Making barbecue outdoors, close-up, copy space.

Kíméletlen kór fenyegeti nyáron a magyarokat: könnyen tönkre mehet a nyaralás, kerti parti

2022. június 3. 19:01

A nyárral együtt beköszöntött a grill-, BBQ- és piknikszezon, sokkal gyakrabban étkezünk a szabadban, akár otthon, akár nyaralás alatt. Ezért nyáron különösen érdemes ügyelni az élelmiszerbiztonságra is: hogyan készítjük el és tároljuk az élelmiszereket, ételeket. A nem megfelelően elkészített vagy tárolt ételekben olyan kórokozók telepedhetnek meg, mint az e-coli vagy szalmonella baktérium, vagy akár a campylobacter. Az ételmérgezés kockázata nyáron a hőség miatt és az utazások alatt jelentősen magasabb.  

A nyári programok, utazások szerves része szokott lenni a szabadban étkezés, valamint főzés, mely azonban egészséügyi kockázatokat is hordoz magában, amelyekről nem ajánlott idén sem megfeledkezni. Ahogy beköszönt a melegedés, érdemes fokozottan ügyelni rá, hogyan tároljuk ételeinket, meddig maradhatnak hűtés nélkül, illetve hogyan főzzünk nyáron, hogy elkerüljük a fertőzést.

Az ételmérgezés, bakteriális fertőzés elkerülése érdekében az alábbi 10 alapszabályt érdemes betartani a Health Navigátor ajánlásával:

1. Csak biztos helyről vásároljunk

Nyáron is érvényes a szabály, hogy ha tehetjük, csak megbízható, bejáratott helyről vegyünk élelmiszert. Kétes eredetű élelmiszert ne vegyünk, mindig figyeljük a lejárati dátumokat és ne vegyünk túlérett gyümölcsöt, zöldséget. A frissességre már csak azért is érdemes figyeljünk, hogy ne pazaroljunk élelmiszert.

2. A kerti zöldség, gyümölcs sem veszélytelen

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kertünkben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, illetve a szedd magad akcióból szedett áru nem lehet szennyezett. Azonban a levegőből is rákerülhetnek az ilyen házilag termeszetett, vagy bio termések héjára vegyszerek, mint pl. szúnyoggyérítés alkalmával. Lehetnek továbbá olyan betegségeik, amelyek ellen nem permeteztük őket. Ezért a sajátkezűleg szedett gyümölcsöket is mindig alaposan mossuk meg. 

3. A tisztaság az első

A nyers élelmiszerek előkészítése előtt ne csak az alapanyagokat, hanem a kezünket is mossuk meg alaposan. Győződjünk meg róla, hogy a grillsütő, asztallap, vágódeszka, egyéb főzőeszközök is mind tiszták, sütésre-főzésre alkalmasak. Ezeket az eszközöket a sütés-főzést, étkezést követően, miután lehűltek szintén tisztán tegyük el.

4. Óvatosan a csirkehússal

A fertőzések fő forrása a rosszul elkészített, tárolt csirkehús. Magát a csirkehúst gondosan meg szokták mosni, azonban gyakran nem figyelünk az elkészítési felület, kések, konyharuhák szennyeződésére. Ezek utána táptalajai lehetnek a baktériumok elszaporodásának. Érdemes a csirke elkészítéséhez rendszeresíteni egy külön vágódeszkát, amelyen más alapanyagot nem dolgozunk fel. 

5. Figyelj a hűtésre

A legtöbb hűtést igénylő élelmiszer és ital esetében nem szokott az ember megfeledkezni nyaralás, kerti sütögetés alatt sem. Vannak azonban olyan ételek, amelyekről rendszerint elfeledkezünk: saláták, amelyek tejterméket, majonézt, tojást tartalmaznak, hűtést igénylő desszerteket, felbontott szószokat, befőtteket, konzerveket mindig tegyük hűtött helyre. Ha a szabadban vagyunk, ahol nincs hűtő, készüljünk hűtőládával és -táskával.

6. Jégkrémet dobozból? Nem.

Sok család mélyhűtőjének elengedhetet nyári alaptartozéka a dobozos jégkrém. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejes alapú jégkré is megromolhat, ha a dobozból kezdjük kanalazni, majd a már felmelegedett maradékot visszatesszük a fagyasztóba. Ez a rossz gyakorlat könnyen fertőzéshez vezethet, ezért mindig annyit szedjünk ki a nagydobozos jégkrémből tálkákba, amennyit megeszünk, és amíg még fagyos, addig tegyük vissza a maradékot a mélyhűtőbe. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

7. Jól átsütve

Figyeljünk rá, hogy nyáron, kerti sütésnél a húsokat, halakat teljesen süssük át. A türelmetlenség könnyen vezethet ételmérgezéshez: ne hagyjuk hogy az éhség felülírja a józan észt. Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a hús, akkor vágjunk fel egy darabot, ne sajnáljuk az időt, menjünk biztosra.

8. Figyeljünk a tárolásra

A szabadtéri evés-ivás után maradó maradék tárolásáról könnyen elfeledkezhetünk előre felkészülni. Ne hagyjuk otthon a dobozokat, csomagolóanyagokat, ne tegyünk vissza készételt abban a tárolóba, amiben nyers alapanyag volt. Ügyeljünk rá, hogy a tányérokat, tálakat is fedjük le, ezzel védve az ételeket a hangyáktól, darazsaktól, legyektől, melyek szintén fertőzés forrásai is lehetnek.

9. A maradék nem szemét

A megmaradt ételek megfelelő eltárolására is figyeljünk. Ha sok a maradék, ami nem fogy el napokon belül, amit tudunk, fagyasszunk le. Tervezzük el, hogy mikor mit tudunk elfogyasztani, mi hány napig tartható el. A hamarabb megromló ételeket vegyük előre. A maradékokat elfogyasztás előtt alaposan melegítsük át.

10. Végül, de nem utolsó sorban

Az egyik legfontosabb alapszabály: gyanús ételt ne fogyasszunk el. Ha már felmerül bennünk, hogy egy-egy élelmiszer, étel romlásnak indult, akkor ne kockáztassunk. Egy bakteriális fertőzés, ételmérgezés könnyen tönkreteheti a kerti mulatságot, nyaralást. 

+1. Figyeljünk a háziállatokra

Kerti sütések, nyaralások gyakori résztvevői háziállatok. Érdemes arra is ügyelni, hogy a kutyák, macskák ne jussanak az alapanyagok vagy kész ételek közelébe, mert ők is terjeszthetnek kellemetlen fertőzéseket, ha sutyiban belesznek a kajába. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm