18 °C Budapest
Knee pain of senior woman with stick, healthcare problem of senior concept

Terhességébe halt bele egy 81 éves nő: az orvosok is ledöbbentek, így fordulhatott elő az eset

2024. március 21. 15:42

Elhunyt a műtétjét  követő napon az a 81 éves nő, akiből az orvosok egy több mint fél évszázadon át hordozott meszes magzatot távolítottak el, egy "kőbabát".

Brazíliában egy 81 éves nő életét vesztette, miután eltávolítottak belőle egy "kőbabát", amelyet közel 56 évig hordozott magában. A lithopedionnak nevezett meszes magzatot az orvosok hasi fájdalmak miatti vizsgálat során fedezték fel. A nőt eredetileg egy fertőzés miatt szállították a kórházba, az orvosszakértők először rákos megbetegedést gyanítottak, de később arra a következtetésre jutottak, hogy Almeida több mint öt évtizede hordozza magában a halott magzatot.

A hölgy egy őslakos törzs tagja volt, Brazília és Paraguay határánál fekvő településen élt, hét gyermeket és negyven unokát hagyott maga után. A műtétet 2023 március 14-én végezték el, de sajnos már másnap elhunyt az intenzív osztályon. Egyik lánya, Rosely Almeida szerint anyjuk nem szerette az orvosi vizsgálatokat és félt az orvosi eszközöktől is. Egyik fia, Vanderlei Avalo Almeida megemlítette, hogy anyjuk régóta nem akart orvoshoz menni, mert azt sejtette, daganatos megbetegedése van. A család sokkot kapott a hír hallatán,  és mély szomorúságot éreznek a nagymama elvesztése miatt.  A szakértők további vizsgálatokat rendeltek el a meszes magzaton, annak megértése érdekében - írja a Daily Mail.

Egy másik esetben, ami még tavaly márciusban derült ki, egy nő súlyos alultápláltság miatt halt meg az Egyesült Államokban, miután kilenc évig elzárta a beleit a kőzúzalék. Az 50 éves kongói menekült nő gyomorgörcsökkel és emésztési zavarokkal kereste fel a kórházat. 

Algériából is érkezett beszámoló egy idős nőről, akinek méhében találtak "kőbabát". A 73 éves nő állítólag 35 évig hordta a 2 kgt súlyú magzatot anélkül, hogy bajt okozott volna

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lithopedion ritka jelenség, lényegében az történik, hogy a magzat a terhesség során elhal, de túl nagy ahhoz, hogy felszívódjon, így elmeszesedik, hogy megvédje az anya szervezetét az elhalt szövetektől. A Journal of the Royal Society of Medicine szaklap szerint eddig mindössze 290 esetről számolt be az orvosi szakirodalom, z első ismert eset i.e. 1100-ra datálódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem