12 °C Budapest
Doctor apply syringe needle in female hand, health vaccination and medical treatment concept

Egyáltalán nem mindegy, melyik karodba kaptad a COVID-vakcinát: lesújtó hírt kaptak az oltottak

2023. augusztus 21. 16:03

Az csinálhatta jól, aki nem csak az első és második "adagot", hanem az utána következtető emlékeztető oltásokat is ugyanabba a karjába kérte, mint az első alkalmakkor - ezt állítja egy most megjelent orvosi tanulmány, amely több száz beoltott ember adatait, gyógyulását és a testük immunválaszát vette alapul. Az eredmény egyértelműsége még a kutatókat is meglepte, és ők is arra biztatnak, hogy mostantól ezt a módszert kövesse, aki még esetleg nem jutott el emlékeztető oltásokig.

Bár a koronavírus igazi ereje már lecsengett – nem függetlenül a több millió beadott oltástól – még mindig sokan vannak, akik nem kapták meg harmadik, vagy akár negyedik emlékeztető vakcinájukat. Egy új tanulmány most meglepő következtetésre jutott: lehet, hogy egyáltalán nem mindegy, melyik karunkba adatjuk be az oltásokat.

Kérjük ugyanoda az emlékeztető dózist

Egy orvosi folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint erősebb lehet az immunválasz, ha az emlékeztető oltást ugyanabba a karunkba kérjük, mint az utolsó beadott oltást. Ha tehát a második dózist a bal karunkba kértük, akkor a néhány hónappal később kapott harmadik vagy negyedik, immár emlékeztetőnek számító adagot is érdemes a bal karunkba beadatni az oltás helyszínén.

A tanulmány társszerzője most azt nyilatkozta, hogy a dolog annyira triviális, hogy ő maga nem is csodálkozott ezen, hogy senki sem gondolt bele jobban.

A kérdés annyira banálisnak, annyira triviálisnak tűnik, hogy még senkinek sem jutott eszébe, hogy feltegye

- mondta Martina Sester, a tanulmány társszerzője, biológus, a németországi Saar-vidéki Egyetemi Kórház Fertőző Orvostudományi Intézetének osztályvezetője. Az immunválasz erősebb lehet, ha a Covid-19 emlékeztető oltás ugyanabba a karba kerül, mint az utolsó lövés – most ezt javasolja az új tanulmány.

A kutatók 303 ember adatait használták fel, akik mRNS-vakcinát, valamint emlékeztető oltást kaptak Németországban. Két héttel az emlékeztető oltás után a "gyilkos T-sejtek" száma szignifikánsan magasabb volt azoknál, akiknek mindkét oltása ugyanabban a karban volt. Ezek a sejtek, amelyek megtámadják és elpusztítják a többi megcélzott sejtet, az azonos karú esetek 67% -ában voltak jelen, és csak 43% -ban voltak jelen azoknál az embereknél, akik különböző karokba adták be az injekciókat

Lenyűgöző felfedezés

Egy amerikai professzor azt mondta: őt magát meglepte a kutatás eredménye, hiszen korábban is tanulmányozták a hatást, de még nem született ennyire egyértelmű eredmény.

Teljesen lenyűgöző volt számomra a végeredmény, mert ez egy olyan téma, amelyet egyértelműen és behatóan tanulmányoznak. Ennek ellenére nem emlékszem még egy hasonló tanulmányra más vakcinákkal. Ugyanakkor teljesen érthető, hogy az injekció beadásának helye miért változtatna a hatásfokon

- mondta Dr. William Schaffner, a Nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségek osztályának professzora.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint Schaffner hozzátette, az immunválaszt biztosító sejtek a nyirokcsomóban találhatóak. Ha ezekben a nyirokcsomókban az immunsejtek ugyanazon a helyen restimulálódnak, akkor nagyobb immunológiai válasz lép fel, állapította meg a tanulmány. Bár a tanulmány nagyobb immunválaszt mutatott, a kutatók azt nem tudják biztosan megmondani, hogy az emlékeztető oltás ugyanabban a karban jobb vagy tartósabb védelmet eredményez-e, mondta Schaffner.

Ezt nem tudnánk, hacsak nem végeznénk sokkal nagyobb klinikai vizsgálatot a tényleges fertőzések nyomon követésével

- tette hozzá William Schaffner.

Miért működik?

Az immunsejtek fontosak a vírus gyors elpusztításához, de az antitestek is fontosak a további károk megelőzésében. A kutatók pedig nem találtak nagyobb számú antitestet. Azonban az emlékeztető oltással rendelkező emberek antitestjei ugyanabban a karban jobban kötődtek a vírusos tüskefehérjékhez - mutatta ki a tanulmány. A tüskefehérjék felelősek a koronavírus sejtekbe jutásáért, ezt azonban már a vírus terjedésének kezdetekor is biztosan tudta az orvostársadalom.

Összességében tehát a kutatásban részt nem vevő orvosok és professzorok szerint is jó ötlet, ha az oltások emlékeztető dózisait is ugyanabba a karba kérjük beadatni, ahová az első és a második dózist – ebben az esetben ugyanis sokkal jobb hatást tud kifejteni a tüskefehérjék ellen, vagyis kisebb az esélye annak, hogy ha az oltás után el is kapjuk még a koronavírust, akkor az nagyobb és súlyosabb károkat okozzon a szervezetünkben.

(via CNN)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem