18 °C Budapest
Súlyos dolog derült ki a magyar csapvízről: tényleg mérgező, veszélyes fogyasztani?

Súlyos dolog derült ki a magyar csapvízről: tényleg mérgező, veszélyes fogyasztani?

2024. március 6. 13:04

A közelmúltban a Pénzcentrum több cikke is foglalkozott a hazai ivóvíz és az ivóvíz szolgáltatás minőségével. A legfrissebb adatok szerint az ország délkeleti részén a csapvízben található arzén mennyisége meghaladja a normál szintet. Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint pedig fennáll a kockázata annak, hogy az ivóvíz szolgáltatás jelenlegi formájában hosszú távon nem lesz fenntartható. Sokan éppen a csapvíz rossz minősége miatt vásárolnak palackozott ásványvizet, azonban a műanyag palackokból ma már egyértelműen tudható, hogy szintén károsítják az egészségünket. Ezekkel a kérdésekkel és témákkal foglalkozik a Pénzcentrum videblogjának eheti adaása, a CashTag.

Az utóbbi időben több cikkünkben is foglalkoztunk a hazai ivóvíz minőségével kapcsolatos problémákkal. A téma relevanciáját hangsúlyozza, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata is kimutatta, hogy az ivóvíz szolgáltatás jelenlegi formájában fenntarthatatlanná válhat hosszú távon. A csapvíz alacsony minősége miatt sokan palackozott ásványvizet vásárolnak, noha mára már tudjuk, hogy a műanyag palackok egészségünkre káros hatással lehetnek.

"A víz az emberi szervezet számára a legnagyobb mennyiségben szükséges tápanyag ez az, amiből az EFSA,  az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján felnőttek számára. Napi szinten egy másfél 2 liternyi mennyiséget érdemes bevinni"- kezdte a témát a videóban megkérdezett Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke és kifejtette, hogy mivel a testünk nagyjából 60%-a víz  rendszeres pótlása elengedhetetlen. Az, hogy a vízfogyasztása rendkívül fontos, tehát nem kérdés, azonban az, hogy milyen vizet igyunk annál inkább. 

Alapvetően két lehetőségünk van a csapvíz és az ásványvíz. Ez utóbbiból mi magyarok kifejezetten sokat fogyasztunk, miközben a nyolcvanas években az egy főre jutó fogyasztás évente 3 liter körül mozgott.

Ma már meghaladja a százharminc litert.

Ezzel egyébként az uniós lista top 5, helyén vagyunk. Akad, aki az ásványvíz ízét szereti jobban van, aki pont az ásványi anyagok miatt fogyasztja, de sajnos vannak olyanok is az országban, akik a csapvíz rossz minősége miatt választják. A Víz Koalíció egyik önkéntese, Magyar-Ábel Ágnes így nyilatkozott: 

a szervezet igazából Vecsésen indult, ahol a helyi lakók tapasztalták, hogy nagyon rossz minőségű barnás büdös víz folyik a csapból. Ezt többször szóvá tették a helyi önkormányzatnál, illetve a helyi víz szolgáltatónál, de nem nagyon történt semmi, és ott indult a mozgalom. Megszületett a gondolat, hogy akkor ebből valamiféle országosan összefogást kellene létrehozni, hiszen máshol is lehetnek ilyen problémák

- magyarázta, majd hozzátette, hogy 

azóta tudjuk, hogy az ország számos pontján vannak vízminőségi problémák. Van, ahol ezt főleg és elsősorban látványban mutatkozik meg, de nagyon sokszor magában a víz minőségében is, tehát a tisztaságában. 

- mondta, és kitért arra is, hogy alapvetően nem a vízminőséggel van sokszor a probléma, hanem magvával a vízhálózattal, tehát a vezetékekkel. Mire eljut a családokhoz a víz addigra már mindenféle szennyeződés éri. A Pénzcentrum egy februári cikkében közzétette a nemzeti népegészségügyi és gyógyszerészeti központ jelentését, ami Magyarország ivóvíznek minőségéről szólt. Ebből többek között kiderül, hogy kémiai szempontból évtizedeken át a geológiai eredetű szennyezők, mint például az arzént bor, helyenként a fluorid, valamint az ammónium jelentették a legnagyobb problémát. A teljes cikk elérhető ide kattintva. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Illetve részletesen kitértünk egy másik cikkünkben a magyar vizek szervetlen arzén tartalmára is, ez a cikkünk ide kattintva olvasható. 

Mikroműanyag és új DRS rendszer

Már korábban említettük, hogy hazánkban meglehetősen sokat fogyasztanak palackozott ásványvizet, ami elsősorban környezetvédelmi szempontból jelent igen nagy problémát. A palackok eldobálása erősen környezetszennyező hatású, és az elmúlt évek kutatásai azt is kimutatták, hogy az így keletkező mikroműanyagok a táplálékláncba bekerülve az emberi egészségre is káros hatással vannak.

A műanyagok napjaink egyik legégetőbb és leginkább releváns problémája. Tudva, értve és elfogadva azt a szempontot, hogy a csomagolásokra szükségünk van, annak érdekében, hogy szállítható, biztonságos élelmiszereket fogyaszthassunk

- kezdte a témát Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, majd azt is hozzátette, hogy 

ezek bekerültek és benne vannak a táplálékláncban, tehát akár az állatok húsában, akár a zöldségekben is megtalálhatjuk. Feltételezhető, hogy ezek a műanyagok elsősorban a bennük megtalálható adalékanyagok, oldószerek miatt kapcsolatba lépnek az emberi szervezettel. Vélhetően elsődlegesen a hormon rendszerrel lépnek kapcsolatba, ami az immunitásra is hatással van. Azt gondolom, hogy mindannyiunk számára egy fontos feladat a felhasznált műanyag mennyiség csökkentése, és erre például a vízfogyasztási szokásainknak az átgondolása egy rendkívül jó lehetőséget ad

- fejtette ki a szakértő. Januártól hivatalosan is életbe lépett hazánkban is a kötelező palackvisszaváltó rendszer, azaz hivatalos nevén DRS (Deposit Return System). A törvényi módosítás a lakosság mindennapi életét érinti, új szokások beiktatását jelenti - megjelentek kijelölt helyeken, jellemzően élelmiszerboltokban, a visszaváltásra szolgáló automaták. Ennek kapcsán a Pénzcentrum és a debreceni egyetem egy közös kutatást végzett, amelyben a fogyasztók előzetes véleményét vizsgálták az új rendszerrel kapcsolatban. A kutatásnak számos érdekes eredménye született, ezekről bővebb információkat találtok cikkünkben: 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm