20 °C Budapest
Abstract blur beautiful luxury hospital interior for backgrounds

Nagy veszélyben vannak a kórházak: onnan érte támadás őket, ahonnan a legkevésbé várták?

2023. augusztus 16. 18:29

Egy friss felmérés eredményei szerint csökkent a zsarolóvírus támadások száma a megkérdezett szervezetek ellen a szektorban: 2023-ban az egészségügyi szervezetek 60%-a szenvedett el támadást; az azt megelőző évben 66%-uk. A "State of Ransomware 2023" jelentés adatai a 2023 januárja és márciusa között 3000 kiberbiztonsági/IT-vezető körében végzett felmérésből származnak, amelyből 233-an az egészségügyi ágazatban dolgoztak.

Támadási arány és adattitkosítás

A 2023-as felmérésből kiderült, hogy a zsarolóvírus-támadások aránya az egészségügyben 66%-ról 60%-ra csökkent 2022 és 2023 között. Annak ellenére, hogy a 2023-as tanulmányban a támadások aránya csökkent, az ágazat által 2021-ben jelentett 34%-nak mégis majdnem a duplája.

Az egészségügyben a zsarolóvírus-támadást követő adattitkosítás aránya az elmúlt három évben a legmagasabb volt: Az egészségügyi szervezetek 73%-a jelentette, hogy a 2023-ban titkosították az adatait, szemben a 2022-es jelentés 61%-ával és a 2021-es jelentés 65%-ával. Az olyan támadások több mint egyharmadában (37%), ahol az adatokat titkosították, az adatokat el is lopták, ami arra utal, hogy ez a "kettős merítési" módszer (az adatok titkosítása és az adatok kiszivárgása) egyre gyakoribbá válik.

A támadások alapvető okai

Az egészségügyi ágazatban a legjelentősebb zsarolóvírus-támadások leggyakoribb kiváltó oka a kompromittált hitelesítő adatok (32%) voltak, ezt követte a kiaknázott sebezhetőségek (29%). Az egészségügyi szervezeteknél az e-mail alapú támadások (rosszindulatú e-mailek vagy adathalászat) a támadások több mint egyharmadának (36%) kiindulópontja volt, ami magasabb, mint az ágazatközi 30%-os átlag.

Az adatok helyreállítása és a váltságdíjfizetési hajlandóság

Minden egészségügyi szervezet visszakapta titkosított adatait, ami meghaladja az ágazatközi átlag 97%-át. Az egészségügyi szervezetek 42%-a fizetett váltságdíjat a titkosított adatok helyreállításáért, míg több mint háromnegyedük (73%) biztonsági mentéseket használt az adatok helyreállításához. A váltságdíjfizetési hajlandóság az egészségügyben lényegesen kisebb volt, mint a tavalyi jelentésben: a váltságdíjfizetés aránya 61%-ról 42%-ra csökkent az előző évhez képest. A biztonsági mentések használata az adatok helyreállítására nagyon kis mértékben emelkedett, a 2022-es jelentésben szereplő 72%-ról 73%-ra a 2023-as jelentésben.

Az egészségügyi szervezetek helyreállítási költségei éves szinten 1,85 millió dollárról 2,20 millió dollárra nőttek, és majdnem kétszerese az ágazat által a 2021-es felmérésünkben jelentett 1,27 millió dollárnak, amire valószínűleg hatással van az adatok titkosításának megnövekedett gyakorisága a zsarolóvírus-támadásokban.

A zsarolóvírus kockázatának csökkentése

A Sophos gaz alábbi gyakorlatokat ajánlja a zsarolóvírus és más kibertámadások elleni védekezéshez:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Erősítse meg a védekező pajzsokat, többek között:

A leggyakoribb támadási vektorok ellen védekező biztonsági eszközökkel, beleértve a végpontok védelmét erős anti-exploit képességekkel a sebezhetőségek kihasználásának megakadályozására és a Zero Trust Network Access (ZTNA) a kompromittált hitelesítő adatokkal való visszaélés meghiúsítására.

Adaptív technológiákkal, amelyek automatikusan reagálnak a támadásokra, megzavarva a támadókat és időt nyerve a védőknek a válaszadásra.

24 órás fenyegetésérzékeléssel, -vizsgálat és -reagálás, akár házon belül, akár egy erre szakosodott MDR (Managed Detection and Response) szolgáltató által.

  • A támadásokra való felkészülés optimalizálása, beleértve a rendszeres biztonsági mentések készítését, az adatok biztonsági mentésekből történő helyreállításának gyakorlását és a naprakész incidensreagálási terv karbantartását.
  • A megfelelő biztonsági higiénia fenntartása, beleértve az időben történő javításokat és a biztonsági eszközkonfigurációk rendszeres felülvizsgálatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem