22 °C Budapest
Békéscsaba, 2021. augusztus 4.Egy férfit beoltanak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 4-én.MTI/Rosta Tibor

Fontos hírek a delta-variánsról: ennyire hatékonyak ellene a védőoltások

MTI
2021. augusztus 4. 21:23

Háromszor kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírus delta variánsával azok, akik mindkét oltást megkapták, mint azok, akiket nem oltottak be - állapította meg egy szerdán bemutatott nagyszabású brit vizsgálat.

A kutatók az Imperial College London által rendszeresen végzett valós idejű közösségi járványterjedési felméréssorozat (Real-time Assessment of Community Transmission, REACT-1) legfrissebb eredményeit mutatták be, amelyek csaknem százezer ember felső légutakból június 24. és július 12. között vett mintáinak elemzésén alapultak.

A vizsgált emberek 0,63 százaléka (527 személy) volt fertőzött, azaz 158 emberből egy, ami négyszeres emelkedést jelent a korábbi jelentéshez képest, amikor 0,15 százalék volt a fertőzöttek aránya. A pozitív minták közül 254 eredetét sikerült laboratóriumi körülmények között megállapítani: mindegyik a vírus delta variánsát képviselte. A korábbi vizsgálatban a delta variáns aránya 80 százalék alatti volt.

A koronavírus-tesztek a kétszer oltott emberek 0,4 százalékánál, míg az oltatlanok 1,21 százalékánál mutatták ki a fertőzést. Mindkét érték ötszörös növekedést jelent a korábbi vizsgálathoz képest.

A PCR-tesztek eredménye alapján a teljesen oltott emberek kisebb valószínűséggel adják át másoknak a vírust, mint az oltatlanok, mivel kisebb náluk a vírusterhelés. Kisebb valószínűséggel is fertőződnek meg, ha kapcsolatba lépnek egy a vírushordozóval: a vizsgálat alapján az oltottak esélye erre 3,84 százalék, míg az oltatlanoké 7,23 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás során a lakosság véletlenszerűen kiválasztott csoportjait vizsgálták, amelyekbe tünetmentes egyének is beletartoznak - mondta Paul Elliot epidemiológus, a vizsgálat vezetője. Hozzátette: még azok is, akiknek voltak tünetei, nem biztos, hogy egyébként végeztek volna tesztet.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem