19 °C Budapest
A senior woman in her 70s (who is undertaking targeted treatment for Stage 4 Lung Cancer (NSCLC)) sits against the wall with the last of the days sun rays warming her face. She looks happy and content

Egyre több idős magyar szenved súlyos nyavajáktól: őket fenyegeti elsőként a teljes lebetegedés réme

2023. július 23. 12:55

38,4 százalékról 39,3 százalékra emelkedett Magyarországon 2022-ben a hosszú ideje fennálló betegséggel, egészségügyi problémával élők aránya. Bár ez még így sem haladja meg a járványt megelőző szintet, jól mutatja, hogy a 2021-ben történt visszaesés nem bizonyult tartósnak. A 65 év felettiek körében pedig 2019 óta töretlenül emelkedik az arány, friss adatok alapján 2022-ben ebben a korosztályban 78 százalékos azok aránya, akik állandósult egészségügyi gondokkal küzdenek. Ez Európán belül a harmadik legrosszabb eredmény.

Nem újdonság, hogy Magyarország rosszul teljesít a nemzetközi összevetésekben az egészségügyi statisztikákban. Az Eurostat friss adatai szerint ez nem is változott a krónikus betegségeket és állandósult egészségügyi problémákat tekintve. Európai összevetésben a magyarok körében magas a hosszú ideje fennálló betegséggel, egészségügyi problémával élők aránya, csaknem 10-ből egy 16 éven felüli lakost érintett 2022-ben. Ezzel a 7-dik legrosszabb arányt mutatjuk fel a vizsgált országok közül a kontinensen, akárcsak 2021-ben. Azonban az arány romlott 2021 óta, 0,9 százalékponttal.

A sor elején a finnek állnak, ahol a felnőtt lakosság 53 százaléka szenved hosszú ideje fennálló egészségügyi gondoktól. Az észtek, portugálok, svédek, lettek és franciák körében is 40 százaléknál magasabb ez az arány. Magyarországon a 16 éven felüli lakosság 39,3 százalékát érinti a probléma, míg az EU-átlag 36,1 százalék. A legszerencsésebbek ilyen szempontból az olaszok, ahol mindössze 17,9 százalékos a felnőtt lakosság érintettsége:

Akárcsak Magyarországon, az Európai Unió országaiban is romlott az arány 2021 óta. számottevő javulást csak az olaszok, horvátok, bolgárok és luxemburgiak tudtak felmutatni. A leginkább Szlovéniában, Franciaországban, Hollandiában, Finnországban, Csehországban, és Belgiumban romlott a helyzet.

Ha viszont az idősödő korosztály helyzetét vizsgáljuk, mindjárt látható, hogy a magyar idősek közül 10-ből 8-an élnek együtt valamilyen hosszú ideje fennálló betegséggel, vagy egészségügyi problémával. Ez rendkívül magas arány, Európában a harmadik legrosszabb, csak Ciprus és Észtország előzi hazánkat. Az időseknek viszont kevesebb mint fele szenved valamilyen tartós egészségügyi problémától Írországban, Dániában, Belgiumban, Olaszországban és Luxemburgban. Az EU-átlag 61,5 százalék volt 2022-ben.

Ez az arány is emelkedett, nagyobb mértékben is, mint a teljes felnőtt lakosság körében. Az EU-ban 1,4 százalékponttal, míg nálunk 1,3 százalékponttal. A franciáknál 5 százalékponttal, a svédeknél 4-gyel nagyobb a tartós egészségügyi problémákkal küzdő idősek száma, a lengyeleknél, letteknék, cseheknél is több mint 3 százalékpont a romlás mértéke.

Csalóka volt a javulás?

Érdemes hosszabb időtávon is megvizsgálni a statisztikákat, mivel az utóbbi évek számaira jelentősen hathatott a koronavírus világjárvány. A KSH adatbázisa alapján is jelentősen csökkent a krónikus betegek aránya a magyar népesség körében 2021-ben, azonban ezt nem tekinthetjük javulásnak. Sokkal inkább arról van szó ugyanis, arra mutatnak a koronavírus hatásait vizsgáló kutatások, hogy a krónikus betegek körében sokkal jelentősebb volt a halálozási arány a járvány következtében. Bár 2020-ban is jelentős volt a többlethalálozás, a legtöbb áldozatot a delta hullám szedte 2021-ben.

Amikor tehát visszaesésről beszélünk, akkor a statisztikák mögött inkább az áll, hogy sok krónikus beteg - akik a veszélyeztetebb csoporthoz is tartoztak - elhunyt a járvány alatt, emiatt csökkenhetett jelentősen a teljes lakossághoz viszonyított arányuk. Továbbá már az is tudható, hogy a koronavírus okozta bezárkózás, a vizsgálatok halasztása feltáratlanul hagyott rengeteg betegséget, hiszen a betegek nem jutottak el vele az orvoshoz, így nem is lettek diagnosztizálva. Ezek tükrében érdemes látni a 2022-re történt emelkedést is a hosszú ideje fennálló betegséggel, egészségügyi problémával élők arányában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az EU-átlag és a magyar adatok közti eltérésben érdekes, hogy Magyarországon az érintett betegek aránya 2017 óta stabilan 39 százalék felett alakult, melybe a járvány hozott visszaesést. 2022-re azonban látszik, hogy ismét emelkedett az arányuk. Az unióban azonban 2017 óta csökkenő trend mutatkozott, amelyet 2021-ben stagnálás tört meg, ezt követte 2022-ben az emelkedés.

Az érintett idősek arányán pedig 2019 óta nem sok változást látni az EU-ban, csak 2022-re történt emelkedés. Lehetséges, hogy most kerültek felszínre a világjárvány okozta szövődmények. Magyarországon mindeközben azonban 2019 óta enyhén emelkedő tendencia látszik, annak ellenére, hogy össztársadalmi szinte látszik a feltehetően a járvány okozta visszaesés. Bár hazánkban nem romlott az átlaghoz viszonyítva szignifikánsan az idősek körében a tartós egészségügyi gondokkal küzdők aránya 2021-ről 2022-re látszólag, a helyzet egyértelműen sokat romolhatott. Hiszen a statisztikákból kieső elhunytak ellenére is ugyanúgy nőtt az érintettek aránya.

Nehéz helyzetben vannak a magyar idősek 2023-ban

A Pénzcentrum online kutatást végzett 2023. február 13-a és március 13-a közötti időszakban, főként nyugdíjasok körében. A kutatás célja volt, hogy felmérje a magyar nyugdíjasok anyagi helyzetének, egészségi állapotának megítélését a 2022-es válságok sújtotta évre vonatkozóan. A kutatást egy évvel korábban szintén elvégeztük, akkor a koronavírus magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban végbement változásokat vizsgálva.

A felmérésre kapott válaszok alapján megállapítható, hogy a nyugdíjasok egészségügyi állapota Magyarországon 2022-ben tovább romlott. Amíg 2022-ben még minden hatodik magyar nyugdíjasnak problémát okozott a mindennapokban a rossz egészségi állapota, az arányuk 2023 elejére csaknem 20 százalékra nőtt. Az idősek több mint felének romlott kisebb-nagyobb mértékben az egészsége az felmérés időpontjához képest eltelt egy évben és 33 százalékuk további egészségromlásra számított 2023-ban is. A kutatás eredményeiről részletesen ebben a cikkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem