25 °C Budapest

Minden ötödik hitelkártyás késedelemben: bekeményítenek a bankok!

Pénzcentrum
2008. január 2. 13:00

Drámai mértékben, közel 20 százalékkal nőtt a hitelkártyás adósságukat nem fizetők aránya az Egyesült Államokban. A jelentős hitelkártyás hitelállománnyal rendelkező bankok, a késedelmes állomány bővülésére a büntetőtételek drasztikus emelésével reagáltak, ám több esetben nem csak a kiemelten kockázatosnak minősített ügyfelek esetében.

A büntetőtételek között legnagyobb mértékben a késedelmi kamat növekedett, amely a panaszlevelekből származó információk szerint több, egyébként jól fizető ügyfél esetében is elérte a 30 százalékot.

A szakértők szerint a megnövekedett banki kockázatok kezelésének egyik legfontosabb eszköze a már meglévő ügyfelekkel szemben, a kamatok átárazása. Így bár a banki elemzők véleménye szerint hajmeresztő emelésekre nem számíthatnak a kinti hitelkártyások, főként a bankokra nehezedő társadalmi és politikai nyomás miatt, az átárazódásnak meg kell történnie.

Azonban a szövetségi bankhoz tartozó pénzügyi felügyelet és több fogyasztóvédelmi és banki szövetség is azon az állásponton van, hogy az átárazás számos intézmény esetében kétes gyakorlattal párosul. A megfelelő intézkedések megtételére azonban egyik szervezet sem jogosult.

A problémás hitelkártyásokkal küzdő bankok ugyanis jelentős mértékben és az ügyfelek előzetes értesítése nélkül emelik meg a büntetőtételeket, figyelmen kívül hagyva a késedelem mértékét. Emellett gyakorta érkeznek olyan panaszok, melyek szerint a hitelintézet visszamenőlegesen módosította a feltételeket, a már meglévő adósságra vetve ki a megnövelt kamatokat.

A hitelkártyás ügyfelek helyzetét súlyosbítja, hogy az ingatlanpiaci visszaesés következtében stagnáló, illetve csökkenő ingatlanárak már nem biztosítják a korábban elérhető olcsóbb, szabad felhasználású jelzáloghitelek felvételének lehetőségét, mellyel kiváltható lenne a drágább hitelkártyás adósság.

Mindezzel persze a bankok is tisztában vannak, akik a számukra legnagyobb kockázatot jelentő szegmensben szeretnének rendet teremteni, erre pedig, ahogy azt az előbbiekben is említettük, meglévő ügyfelek esetében, az átárazás nyújt lehetőséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok aggodalma annak fényében, hogy az Egyesült Államokban a hitelkártyás adósságállomány meghaladja a 900 milliárd dollárt, jogosnak tűnik. A fent leírt módszerek azonban hosszú távon nem jelenthetnek jó megoldást a problémára.

A fogyasztóvédelmi csoportok kereszttűzében álló bankok további okot adnak a kritikára azzal, hogy a különböző kamatokat maguk után vonó tranzakciók esetében a visszafizetéskor először az ügyfél szempontjából legolcsóbbat egyenlítik ki. Így ha a hitelkártyás nem fizeti vissza a teljes adósságot, számíthat rá, hogy a magasabb kamatlábbal terhelt vásárlást fizeti majd később vissza.

Hazánkban a kereskedelmi bankok jelenleg nem különböztetik meg a kártyás fizetést és a készpénzfelvételt az alkalmazott kamatlábak tekintetében, vagyis a magyar kártyabirtokosoknak nem kell még a kamatok terén is többet fizetnie azért, mert készpénzt vesz fel. Nálunk azon hitelkártyásokat, akik az ATM-et használják, a bankok magas készpénzfelvételi díjjal sújtják, illetve azzal, hogy az ily módon felvett összeg a felvétel időpontjából kamatozik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm