Rome, Italy - December 30, 2013: The mosaic with Pope Francis, inside the Church of San Paolo Fuori le Mura (outside the walls), made by the Studio del Mosaico Vaticano della Fabbrica di San Pietro. The mosaic has been presented to the Pope on December the 4th, installed on 9th and officially inaugurated on December 20th. Within the Basilica are present the portraits of all Popes. It can be seen that on the left of the portrait of Pope Francis (illuminated by a light specifically installed), the place is empty, and can be partially seen the portrait of Pope Benedictus XIV.

Kicsoda Ferenc pápa? A katolikus egyházfő élete, megválasztása, pápasága és magyarországi látogatása + térkép

2023. április 24. 19:27

Másodszor látogat Magyarországra 2023. április 28-30. között Ferenc pápa. A katolikus egyházfő érkezéséről, programjáról, a pápalátogatás menetéről gyűjtöttük össze a hasznos tudnivalókat. Cikkünkben azt is körüljárjuk, kicsoda Ferenc pápa, hogyan zajlott a Szentatya élete a pápává választása előtt, és azután, mit érdemes tudni nézeteiről, tanításairól. 

Ferenc pápa magyarországi látogatása Budapesten, 2023. április 28-30. között

2022 augusztusában Ferenc pápa magánaudiencián fogadta Novák Katalinnal, és elfogadta köztársasági elnök hivatalos meghívólevelét, ezzel megerősítve, hogy 2023 tavaszán ismét Magyarországra látogat. A látogatás dátumát 2023 februárjában jelentették be.

Ferenc pápa látogatásának részletes, folyamatosan frissülő programja a magyarországi látogatás hivatalos honlapján érhető el. Az oldalon azt írják, a pápa április 28-án, pénteken 10 órakkor érkezik meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Ezt követi a hivatalos fogadtatás, ami nem nyilvános esemény, majd a pápa a Sándor-palotába és Kármelita Kolostorba megy. 

11 órakor fogadják a pápát ünnepélyesen a Sándor-palota előtti téren, vagyis a Szent György téren. Ezután fél 12-kor udvariassági látogatás következik a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában. 11:55-kor a pápa találkozik a miniszterelnökkel. 12:20-kor Ferenc pápa találkozik az állami hatóságokkal, társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Kármelita Kolostor épületében.

17 órakor a pápa a Szent István-bazilikában találkozik a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

Április 29-én, szombaton reggel 8:45-kor a pápa magánlátogatásra megy a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. 10:15 -kor az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban találkozik szegényekkel és menekültekkel. Fél 12-kor látogatást tesz a görögkatolikus közösségnél, az Istenszülő oltalma-templomnál. Délután fél 5-kor Ferenc pápa a Papp László Budapest Sportarénában találkozik a fiatalokkal (a részvételt az egyházmegyék koordinálják a szabad helyek függvényében).

18-kor következik a programban az Apostoli Nunciatúra, melynek jelentése a Szentszék diplomáciai képviselete, pápai követség. Itt Ferenc pápa magántalálkozón vesz részt a Jézus Társasága tagjaival.

Április 30-án, vasárnap fél 10-kor a pápa a Kossuth téren tart szentmisét - a belépés a térre már a kora reggeli óráktól elkezdődik. 

16 órakor a pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel. A pápát hivatlalosan búcsúztatják fél 6-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez nem nyilvános esemény. 

Forrás: Ferenc2023.hu
Forrás: Ferenc2023.hu

Kicsoda Ferec pápa?

Ferenc pápa, Jorge Mario Bergoglio néven született Buenos Airesben 1936. december 17-én. Az olasz származású argentin teológus-papot 2013 március 13-án választották a katolikus egyház fejévé, így ő lett 266. pápa. Elsőként viseli a Ferenc nevet, és ő az első jezsuita egyházfő is, valamint az első amerikai kontinensről, illetve a déli féltekéről származó pápa.

Ferenc pápa Buenos Airesben szerzett vegyésztechnikusi oklevelet. Eután döntött a papi szolgálat mellett, melyet a Villa Devotó-i szemináriumban kezdett meg, majd huszonkét éves korában kezdte meg a noviciátust a jezsuita rendben. 1969. december 13-án szentelték pappá, örökfogadalmát 1973. április 22-én tette le a Wikipédia leírása szerint. 1973-tól 1979-ig a jezsuita rend argentin tartományfőnöke volt. 1980 és 1986 között San Miguel szemináriumának rektora és egyidejűleg plébános volt. Ezt követően Córdobában szolgált gyóntatóként és lelkivezetőként.

1992. május 20-án kinevezték szülővárosa segédpüspökévé és Auca címzetes püspökévé; június 27-én szentelték püspökké. 1997. június 3-án Buenos Aires koadjutor érseke, 1998. február 28-án érseke lett. 2005. november 8-tól 2011. november 8-ig az Argentin Püspöki Konferencia elnöke volt.

Ferencet II. János Pál pápa kreálta és nevezte ki bíborossá 2001. február 21-én, majd bíborosként több posztot is betöltött a Szentszéken. 2005-ben részt vett II. János Pál pápa temetésén, majd a bíborosok kollégiuma mellett régensként irányította a Szentszéket a konklávé megnyitásáig. A pápaválasztáson a kiszivárgott hírek szerint Ratzinger bíboros után ő kapta a legtöbb szavazatot.

Ferenc pápasága

Miután XVI. Benedek lemondott, 2013. március 13-án választották meg pápának. Pápaként a Ferenc nevet vette fel Assisi Szent Ferenc tiszteletére – nyilatkozata szerint azért, mert olyan egyházat szeretne, amely kiáll a szegények, a béke és a teremtett világ védelmében. A pápai szolgálat ünnepélyes megkezdésére március 19-én került sor. A szertartáson az 1054-es nagy egyházszakadás óta először vett részt a konstantinápolyi pátriárka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ferenc pápa címerének címerpajzsa hasonló a korábbi bíborosi címeréhez: kék alapon felül a jezsuita rend szimbóluma látható, a pajzs alját bal oldalon Szűz Máriát, az Egyház édesanyját jelképező sárga (arany) nyolcágú csillag, jobb oldalon pedig Szent Józsefet, az Egyház patrónusát szimbolizáló nárdusvirág díszíti. A pajzs hátterében Szent Péter kulcsai, fölötte egy püspöki süveg látható három vízszintes és egy függőleges arany csíkkal, melyek az egyházfő hatalmára utalnak. A püspöki süveg XVI. Benedek, míg a kulcsok Szent II. János Pál címeréből származnak.

A címer alatt olvasható jelmondatának is megtartotta a bíborosi jelmondatot: „Vidit ergo Iesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me”, vagyis

Jézus meglátott tehát egy vámszedőt, és mivel könyörületre méltónak és ezért kiválasztandónak látta, így szólt hozzá: kövess engem!

A pápa nézetei, szemlélete

Ferenc pápa erkölcsi kérdésekben mérsékelten konzervatív: elutasítja például a terhességmegszakítást, a fogamzásgátlást, az azonos neműek házasságát, vagy a halálbüntetést és az eutanáziát. Viszont az a véleménye, hogy minden homoszexuális ember iránt szeretettel és tisztelettel kell viseltetni. Fellép a társadalmi igazságtalanságok ellen, kiáll a szegények és az elesettek mellett, valamint a menekültválság kezdete óta többször kiállt a hazájukat elhagyni kényszerültek mellett, felszólított a befogadásukra.

A pápa emellett elítéli a terrorizmus minden módját, szólt a fegyvergyártók ellen, valamint azon hatalmak ellen is, amelyek anyagi érdekek miatt robbantanak ki háborúkat. A 2022-ben kezdődött orosz-ukrán háborút többször is III. világháború első szakaszának nevezte, s kifejtette véleményét, mely szerint „a világ legnagyobb csapása a fegyveripar.”

Ferenc pápa egyszerű életmódot folytat, a vatikáni Szent Márta-házban él, visszautasítva az Apostoli Palota pápai lakosztályának életvitelszerű használatát. Híveivel közvetlen, nyitott a spontán emberi kapcsolatokra, kedveli az operát és az irodalmat, érdekli a labdarúgás és jól úszik. Hat nyelven, spanyolul, olaszul, latinul, franciául, németül és angolul beszél.

A pápa egészségi állapota

Idén húsvét előtt, március 29-én Ferenc pápa kórházba került légúti fertőzés miatt, viszont utána hamar, már április 1-jén elhagyta a kórházat. Térdproblémái miatt 2022 májusától kerekesszéket használ, azt azonban visszautasította, hogy emiatt lemondjon az utazásokról.

A pápa magyarországi látogatásai

Nem az idén áprilisi látogatás lesz az első, hogy Ferenc pápa az országba látogat. 2021 szeptemberében az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt látogatott el Budapestre. Akkor találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a püspöki kar tagjaival, valamint a magyarországi egyházak ökumenikus tanácsának képviselőivel és Magyarország zsidó közösségeivel. Ezt követően pápamobillal üdvözölte az embereket, majd misét celebrált a Hősök terén.

Ekkor járt 25 év óta először Magyarországon ismét a katolikus egyházfő.

Korábban II. János Pál pápa kétszer is járt Magyarországon 1991-ben, majd 1996-ban. Ez volt az első két hivatalos pápalátogatás hazánkban. XVI. Benedek pápa nem látogatott Magyarországra, így Ferenc 2021-ben történt látogatása volt a harmadik ilyen esemény, a hétvégi pápalátogatás pedig a 4. lesz.

A pápalátogatások hagyománya Szent VI. Pál pápától ered, aki 1963 és 1978 között volt a katolikus egyház vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem