13 °C Budapest
Budapest Bank, MKB: ennyi minden változik áprilistól

Budapest Bank, MKB: ennyi minden változik áprilistól

2022. március 30. 10:00

Áprilistól új időszámítás kezdődik a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfelei számára, ez teendőket és problémákat nem, új lehetőségeket viszont tartogat nekik – mondta el Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese. A nagy váltás április első hétvégéje és az azt követő hétfői bankszünnap lesz. Ezt követően a két bank ügyfelei sajátjukként használhatják bármelyik pénzintézet ATM-jeit, elérhetik a közös, harmonizált termékpalettát, amelybe a legsikeresebb termékeket válogatták össze. 2023-tól aztán érkezik a Bankholdinghoz a Takarékbank is.

Március 31-ével beolvad a Budapest Bank az MKB Bankba. Mi a teendőjük ezzel kapcsolatban az ügyfeleknek, módosulnak-e például szerződések, bankszámlaszámok, banki elérhetőségek emiatt? 

Az ügyfeleknek az átállással kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs, a lehető legkevesebbet fognak érzékelni a háttérben zajló folyamatokról. A szerződések nem változnak, megmaradnak a jelenlegi bankszámlák is. Használatban maradnak a bankkártyák, és azok fognak csak új, MKB-s bankkártyát kapni a régi helyett, akiknek lejár a meglévő kártyájuk vagy kérik annak cseréjét.

A fúzióhoz kapcsolódóan a meglévő érvényes szerződésekben semmilyen kamat- és díjváltozás nem történik, az érvényes kondíciók továbbra is fennmaradnak.

Április 1-jétől az MKB Bank és a Budapest Bank bankautomatái honos ATM-ként használhatók mindkét bank ügyfelei számára. Ebből a szempontból már a Takarékbank ATM hálózata is érintett lesz, hiszen mind a Takarékbank, mind az egyesült MKB Bank ügyfelei a több, mint 1000 ATM-ből álló teljes hálózatot a saját banki ATM készpénzfelvételi díjjal megegyező díjért használhatják készpénz felvételre. Április 1-je és 4-e között valósul meg az átállás, április 5-étől, keddtől pedig már 66 város 143 fiókjában várjuk az ügyfeleket. 

Ezek szerint nem változik az MKB Bank és a Budapest Bank összesített fiókszáma, hiszen 143 fiókja volt a két banknak eddig is. Azt jelenti ez, hogy egyetlen fiókot sem zárnak be párhuzamos működés és a földrajzilag közeli jelenlét miatt, vagy ezt a döntést későbbre hagyták?

Az egyesülésből fakadóan nem lesz változás a fiókok számában és elhelyezkedésében, a Budapest Bank fiókjai azonban arculatváltáson esnek át. 14 kijelölt Budapest Bank-fiók teljes átmárkázáson megy keresztül, ezek jellemzően budapesti és megyeszékhelyen található fiókok. A többi fiók is MKB-s arculati elemeket kap, de az ügyfelek eligazodását segítendő, néhány fiókban felismerhetőek maradnak a Budapest Bank egyes arculati elemei is. Az új fiókhálózati tervet az év második felében fogjuk elfogadni, az ezzel kapcsolatos háttérmunka jelenleg is zajlik.

Szabadon átjárható lesz április 1-jétől az MKB és a Budapest Bank fiókhálózata, internet- és mobilbankja? Onnantól teljesen gördülékenyen használhatják egyik bank ügyfelei a másik bank eddigi infrastruktúráját, platformjait? 

Igen, minden fiókban és platformon ugyanazzal a harmonizált termékpalettával fognak találkozni az ügyfelek, nem lesz különbség köztük.

Az egyesülést követően minden ügyfél a megszokott mobilappját vagy internetes alkalmazását fogja tudni elérni, használni; az eddig ismert funkciók nem fognak változni.

A Budapest Bank eddigi internet- és mobilbankján egy átmárkázás történik, új logókkal és márkajelekkel találkoznak majd az ügyfelek.

Április 4-én az egyesülés miatt bankszünnapot tartanak. Milyen háttérfeladatokat hajtanak végre és mennyi ideig tart a háttérrendszerek tényleges, sok időt igénylő migrációja? 

A jogi egyesüléshez kapcsolódó minden technikai jellegű és informatikai átállási folyamat megvalósul április első hétvégéjén.

Hozzáférnek-e a pénzükhöz az ügyfelek a hétvégi átállás alatt, illetve a bankszünnapon? Milyen számlaműveleteket hajthatnak végre ezen a napon? 

Az átállást megelőzően, április 1-jén, pénteken a fiókhálózat a normál menetrend szerint kinyit, de rövidített, 12 óráig tartó nyitvatartással üzemelnek majd a fiókok, ahogy az év utolsó napján is lenni szokott. Április 2-3-án az azonnali fizetési rendszert érintő bankszünnap lesz, és nem lesznek elérhetőek az elektronikus csatornák sem, csak a vasárnap esti órákban. Az internetes és nem fizikai kártyával történő vásárlásoknál lehet ezen időszakban szolgáltatáskimaradás. Április 4-én, hétfőn nem lesz lehetőség személyes ügyintézésre a fiókokban – mivel azok zárva lesznek –, az azonnali fizetési szolgáltatások és az elektronikus csatornák azonban már használhatók lesznek.

A fizikai bankkártyával történő fizetés és a készpénzfelvétel azonban mindvégig elérhető marad, ezek átállítása zökkenőmentesen és az ügyfelek számára észrevétlenül fog zajlani a háttérben.

A call centerek megerősített kapacitással állnak majd az ügyfelek rendelkezésére az esetlegesen felmerülő problémák kezelése érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Teljesen megszűnik a Budapest Bank arculata, vagy bizonyos bankfiókok, termékek és szolgáltatások arculatában valami fennmarad belőle? 

A Budapest Bank mint márkanév teljesen megszűnik, egyes arculati elemei azonban még az ügyfelek eligazodása érdekében megmaradnak az eddigi Budapest Bank-fiókok többségében.

Az MKB Bank vagy a Budapest Bank termékeinek paramétereihez fog jobban hasonlítani az egyesült bank kínálata? Mi az, amiben egyik, mi az, amiben a másik bank hagyományait folytatják inkább? 

Az elmúlt időszak részben a termékharmonizációról szólt: az MKB és a Budapest Bank mellett még a Takarék Csoport termékpalettájáról is választottunk sikeres termékeket vagy megoldásokat.

Igyekeztünk az ügyfelek számára legkedvezőbb termékeket összeválogatni.

Egy példa lehet erre akár a Budapest Bank egyik sikeres áruhitel-terméke, amely az MKB Bank eddigi ügyfelei számára is elérhető lesz, a Budapest Bank eddigi ügyfelei pedig az MKB Bank széles prémium minőségű kártyapalettájával találkozhatnak.

Az elmúlt hetekben felfüggesztették az MKB Bank ingatlanfedezetű hiteleinek értékesítését. Miért?

A felfüggesztés néhány termékünket érintette és csupán néhány napra vagy egy-két hétre.

Ez az átállás megvalósításához szükséges technikai lépés volt, de az ezekkel a termékekkel kapcsolatos tanácsadási szolgáltatás mindvégig elérhető volt, sürgős esetben pedig a Budapest Bank és a Takarékbank termékpalettája is elérhető volt az érintett ügyfelek számára.

Április 5-étől a harmonizált termékpaletta lesz elérhető valamennyi ügyfél számára.

2023 tavaszán a Takarék Csoport is beolvad a bankba. Mikor ismerkedhetnek meg az új „szuperbank” nevével és arculatával az ügyfelek? Van-e, amit már elárulhat ebből? 

Jelenleg is zajlik a kreatív szakmai munka , várhatóan 2023-tól fogjuk az új márkanevet és arculatot használni. A tervek szerint akár a már említett teljesen új digitális platformon bevezetendő szolgáltatások újszerű dizájn elemei azonban sok mindent előre vetíthetnek majd ezzel kapcsolatban. 

Fotó: Berecz Valter / Portfolio

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem