12 °C Budapest
Displeased couple holding financial bills and a calculator

Rengeteg magyar mond le év végén önként a pénzről, ami járna neki: itt hibáznak, sokat buknak rajta

2023. november 29. 10:03

Rohamosan közeledik az év vége, ezért itt az idő, hogy rendezzük a 2023-as évi befektetéseinket. A bankszámlán nagyobb összegeket tartani ekkora infláció mellett óriási dőreség. A magyar dolgozók minden évben decemberben szoktak nagyobb összegeket utalni egészségpénztári, valamint nyugdíjpénztári számláikra, hogy a megtakarított pénzük után a leginkább ki tudják használni a 20 százalékos szja-visszatérítést. Az MNB utolsó adatai szerint több mint 1 millió magyarnak van ilyen megtakarítása, de nem csak nekik érdemes megfontolni, hogy év végén megtakarított pénzüket itt helyezzék el: most még van idő számlanyitásra is.

Évről-évre egyre többen fedezik fel az önkéntes pénztári megtakarítási formákat, az év utolsó hónapjában pedig megszaporodnak az utolsó pillanatos befizetések. A különböző pénztárakra különféle adóvisszatérítési lehetőségek, illetve limitek vonatkoznak, valamint a befizetett összegek felhasználása egészen más célokra történhet. Magyarországon jelenleg csaknem 300 ezer forintnyi adót igényelhetünk vissza különböző megtakarítási formák útján az államtól: külön-külön a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak esetében is legfeljebb 150 ezer forintot, de együttesen 280 ezer forint a felső korlát. Mivel a megtakarítási szerződésekre befizetett összegek után 20%-os szja-visszatérítés lehetséges, 1 millió 400 ezer forintnyi befizetéssel érnénk el a maximumot. Az egészségpénztárba külön 750 ezer forintnyi - havi 62 500 forint - befizetéssel használhatja ki valaki maximálisan az adóvisszatérítési lehetőségeket. 

Felmerülhet a kérdés, miért fizetne be valaki 750 ezer forintot, amelyre megkaphatja a maximális 150 forintos szja-jóváírást 2024-ben, ha nem költ annyit gyógyszerre, egészségügyi szolgáltatásokra. Pedig számos olyan élethelyzet, felhasználási megoldás van, amivel igenis megéri ennyi pénzt félretenni előre, kihasználva az adóvisszatérítési lehetőséget. 

Egyrészt, tévedés, hogy az összeget pusztán gyógyszerre, gyógyászati segédeszköz vásárlására, egészségügyi szolgáltatásokra lehet fordítani. Egészségpénztári megtakarításból fizethetjük az egészségbiztosításunk díját, vásárolhatunk rajta bizonyos élelmiszereket, termékeket - mint például a pelenka, amely nagy kiadás minden hónapban a kisgyermekes családok számára -, visszaigényelhetjük táppénz-kiegészítésként, vagy akár még a jelzáloghitel törlesztőjét is fizethetjük ebből a pénzből. Számos olyan felhasználási lehetőség van, amelyre sokan nem gondolnának, pedig ha összeadnák az ilyen jellegű kiadásaikat, egy évben bőven elköltenek rá 750 ezer forintot.

Továbbá fontos szem előtt tartani, hogy az egészségpénztári megtakarításból nemcsak saját, hanem családtagjaink kiadásait is fizethetjük. A szerződés mellé még társkártya is igényelhető. 

Másrészt akkor is érdemes lehet befizetni nagyobb összeget, hogyha várhatóan nagyobb egészségügyi kiadásra számíthatunk a következő években - mint amilyen a gyermekvállalás. A gyermekvállaláshoz kapcsolódó számos kiadás fedezhető egészségpénztári megtakarításból, így a félretett összeg biztosan nem veszik kárba. Vagy például ha hitelfelvétel előtt állunk, akkor is érdemes lehet előre félretenni a törlesztőrészletekre, hogy az kisebb terhet jelentsen a következő években.

Egyre többen takarékoskodnak így

Az MNB 2023. június 30-i statisztikái szerint az új belépők száma 43,6 százalékkal emelkedett 2022 azonos időszakához mérten az egészségpénztárakban - ugyanakkor a taglétszám csak minimálisan, 1,3 százalékkal nőtt. Mindeközben a kilépők száma nem drasztikusan, de 8,2 százalékkal emelkedett a féléves adatok szerint, azonban az elhalálozott tagok száma jelentősen növekedett: 30,5 százalékkal. A pénztártagok teljes létszáma 1 millió 69 ezer fő volt, 13 516 fővel kevesebb, mint 2022. június 30-án.

A féléves adatok szerint a befizetett tagdíjak jelentősen nőttek: 30,9 százalékkal több befizetés folyt be a pénztárakhoz. Míg a tagok által befizetett összegek 23,2 százalékkal emelkedtek, a munkáltatói befizetések 10 százalékkal nőttek a múlt év első félévéhez képest. Ez mindenképpen pozitív tendencia és ugyanez a trend látszik a nyugdíjpénztáraknál is: idén jelentősen bővül a munkáltatói befizetések összege.

Még mindig gyógyszerre költünk a legtöbbet, de jönnek fel a hitelek

Az igénybe vett szolgáltatásokat tekintve még mindig első a gyógyszerkiadás, melyre a kifizetett összegek 38,6 százaléka ment el. A gyógyszerkiadásokat viszont már eléggé megközelítik a magánegészségügyi szolgáltatások igénybevétele, melyre a kiadásoknak 37,1 százaléka ment el 2023 első félévében. Számottevő még a gyógyászati segédeszközökre fordított összegek mértéke (14,3%), valamint említést kell tenni a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások (3,2%) és a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztés (2,7%) összegeiről. 

Hogyha összevetjük a 2023. I. féléves adatokat a 2022. I. féléves adatokkal, látható, hogy 50,3 százalékkal emelkedett a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatására fordított összegek mértéke. Jelentősen nőtt a szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése (41,4%) is, a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, helyettesítése (34,2%) vagyis a magánegészségügyi szolgáltatásokra fordított összegek. A gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások kiadásai 28,5 százaléllal nőttek, és még a gyógyszerkiadások összegei is 23,3 százalékkal emelkedtek.

Ez mind az inflációt meghaladó emelkedést tükröz, vagyis élénkült az ilyen jellegű kiadásokra fordított megtakarítások mértéke. Egy helyen mutatnak csökkenést az adatok: a sporteszközök vásárlásának támogatása 7 százalékkal csökkent.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Mi mindenre használható az egészségpénztári megtakarítás?

Az egészségpénztárakba magánszemély és munkáltató egyaránt befizethet, illetve ilyen megtakarítási szerződést bárki köthet. A befizetések egy egyéni névre szóló számlán íródnak jóvá, ahogy az adóvisszatérítés is. A pénztártagok, illetve közeli hozzátartozóik igénybe vehetik a pénztárral szerződött szolgáltatók szolgáltatásait. A befizetéseket a pénztár biztonságos eszközökbe fekteti, ami hozamot eredményez. A megtakarítás örökölhető.

Lehetőség van az egészségpénztár a pénztártagok, illetve közeli hozzátartozók részére kiegészítő egészségbiztosítási, vagy életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások igénybe vételére is. A kiegészítő biztosítás ez esetben adómentes, viszont az életmódjavító egészségpénztári pénztári szolgáltatások adókötelesek. Az egészségpénztár kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásként a következő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (a továbbiakban: OEP) által nem, vagy csak részben finanszírozott szolgáltatásokat nyújthatja:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • egészségügyi szolgáltatás, mely a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, vagy helyettesítése az egészségügyi szolgáltatónál megkötött szerződés alapján;
  • otthoni gondozás, amelyet a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére a helyi önkormányzat által kiadott működési engedéllyel rendelkező szolgáltató nyújthat;
  • gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása;
  • látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás, mely a Braille írással készült könyvek, magazinok árának, a vakvezető kutyával összefüggő költségek támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása lehet;
  • életvitelt elősegítő szolgáltatás, amely mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árának, lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (így különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése) lehet;
  • a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása, mely igénybe vehető egészségügyi szolgáltatónál;
  • a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása;
  • pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások, amely a pénztártag kieső jövedelemének teljes vagy részbeni pótlásaként, valamint a megváltozott munkaképesség miatt keresettel nem rendelkező személyek részére nyújthatók;
  • hátramaradottak segélyezése a pénztártag halála esetén;
  • OÉTI által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlásának támogatása;
  • szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése.

Látható, hogy mennyiféle szolgáltatás esetén fizethetünk egészségpénztári megtakarításból. Nem csak speciális esetekben, hiszen magánúton sokan elmennek olykor-olykor fogászatra, nőgyógyászatra - ezek a leggyakrabban igénybe vett magánszolgáltatások - vagy vesz gyógyszert a patikában. Rengetegféle termék akár a drogérialáncoknál is levásárolható, vagy speciális diétához nélkülözhetetlen termékek vásárolhatók belőlük.

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának támogatásáról

Az MNB oldalán részletesen felsorolja, mi számít finanszírozható gyógyszernek és gyógyászati segédeszköznek. Lényeges, hogy minden - jogszabályban meghatározott - emberi alkalmazásra kerülő gyógyszer, lakosság számára közvetlenül forgalmazott humán gyógyszer (beleértve a homeopátiás gyógyszereket és az immunológiai készítményeket is) finanszírozható. Nem jelentenek kivételt az egyedi gyógyszerbeszerzés keretében alkalmazásra kerülő gyógyszerek és immunológiai készítmények, illetve orvosi vényen rendelt egyedi összetételű (magisztrális) gyógyszerkészítmények árának támogatása.

Továbbá finanszírozhatók közvetlen lakossági felhasználásra alkalmas gyógyszeranyagok; bizonyos anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek; illetve egyes speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, gluténmentes speciális élelmiszerek. A tb-támogatottan rendelhető, illetve kölcsönözhető gyógyászati segédeszközök esetében is az ár részben vagy egészben egészségpénztárról is fizethető - ennek minden esetben érdemes utánanézni, hogyan, milyen mértékben.

Egyes orvostechnikai eszközök; csecsemő- és betegápolási cikkek; gyógyvizek és gyógyiszap; sőt bizonyos gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek is megvásárolhatók, illetve a korábban felsorolt termékek házhoz szállítása is fizethető megtakarításból.

Nyújtható életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások:

  • természetgyógyászati szolgáltatás, amely a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló jogszabályban felsorolt, az ott meghatározott feltételeknek megfelelő szolgáltató által nyújtott - meghatározott kiegészítő egészségbiztosítási körbe nem tartozó - szolgáltatások igénybevételének támogatása lehet;
  • sporteszköz vásárlásának támogatása, melynek keretében az aktív testmozgást segítő sporteszköz (ideértve a sporttevékenység során a testi épséget közvetlenül védő kiegészítő eszközöket is, mint kar-, könyök-, térd- és fejvédő) vásárlása, illetve bérlése támogatható;
  • gyógyteák, fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása.

Az adott egészségpénztár által nyújtott szolgáltatásokról részletes információk az egészségpénztáraknál állnak rendelkezésre.

Kiegészítő önsegélyező szolgáltatások

A legtöbb egészségpénztár ma már önsegélyező pénztár is egyben, így jelentősen bővül az igénybevehető szolgáltatások köre.

  • gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások, melyeket a pénztár a gyermeket nevelő szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám részére biztosíthat. A gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások a várandósság ideje alatt a magzat 91 napos korától megszületéséig, a gyermek megszületése, örökbefogadása, valamint a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása esetén vehetőek igénybe;
  • munkanélküliségi ellátások, melyeket a pénztár azon személyek részére nyújthatja, akiknek jövedelemszerző tevékenysége megszűnt és nyugellátásra nem jogosultak;
  • tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek, melyeket a pénztár a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvényben meghatározott tűz- és elemi károk bekövetkezte esetén nyújthat;
  • betegséghez, egészségi állapothoz kapcsolódó segélyek, melyek a pénztártag kieső jövedelmének teljes vagy részbeni pótlásaként a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 44. §-ában meghatározott keresőképtelenség, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerinti megváltozott munkaképesség, illetve egészségkárosodás miatt keresettel nem rendelkező személyek részére nyújthatók;
  • hátramaradottak segélyezése halál esetén, mely szolgáltatást a pénztár a pénztártag vagy közeli hozzátartozójának halála esetén a hátramaradottak részére nyújthatja;
  • nevelésiév-kezdési, tanévkezdési (beiskolázási) támogatás, mellyel meghatározott törvényi feltételek mellett gyermekek számára tankönyv, taneszköz, ruházat vásárolható, továbbá egyes államilag elismert felsőoktatási intézményekben hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 25 évesnél fiatalabb tanulók költségtérítése, kollégiumi vagy albérleti díja kifizethető;;
  • valamint gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása - hogy melyek ezek, az egészségpénztáraknál soroltuk fel részletesen.
  • közüzemi díjak: finanszírozásának támogatása, amely a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvényben és a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvényben meghatározott védendő fogyasztónak minősülő pénztártag által fizetendő közüzemi díjak (villamos energia, gáz, ivóvíz, csatornadíj) megtérítésére biztosítható. A közüzemi díjak finanszírozására fordítható támogatás havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet;
  • lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása: amelyet a pénztár közvetlenül a folyósító hitelintézet részére fizethet meg, amennyiben a támogatást a pénztártag igényelte. A lakáscélú devizahitel törlesztésére fordítható támogatás havi összege, legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet;
  • otthoni gondozás: amelyet a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére a helyi önkormányzat által kiadott működési engedéllyel rendelkező szolgáltató nyújthat;
  • idősgondozás támogatása: a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére, gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi vagy havi díjának támogatására.
  • látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás, mely a Braille írással készült könyvek, magazinok árának, a vakvezető kutyával összefüggő költségek támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása lehet;
  • életvitelt elősegítő szolgáltatás, amely mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árának, lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (így különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése) lehet.

Ezen felül adóköteles életmódjavító önsegélyező pénztári szolgáltatásnak minősül a gyógyteák, valamint fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása.

Fontos, hogy az önsegélyező pénztári megtakarításokat a legtöbb kiegészítő szolgáltatásra csak akkor lehet felhasználni, ha az összeg már 180 napon túl rendelkezésre áll a számlán!

Nincs veszve semmi, ha nincs visszaigényelhető adó

Több olyan eset is lehetséges, amikor nincs miből visszaigényelni az adót. Ahogy lapunk kérdésére a pénztárak is említették: például a 25 év alattiak adómentessége miatt ők nem tudják kihasználni ezt a megtakarítási formát. De nem csak ők járnak ebben a cipőben, ott van

  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK);
  • az első házasok kedvezménye (EHK);
  • a családi kedvezmény (CSK) és a családi járulékkedvezmény (CSJK);
  • a személyi kedvezmény (SZK);
  • a 25 év alattiak SZJA kedvezménye mellett.

Vagy például a nyugdíjasok, akik nem adóznak, szintén nehezebb helyzetben vannak, pedig jellemzően nekik a legnagyobbak az egészségügyi kiadásaik. Érdemes az ilyen megtakarításra ezért inkább családi megtakarításként gondolni: mivel a közeli hozzátartozók költései is számítanak, aki nem adózik, közeli hozzátartozóként még mindig részesedhet az egészségpénztári előnyökből! A legtöbb pénztárnál társkártyát is lehet igényelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem