM mellett 67 639 forintos törlesztővel 4 millió 508 ezer forint a teljes visszafizetendő összeg, azaz a kiindulási alapnak vett 4 013 076 forintnál 468 ezer forinttal több. Akalkulátorukban a negyedik legjobb ajánlat esetén ez az összeg már 636 ezer forint. Az összehasonlításból kiderül, hogy ebben a kategóriában a Fundamenta termékének választásával havi nagyjából kétezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészlet mellett a teljes visszafizetendő összeg számításaink szerint körülbelül 107 ezer forinttal alacsonyabb, mint az azt követő ajánlat esetén, a sorban második ajánlatnál pedig már 161 ezer forinttal kedvezőbb. A sorban negyedik ajánlat esetén ez a szám picivel kevesebb, mint 250 ezer forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes megvizsgálni a havi 20 ezer forintos megtakarítással járó, 6 éves futamidejű befizetést is, ez áll ugyanis legközelebb az állami támogatás időszakában leggyakrabban választott opciótól. Ebben az esetben a 3 és fél milliós teljes szerződéses összegből 2 006 538 forint a hitelre felvehető összeg, amellyel szintén 66 hónapos futamidő mellett 33 250 havi törlesztőrészlet érhető el. Kalkulátorunk szerint ebben az esetben is a K&H ajánlata az egyik legkedvezőbb, 4,75 százalékos THM-mel, 33 8179 forint havi törlesztővel, a teljes visszafizetendő összeg 2 millió 276 ezer forint. A kalkulátorunk szerint negyedik legkedvezőbb ajánlat a Budapest Banké, ennek THM-e már 5,51 százalék, a havi törelsztő 35 122 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 millió 333 ezer. A Fundamenta terméke esetén kalkulációnk szerint 2 006 538 forint felvétele esetén, 3,36 százalékos THM-mel és 33 250 forintos törlesztő mellett körülbelül 2 millió 200 ezer forint a teljes visszafizetendő összeg, amely 76 ezer forinttal alacsonyabb a K&H ajánlatánál, a negyedik ajánlatnálpedig már 133 ezerrel.

Amint az látható,

a Fundamenta terméke tehát nem csupán versenyképes a lakáshitel célú termékek közül, de - számításaink szerint - egyenesen a legjobb.

Nagy hátránya azonban, hogy a hitel csupán 6 év után érhető el, így nagyon előre kell terveznünk, ha szerződni kívánunk a termékre, kizárólag a befektetés miatt ugyanis nem számít kedvezőnek. Mindenesetre ha előre tervezünk, a 3,36 százalékos THM kedvező ajánlatnak számít, különösen úgy, hogy több elemzés is a kamatok emelkedését prognosztirálja, így a termék választásával már előre biztosíthatjuk magunknak az alacsony hitelkamatot a várhatóan magasabb jövőbeli kamatkörnyezetben.

További hátránya, hogy a hitel mindössze hatéves megtakarítási időszak után érhető el, a legmagasabb felvehető hitelösszeg pedig így is csak picivel több, mint négy millió forint (a Standard opcióval ugyan elérhetünk 6 millió 300 ezer forintos hitelt, ehhez viszont már 9 évi megtakarításra van szükség). Természetesen a hitel alkalmazható betörlesztésre is a hatéves periódus után, így akár meglévő, drágább hitelünket is kiválthatjuk vele. Összességében tehát kijelenthető, hogy a konstrukciónak van létjogosultsága a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem