20 °C Budapest
Dübörög a magyar tőzsde: elképesztő plusz jött januárban, nagyot nyert, aki jól taktikázott

Dübörög a magyar tőzsde: elképesztő plusz jött januárban, nagyot nyert, aki jól taktikázott

2024. február 15. 11:01

Januárban 3,9%-kal, azaz 540 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett tőzsdén kisebb emelkedést láthattunk, míg a fejlődő tőzsdéken gyengülést tapasztaltunk. A hazai tőzsde sikeresen elszakadt a nemzetközi trendektől és jelentősebb emelkedést tudott felmutatni. A devizapiacon a forint az euróhoz képest némileg, a dollárhoz képest azonban nagyobb mértékben gyengül

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 384 milliárd forintot mutat. A kategóriák közül mindössze a pénzpiaci és az ingatlanalapoknál láthattunk tőkekiáramlást. A kötvényalapok továbbra is toronymagasan emelkednek ki a tőkebeáramlások tekintetében. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 3,9%-kal növekedett az év első hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 14.552 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Az euró/forint, illetve a dollár/forint árfolyam változása:

A pénzpiaci alapokból 0,5 milliárd forintnyi tőke távozott, amin a hozamok azonban javítani tudtak, így összességében 0,9 %-kal nőtt a kategória vagyona a hónapban. A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke. 208 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 210 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 6 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 8 milliárd távozott. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így mindösszesen 4,8%-os növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória a hónap során.

A vegyes alapokhoz 48,8 milliárdnyi tőke érkezett. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 12,9 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 35,1 milliárd érkezett. A dinamikus alapok azonban mindössze 0,8 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát növelték a kedvező hozamok is, így a vagyon 3,9%-kal növekedni tudott az elmúlt hónapban. A részvényalapokhoz 12,9 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 3,7%-os növekedés lett a kategória vagyonában a hónap során.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tőkevédett alapokhoz 32,7 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozam ezúttal sem maradt el, így a kategória vagyona 6,7%-kal tudott növekedni az elmúlt hónapban. Az abszolút hozamú alapok esetében 68 milliárd áll az értékesítési soron. Ehhez hozzájárultak új alapok, illetve sorozatok elindulásai. A hozamok is kedvezően alakultak, így 6,5%-os növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során.

A származtatott alapokhoz 1,7 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a vagyon átlagot meghaladó mértékben, 6,9%-kal tudott növekedni a hónapban. Az ingatlanalapok esetében ismételten tőkekiáramlást láthattunk, aminek nagysága 1,1 milliárdnyi volt a hónap során. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,8%-kal lett több a második legnagyobb kategóriánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem