Miskolc, 2022. szeptember 30.Oltóhely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. szeptember 30-án.MTI/Vajda János

Tényleg stroke-ot okoz ez a sok COVID-oltás? Indul a nagy vakcina-per: minden egy irányba mutat

2023. november 16. 06:44

Pert indított az AstraZeneca ellen egy férfi, aki súlyos agykárosodást szenvedett egy stroke miatt, miután megkapta a vállalat Covid-19 vakcináját. Várhatóan még az év folyamán nagyjából 80 másik személy is megindítja a pert a gyógyszercég ellen. A bírósági tárgyalásokra azonban még jó ideig várni kell. Eközben kiderült, hogy Magyarországon nem is elérhetőek jelenleg a koronavírus elleni oltások.

Perrel néz szembe az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég a Covid-19 vakcinája miatt. A felperes, Jamie Scott, egy kétgyermekes apa súlyos agykárosodást szenvedett egy vérrög miatt, miután 2021 áprilisában megkapta az oltást. Emiatt képtelenné vált arra, hogy folytassa munkáját. A keresetében azt állítja, hogy a vakcina miatt történt mindez, és a készítmény nem volt annyira biztonságos, mint ahogy azt a hatóságoknak és a lakosságnak kommunikálták. A bírósági tárgyalásra nagyjából egy év múlva kerülhet sor.

Scott ügyén kívül várhatóan még az év folyamán nagyjából 80 másik személy is megindítja a pert a gyógyszercég ellen, akik szintén azt állítják, hogy az AstraZeneca vakcinája okozott náluk egészségkárosodást. Az ügy képcsán a cég közölte, hogy a betegbiztonság a legfontosabb prioritás számukra, a szabályozó hatóságok szigorú előírásait pedig mindig betartották.

A férfi felesége, Kate Scott a BBC-nek arról beszélt, hogy férje több mint 250 rehabilitációs kezelésen vett részt, ahol olyan alapvető funkciókat kellett újra megtanulnia, mint a járás, nyelés és a beszéd, emellett memóriaproblémákkal, súlyos fejfájással és vaksággal is meg kellett küzdenie.

2022 szeptemberéig az Egyesült Királyságban körülbelül 53 millió ember kapott legalább egy adag Covid vakcinát. Az AstraZeneca nonprofit alapon állította elő az oltását, és az Airfinity által készített független tanulmány becslése szerint az első évben több mint hatmillió életet mentettek meg vele. A bevezetést követő hónapokban azonban a lehetséges mellékhatásokról kezdtek felszínre kerülni esetek (főképp vérrögképződésről), és végül azonosították a vakcina által kiváltott immun trombózis és trombocitopénia (VITT) nevű állapotot. Ezek az esetek olyan ritkák voltak, hogy a vakcina globális vizsgálatai során nem azonosították őket.

 Ilyen gyakori a stroke a Pfizer-oltás esetén

Korábban kutatások kiderítették, hogy a stroke-tól, mint oltási következménytől leginkább a 65 éven felülieknek van félnivalója a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltása esetén. Ugyanakkor a vakcina és a stroke kialakulása között gyengébb az összefüggés, mint azt megelőzően gondolták.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kijelentette, más nagy tanulmányok, a CDC mellékhatásokat bejelentő rendszere, más országok adatbázisai és a Pfizer-BioNTech adatbázisai nem jelezték ezt a biztonsági problémát.

A legtöbb megerősített esetnél ugyanakkor influenza elleni védőoltást is alkalmaztak, amely szintén tényező lehetett. Szakértők szerint a kérdés további vizsgálatot igényel, viszont nincs értelme megváltoztatni a gyakorlatot, vagyis az emlékeztető oltás beadását ebben a korcsoportban, tekintettel az ismert előnyökre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itthon nem elérhetők a vakcinák

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint a 44. héten nincs változás a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentráció országos átlagértékében, a mért eredmény továbbra is emelkedett szinten stagnál. Emelkedés látható Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon és Veszprémben. Csökkenést csak a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén mértek. A koncentráció négy mintavételi helyen magas: Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsett. A többi 18 helyszínen az emelkedett tartományba esik.

A közölt adatokat nézve érthető, ha sokan megijednek attól, hogy egy újabb lezárási, maszkviselési hullám veheti kezdetét. Sokan gondolkodhatnak emlékeztetőoltáson is, de mint korábban kiderült, erre szinte fölösleges apellálni, nem elérhetőek jelenleg itthon a covid-oltások. Rusvai Miklós virológus megpróbálkozott az oltásra való jelentkezéssel, de nem járt sikerrel – az internetes felületen visszakapott információkat olvasva azzal szembesült, hogy nem jogosult rá. Pedig ő 70 éven felüli, eddig csak három oltásban részesült és a legutóbbit két évvel ezelőtt kapta, vagyis kérhetné.

Az információt egy háziorvos is megerősítette a Pénzcentreumnak, de ő az oltópontok tekintetében nem tudott nyilatkozni, mert az ő megkereséseikre sem reagálnak. Rusvai arról beszélt, Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből, és a legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzsek elleni hatóanyagot is.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem