17 °C Budapest
Faceless african-american female patient complaining about painful rheumatism to orthopedist. Muscular office syndrome sparm. Therapist touching and examining spine. Physician consultation

Fokozottan oda kell figyelnünk magunkra: nem várt betegségekkel kell megküzdenünk télen

2022. november 29. 14:02

A karácsonyi ünnepkör közeledtével gyakrabban cipekedünk, az utazások miatt több időt töltünk ülőhelyzetben és kevesebb idő jut a sportolásra is, ami miatt tömegeknél jelentkezik deréktáji vagy nyakfájdalom. Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta arról beszélt, a hideg sem tesz jót az ízületeknek, ezért érdemes rétegesen öltözködni, de az első komolyabb havazás szinte mindenkinél kivált valamilyen panaszt a hólapátolás következtében. A szakember szerint minél hamarabb kezdjük el a terápiát, annál gyorsabb lehet a regeneráció, így, ha már megtörtént a baj, forduljunk mielőbb gyógytornászhoz.

Ha december, akkor felpörög a síszezon, megszaporodnak a családlátogatások, többször emelgetjük az unokákat, a megváltozott szokások pedig szúró, hasító deréktáji és nyakfájdalmakhoz vezethetnek. A karácsonyi ajándékvásárlások alkalmával órák hosszát is gyalogolhatunk, ezt a hirtelen megterhelést viszont nem bírja a gerinc.

Szentiványi Rita, a MozgásKlinika országos franchise-hálózatának alapítója arról beszélt, a másik jellemző probléma az, hogy a vendégségek, szállodai kikapcsolódások idején gyakrabban alszunk idegen kanapékon, ágyakon, ami nagyon megterheli a gerinc ágyéki és nyaki szakaszát, ez pedig szintúgy porckorong problémákat okozhat.

Ebben az időszakban nagyon jellemző, hogy a többségnek nincs ideje a célzott testmozgásra, így például konditerembe vagy gyógytornászhoz járni, ráadásul a két ünnep között sok hely be is zár. Sőt, sokan a munkahelyük közelében szoktak sportolni, így ha az év végén kevesebbet járnak be dolgozni, akkor ebből is hajlamosak engedni

– mutatott rá a szakember.

A manuálterapeuta azt tanácsolja, érdemes megváltoztatni a testmozgás módját, és akár rövidített formában, online elérhető videók segítségével tartsuk karban a gerincünket. Felhívta továbbá arra is a figyelmet: mivel ahogy haladunk előre a télbe, úgy van egyre hidegebb, ez az ízületeinknek sem tesz jót. Fontos, hogy rétegesen öltözzünk, téli sportok űzése alatt pedig tartsuk melegen a deréktáji szakaszt, hiszen ezt kívánja az egészségünk.

A felmérés szerint a szakemberekhez zömében férfiak szoktak fordulni, aminek két fő oka van. Az egyik, hogy belevetik magukat a házimunkába karácsonykor, hiszen segíteni szeretnének a családnak, de ezzel túlterhelik a gerincüket. A másik pedig az, hogy az első nagy havazást követően hólapátot ragadnak, ami majdnem mindenkinél deréktáji panaszt vált ki.

A fájdalmakat azonnal kell menedzselni

Szentiványi Rita úgy folytatta, amennyiben már kialakult a deréktáji vagy nyakfájdalom, tisztában kell lennünk azzal, hogy a gyógyszerek szedése miként segíthet rajtunk, hiszen az ünnepekkor kevésbé elérhető a szakorvosi konzultáció.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a baj megtörtént, érdemes például arra figyelni, hogy inkább kemény felületen pihenjünk és tartsuk egyenesen a gerincünket. Mozgassuk át, nyújtsuk meg ezek a feszes izmokat. Továbbá használhatók a gyógyszertárakban kapható izomlazító krémek is a fájdalom enyhítésére

 – mutatott rá.

Mint fogalmazott, a páciensek egyre tudatosabbak, és tisztában vannak vele, hogy minél előbb terápiás kezelés éri őket, annál gyorsabb a regeneráció. Jobb ugyanis már a kezdetekkor menedzselni a fájdalmakat még azelőtt, hogy krónikus panasz nem alakulna ki belőle.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm