15 °C Budapest

Gyengült a forint : 282 felett az euró

Pénzcentrum
2012. november 7. 17:32

Hétfő este a javuló külpiaci hangulatban már kis forinterősödés mutatkozott, ami ma reggel átmenetileg folytatódott, aztán 281 körül kifulladt a lendület az euróval szemben. Egy rossz német ipari termelési adat miatt déltől már romlani kezdett külföldön a hangulat, ezt csak fokozták a délután 1 órakor az Európai Bizottság felől megjelent európai gazdasági prognózisok. Ezek mellett a forint csak kis mértékben gyengült tovább, míg külföldön már egyre inkább hanyatlás kezdet kibontakozni. Ezt nap végére már a forint is megérezte.

Fontosabb részletek
  • Obama győzelme után volt egy kis "örömködés", fellélegzés a piacokon, hiszen megszűnt a bizonytalanság a választások kimenetelét illetően
  • A piacok fókusza gyorsan átterelődött az amerikai gazdasági problémákra (hogyan kezelik a januári kényszerű költségvetési kiigazítás által jelentett kihívást)
  • Emellett a friss európai bizottsági prognózisok is újabb emlékeztetőt jelentenek: az övezet egyre mélyülő reálgazdasági válságban van, és egyelőre egyáltalán nincsenek megoldva a magas eladósodottságból eredő problémák
  • A részvényindexek és az euró esni kezdett ezen háttér mellett
  • A CDS-felárak minimálisan változtak a borús gazdasági kilátások mellett is
  • A magyar (kormányzati) szempontból részben pozitív európai bizottsági előrejelzések egyelőre nem tudtak forinterősödést kiváltani, igaz az is eredmény, hogy a külföldi esés mellett viszonylag stabil a forint
  • Az állampapírok másodpiacán dél óta kis hozamemelkedés volt


Június közepe óta nem látott mértékű, 2-2,5%-os egynapi esés mutatkozik az amerikai részvénypiacokon, közben az európai részvényindexek is 2-2,5%-os hanyatlást mutatnak. Az euró azonban órák óta nem gyengült tovább a dollárral szemben (1,2750 körül ragadt).

A markáns hangulatromlást nap végére a forint is megérezte: a jegyzések 282-ről 283 közelébe emelkedtek, azaz még mindig viszonylag stabil forintról beszélhetünk. Ebben szerepe lehet annak, hogy a mai európai bizottsági magyar országjelentés nem fokozta a kormány és a testület közötti feszültséget (2,9%-os jövő évi hiányelőrejelzés miatt nincs szó a kohéziós pénzek felfüggesztéséről), igaz az, hogy a túlzott deficit eljárás még legalább bő fél évig él ellenünk, egyelőre kontroll alatt tartja a magyar gazdaságpolitikát. Az is reészben pozitív lehet, hogy Európában szinte kivételes módon a következő 2 évben a magyar államadósság ráta csökkenhet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
MEDIA1  |  2024. május 15. 15:43
Kedd után ma, szerdán is pert vesztett Orbán Viktor miniszterelnök a Fővárosi Törvényszéken az RTL o...
Holdblog  |  2024. május 15. 10:31
Az After Hours podcast házigazdája, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője volt az ATV vendége, Balásy...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm