Ilyen egy rendes oltási terv: vajon ezúttal is az osztrákokat követjük majd?

MTI
2021. január 3. 17:30

Ausztria heti 60 ezer adag koronavírus elleni oltóanyaggal számol januárban - adta hírül az osztrák Kurier című napilap vasárnap. A lap tájékoztatása szerint az idős- és az ápolási otthonokban országszerte január 12-én kezdődnek az oltások a BioNTech-Pfizer vakcina megnövelt, immár heti 60 ezres adagjával.

Az oltási kampány valójában december 27-én indult összesen 10 ezer vakcinával, melyből minden tartomány azonos mértékben kapott. Az oltásokat az idősotthonok lakói és az ott dolgozó személyzet körében kezdték, a részvétel mintegy ötven százalékos volt.

Az első oltások tapasztalatai rendkívüli jelentőséggel bírnak nemcsak egészségügyi, hanem logisztikai szempontból is - írja a lap. Az idős- és ápolóotthonok január 5-étől adhatják le oltóanyagigényeiket az állami beszerzési központnál. A beérkezett igények alapján 17 elosztó bázison keresztül kezdődik meg a kiszállítás a tartományokba. A cél az, hogy január 12-én biztonságban elkezdődhessen az idősek oltása Ausztria-szerte.

Mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 6-án dönt az amerikai Moderna gyógyszergyár vakcinájának engedélyezéséről, Ausztria az első negyedévre lekötött egymillió adag BioNTech-Pfizer oltóanyag mellett további 200 ezer dózist vár az amerikai cégtől. A BioNTech-Pfizer vakcinájával szemben, melyet mínusz 70 fokon kell tárolni, a Moderna készítményénél elegendő a mínusz 20 fokon való tárolás, de a hatékonyság érdekében ennél a vakcinánál is két egymást követő oltásra van szükség.

Célunk, hogy az oltási stratégiánk értelmében biztonságosan előkészítsük, és fokozott ütemben, területileg is átfogóan terítsük az oltóanyagot az érintetteknek. Így a szükséges második oltások hajszálpontosan időben történő beadása is biztosított lesz

- mondta Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter több lapnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1466 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 365 768 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2227, az intenzív kezelésre szorulók 363-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 49-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6324-re emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm