Sad fat girl eating carrot and dreaming about sweet donut, healthy dieting

Veszélyes diéta hódít Magyarországon: komoly baj lehet belőle, ha rosszul csinálod

2024. március 20. 12:14

Az időszakos böjt népszerű fogyókúrás módszer, ám a kutatások ellentmondásos eredményeket mutatnak: egyes tanulmányok előnyeit hangsúlyozzák, míg mások nem találnak különbséget a hagyományos kalóriaszámlálással szemben, sőt bizonyos esetekben növekedett szív- és érrendszeri kockázatot is jeleznek - írta a CNN. .

Az időszakos böjt, amely az étkezéseket egy meghatározott idősávra korlátozza, népszerű módszer a súlycsökkentésre és-megőrzésre. Ez a gyakorlat tipikusan egy nyolcórás étkezési időszakot jelent egy nap folyamán, míg a maradék 16 órában csak tiszta folyadékok fogyasztása engedélyezett. Vannak más változatok is, mint például hetente vagy havonta két-három napos böjti periódusok.

Korábbi vizsgálatok előnyösnek találták ezt a módszert számos egészségügyi mutató javulását illetően, beleértve az élettartam növekedését, a vérnyomás csökkenését és a tesztsúly csökkenését. Ezek az eredmények azonban elsősorban rövid távú tanulmányokból származnak, és állatokon végzett kutatásokra is támaszkodnak.

Ezzel szemben egy 2022 áprilisában közzétett tanulmány, amely 139 túlsúlyos vagy elhízott kínai felnőttet követett nyomon egy évig, nem mutatott ki jelentős előnyöket a kalóriaszámlálás alternatívájaként sem a fogyásban, sem a szív- és érrendszeri egészség tekintetében.

Egy friss kutatás szerint azonban az időszakos böjtölés növelheti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál kockázatát. A Chicagóban bemutatott előzetes kutatás szerint azoknál, akik nyolc órán belül étkeztek, 91%-kal magasabb volt ez a kockázat összehasonlítva azokkal, akik 12-16 órán belül étkeztek.

A tanulmányt még nem bírálták el és nem publikálták. Victor Wenze Zhong professzor szerint eredményeik arra utalnak, hogy szükség lehet az étrendi ajánlások finomítására annak érdekében, hogy jobban megfeleljenek az egyén egészségi állapotának és a legfrissebb tudományos bizonyítékoknak.

Az új tanulmány 20 000 ember adatát elemezte, akik kétnapos étkezési szokásaik alapján kerültek bevonásra. Az elemzés összefüggést talált a nyolcórás étkezési ablak és a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számos szakértő aggodalmát fejezte ki ezen új kutatás kapcsán. Kritikák merültek fel többek között amiatt, hogy az emberek táplálkozási mintázatait mindössze két nap alapján sorolták be csoportokba egy átlagosan nyolcéves vizsgálat során. Továbbá felmerült kérdésekre választ nem adó tényezők is vannak: például nem világos, hogy az időkorlátos étkezők milyen típusú munkát végeztek-e vagy mennyire volt jellemző rájuk dohány- és alkoholfogyasztás.

A tudomány területén gyakori ellentmondó eredményekkel találkozhatunk; ez igaz az időszakos böjtölést vizsgáló kutatásokra is. A tanulmány minősége mellett fontos tényező lehet még annak ismerete is, hogy pontosan mit eszik valaki ebben az idősávban.

Összegezve elmondható, hogy bár néhány korábbi kutatás kedvező hatást tulajdonított az időszakos böjtölésnek bizonyos egészségügyi paraméterekre nézve, legfrissebb eredmények azt sugallják, hogy további vizsgálódásra van szükség annak megértése érdekében, hogyan befolyásolja ez a gyakorlat hosszú távon az egészségünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm