25 °C Budapest

Újabb részletek derültek ki az autóhitelek forintosításáról

Pénzcentrum
2015. május 6. 09:15

Az elmúlt néhány hét jegybanki nyilatkozatai arra utalnak, az MNB célja az autós devizahitelek forintra váltása, mert az árfolyamveszteség miatt tömegével válhatnak fizetésképtelenné az adósok - írja a Magyar Nemzet.

Hogy pontosan milyen árfolyamon történne az átváltás, azt egyelőre nem tudni, az azonban bizonyosnak látszik, hogy a pénzügyi szolgáltatók akkor járnak jobban, ha nem várják meg a forintosításról szóló esetleges döntést, hanem maguk váltják forintra a hiteleket.

Arra ugyanis van esély, hogy központi átváltás esetén nem napi, hanem kedvezményes árfolyamon történhet a forintosítás.

Amennyiben a jelzáloghitelek kivezetésekor alkalmazott 256,5 forintos szinten, úgy kérdés, hogy ki fizeti a különbözetet.

Devizaalapú autóhitelből maradt 300 milliárd forintnyi, és van még további 65 milliárd forint személyi hitel, összesen 255 ezer szerződés. Ami különösen problémás, és amire csak a svájci frank év eleji hirtelen megerősödésénél figyeltünk fel − mivel erre addig senki nem gondolt −, megjelent az átfertőzés. Számaink alapján a 168 ezer autóhiteles ügyfélnek van még további 30-40 ezer jelzáloghitele, márpedig ha az egyiket nem tudja fizetni, jó eséllyel a másikkal is bajok lesznek

 - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Az interjúban Nagy Márton kitért arra is, hogy a fizetésképtelen adósok problémáját is meg kell oldani, ami még az autóhitelek forintosításánál is nagyobb feladat lehet. A tavaly év végi adatok szerint ugyanis 182 ezer jelzáloghitel esetén nem tudnak az adósok törleszteni, ezeknek nagyjából 40 százaléka ráadásul már a követeléskezelőnél van, vagyis a lakás elveszítése könnyen és hamar bekövetkezhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az árverezések megelőzésére Nagy szerint a Nemzeti Eszközkezelőnek kell fellépnie és a magáncsőd mielőbbi bevezetése is rengeteg magyar család problémáját oldaná meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
MEDIA1  |  2024. május 1. 07:00
A Videómánia YouTube-csatorna házigazdája nem érti, hogy az internetes celebek miért ártják bele mag...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm