Father wiping daughters nose with handkerchief. Sick little girl with cold and flu standing outdoors. Preschooler sneezing, coughing, having runny red nose. Autumn street background

Küszöbön az országos járvány: rohamosan terjednek a vírusok, egyre többen kerülnek kórházba

2023. november 23. 11:02

2023. november 13. és 19. között az országban 18 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 191 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának Légúti figyelőszolgálatának friss adatai szerint, melyek a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslésen alapulnak. A megelőző héten még 15 500 főre becsülték az influenzás és 162 600 főre az akut légúti fertőzött betegek számát, tehát jelentős emelkedés történt. Influenzás megbetegedések tekintetében nem vagyunk messze a járványküszöbtől: a betegszámok emelkedése pedig meredekebb, mint a tavalyi évben ebben az időszakban. Egy veszprémi óvodából halmozódást is jelentettek.

Az influenzaszerű megbetegedéses a betegek 26,1%-a 0-14 éves gyermek, 33,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,4%-uk a 35-59 évesek, 11,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzéses betegeknek nagyrészt gyermek: 48,2%-uk 0-14 éves gyermek volt. További 24,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 18,5%-uk a 35-59 évesek, 9,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 46. naptári héten összesen 265 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 248 minta közül 56 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A SARS-CoV-2-pozitivitási arány 22,6% volt. A sentinel kórházak által beküldött 5 minta közül 3 betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 12 légúti minta közül egy bizonyult SARS-CoV-2 vírus pozitívnak.

Közel a járványküszöb

A 46. héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Veszprém vármegyei óvodában a 85 fő exponáltból 24 fő (zömében gyermek) megbetegedését jelentették torokfájás, köhögés, láz tünetekkel. Az etiológia tisztázására mintavételezés nem történt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 46. héten 161 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 15 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 161 SARI beteg 13,7%-a (22 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 65,8%-a (106 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 110 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A COVID-19 fertőzöttek 78,2%-a (86 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2023. év 40. és 46. hete között összesen 1 157 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 284 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak. Tizenhat megbetegedés hátterében rhinovírus állt, két megbetegedést parainfluenza, egyet adenovírus, kettőt human metapneumovírus okozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm