22 °C Budapest

Itt a figyelmeztetés: súlyos szövődményeket okozhat a vírus a gyerekeknél is

2021. április 1. 13:01

Hiába vészeli át tünetmentesen egy gyerek a koronavírus járványt, hetekkel később akár súlyos szövődményekkel kórházba is kerülhet. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Covid-osztály kialakításával és felszerelésekkel készült fel a ritka, de annál veszélyesebb helyzetekre.

Kevesebbet hallunk a gyerekek helyzetéről a járvány elleni harcban, de ez nem jelenti azt, hogy a gyermekre nem lehet veszélyes a koronavírus. Nem kell hozzáértőnek lenni, hogy rájöjjünk: a vírus nem válogat a korcsoportok között, csupán a fertőzöttek immunrendszere okozza a fertőzés lefolyásának különbségeit. Nagyon sok gyerek tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, de ilyen esetekben is szükséges lehet a kórházi ellátás.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet jelölték ki a kórházi felvételt igénylő, koronavírussal fertőzött gyermekek fogadására és ellátására. A kórház belgyógyászati osztályának vezetője, Dr. Szabó László professzor nyilatkozott a többszervi gyulladásos betegséggel kapcsolatban. A röviden MIS-C nevű betegségben az USA-ban és Közép-Európában is több gyerek hunyt el, Magyarországon azonban ilyen eset még nem történt.

"A szerencsénknek és a felkészültségünknek köszönhetjük, hogy nem vesztettünk el eddig ilyen beteget. Bár ritka ez az új betegség, de ha bekövetkezik, súlyos következményei lehetnek. Sajnos a járvány harmadik hullámában a friss koronavírus fertőzött, tüneteket mutató gyermekek száma is megháromszorozódott, ami aggodalomra adhat okot" - figyelmeztetett a professzor.

A szakértő szerint az MIS-C alattomos betegség, mivel a fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik. Ebben az esetben különösen fontos, hogy a szülők észleljék a betegséget, aminek több tünete van, például a több mint 3 napig tartó magas láz, emellett a hasfájás, esetleg puffadás, bőrkiütés, nem gennyes kötőhártya gyulladás, illetve a mandulagyulladás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet felvette a harcot a koronavírussal és a szövődményekkel, de ez nem volt egyszerű. Át kellett szervezni a kórházi ellátást, ki kellett alakítani a Covid-osztályt és fejleszteni kellett a kórház műszerparkját is. Ez utóbbiban fontos szerepe van a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak is.

A tavalyi évben a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak felajánlott 1 %-oknak hála sikerült felkészülni sok műszerrel, pl. műtüdővel, laboratóriumi gépekkel, fertőtlenítő lámpákkal. Az intézet járvány elleni harcához az idén is jelentős segítséget nyújtanak a felajánlások . Ezért kérjük adója 1 %-ával támogassa a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm