21 °C Budapest

Járványhelyzet európai összefoglaló: elég felemás a kép

MTI
2020. szeptember 8. 20:29

Az elmúlt napokban az európai országokból érkező adatok felemás képet mutatnak: míg egyes helyeken csökken, máshol - akár kiugró - növekedést lehet tapasztalni az esetszámokban. Sok ország szigorít a járványügyi intézkedéseken. Míg a Balkánon, Romániában, Horvátországban és Szlovéniában mérséklődés figyelhető meg, addig Ukrajnában, Csehországban, Franciaországban, Törökországban és a Benelux-államokban fokozódik a járványügyi készültség.

Magyarországon keddi adatok szerint 341 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9304 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 626 fő, 3972-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 4706 fő. Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 192 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Románia - mérséklődött a terjedés üteme

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1136 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami két százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma így meghaladta a 97 ezret, közülük csaknem 41 ezer embert - két negatív teszt után - gyógyultnak nyilvánítottak.

Kedden újabb 41 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS. Ezzel 3967-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, 126 COVID-19-ben szenvedő román állampolgár pedig külföldön vesztette életét. Az ismert fertőzöttek közül mintegy 7200-an vannak kórházban, a súlyos esetek száma pedig hatodik napja folyamatosan csökken. Jelenleg 460 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián.

A járvány az utóbbi napokban főleg Bukarestben terjed, kedden is az új esetek több mint 28 százalékát a fővárosból és az azt övező Ilfov megyéből jelentették.

Szombaton az esetek egyharmadát Bukarestben és annak metropolisz-övezetében diagnosztizálták. Bukarestben az ismert aktív esetek száma meghaladja a tízezret. A legkevesebb aktív esetet Szilágy (119) és Hargita megyében (128) tartják számon.

Csehország - nyugtalanító a járványhelyzet a WHO szerint

Nyugtalanítónak nevezte a koronavírus-járvány csehországi alakulását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prágai irodája. "Az utóbbi napok adatai a járvány terjedését mutatják országszerte és megnőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, beleértve a súlyos állapotúakat is" - olvasható a WHO csehországi irodájának kedden kiadott közleményében. A szervezet szerint szükség van az intelligens karanténrendszer kapacitásának a növelésére.

Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi szolgálat igazgatója néhány napja azt közölte, hogy Prága lassan képtelen követni a fertőzöttek kapcsolatainak feltérképezését. Adam Vojtech egészségügyi miniszter hétfőn arról tájékoztatta a kormányt: mérlegelik, hogy csak a súlyos eseteknél fogják kivizsgálni, kivel kerültek az utóbbi napokban kapcsolatba az igazoltan fertőzött személyek. Andrej Babis kormányfő ezt követően azt mondta, hogy a kérdést szakértők vizsgálják, és péntekig születik meg a döntés.

Csehországban hétfőn 563 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, a napi esetek száma immár hatodszor túllépte az ötszázat. Jelenleg 8424 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, ami az eddigi legmagasabb szám. Bár a többségnél a betegség lefolyása enyhe, a kórházban kezeltek száma már 214-re emelkedett. Közülük 54 személy van lélegeztetőgépre kapcsolva - derül ki az egészségügyi tárca kedd reggeli adataiból. A halálesetek száma 437-re nőtt.

Pelhrimovban és Prágában a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra 101, illetve 74 új fertőzött esik.

Prágában szerdától bővítik a szájmaszk kötelező használatát: a közösségi közlekedés, az egészségügyi intézmények és a hivatalok mellett ezentúl az üzletekbe és a bevásárlóközpontokba is csak szájmaszkkal lehet belépni. Kötelező lesz a szájmaszk használata az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára az intézmény közös zárt termeiben is. A bárokat és az éjszakai szórakozóhelyeket pedig éjfélkor be kell majd zárni.

Ukrajna - megint rekordot döntött az elhunytak száma

Nem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, keddre is több mint 2400 új beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig újabb csúcsot döntött - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 2411 új esettel 140 479-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 57 újabb halálos áldozattal 2934-re emelkedett, miközben eddig 63 546-an gyógyultak meg, közülük előző nap 940-en. Jelenleg 73 999 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1414-gyel nőtt egy nap alatt. Az 57 halálos áldozat az eddigi legtöbb, amelyet a járvány kezdete óta egy nap alatt feljegyeztek, a korábbi legtöbb elhunyt 54 volt, múlt szerdán. A legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot, múlt pénteken regisztrálták.

Területi bontásban a legtöbb új beteget, 235-öt - továbbá négy újabb elhunytat - ismét az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, a második legtöbbet, 230-at és hat halálos áldozatot a kelet-ukrajnai Harkiv megyében. A legtöbb elhunytat, 11-et ezúttal a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették, továbbá 196 új fertőzöttet, amivel a megye harmadik helyre került e tekintetben a statisztikában.

Kárpátalján jelenleg az azonosított betegek száma 8180, közülük eddig 273-an haltak meg, és 3570-en győzték le a kórt.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes kedden egy tévéműsorban arról beszélt, hogy a 345 ezer belügyi alkalmazott közül csaknem kétezren betegedtek meg eddig, ami kétszerese az országos átlagnak. Előző nap 42 233 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 22 860 PCR-tesztet és 19 373 antitestszűrést.

Balkán - csökken az új fertőzöttek száma

Folyamatosan csökken a napi új fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, keddre Montenegró kivételével már mindenhol csak kétszámjegyű volt az újonnan regisztrált megbetegedések száma, ám március eleje óta a térség öt országában összesen 88 651-en fertőződtek meg.

A gyógyultak száma ugyanezen idő alatt 72 868, míg összesen 2686-an vesztették életüket a Covid-19-betegség szövődményei következtében. A Nyugat-Balkánon hétfőről keddre 363-mal emelkedett az igazolt fertőzöttek és 22-vel a halálos áldozatok száma.
Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 36-tal 31 941-re, Koszovóban 85-tel 14 204-re, Észak-Macedóniában 37-tel 15 134-re, Bosznia-Hercegovinában 99-cel 21 713-ra, Montenegróban pedig 106-tal 5659-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 725-re, Koszovóban öttel 568-ra, Észak-Macedóniában hattal 623-ra, Bosznia-Hercegovinában kilenccel 661-re, Montenegróban pedig eggyel 109-re emelkedett.

Franciaország - hétfőn csökkent a napi esetszám, de a pozitív tesztek aránya folyamatosan nő

Franciaországban az elmúlt 24 órában 4203 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ezzel 328 980-ra nőtt a járvány kezdete óta feltárt esetek száma - közölte az egészségügyi tárca hétfő este. A napi esetszám jóval alacsonyabb, mint az elmúlt napokban (pénteken 8975-tel megdőlt a napi esetszám rekordja, de szombaton is 8 ezer, vasárnap pedig 7 ezer fölött volt az esetszám), magasabb viszont, mint az elmúlt hetek első napján, amikor is általában kevesebb az új fertőzött.

Múlt héten 1898 koronavírusos beteg került kórházba, akik közül 326-ot lélegeztetőgépre is kapcsoltak, ezzel 537-re emelkedett az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma. A kórházi betegek száma 15 százalékkal nőtt egy hét alatt, de még mindig messze elmarad a járvány első hullámának tetőzésekor regisztrálttól, április elején ugyanis több mint 30 ezer kórházi ápolt közül 7 ezren feküdtek intenzív osztályon.

A halálos áldozatok száma vasárnap óta 25-tel 30 726-ra emelkedett.

A pozitív tesztek aránya 5,1 százalék volt hétfőn, míg a kijárási korlátozások feloldását követően alig volt magasabb 1 százaléknál. Ez is arra utal, hogy a vírus terjedése intenzív. Szakemberek szerint ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor decemberre alakulhat ki ismét kritikus helyzet egyes sűrűn lakott francia régiókban.

Törökország - ismét meghaladta az 1700-at az új fertőzöttek napi száma

Törökországban hétfőn közel négy hónap után ismét meghaladta az 1700-at a koronavírus-járvány igazolt új fertőzöttjeinek napi száma - közölte a török egészségügyi minisztérium. Ezzel a regisztrált esetek száma 281 ezer 509-re nőtt. A napi esetszám május 15. óta nem volt 1700 fölött. Szombaton 1673, vasárnap 1578 volt az új fertőzöttek száma, amely hétfőre 1703-ra emelkedett.

Törökországban hétfőn 57-en vesztették életüket a fertőzés szövődményei következtében. A halálos áldozatok száma ezzel 6730-ra emelkedett. A halálesetek napi száma május végétől egészen augusztus utolsó napjaiig 30 alatt ingadozott, majd meghaladta ezt az értéket, és immár 60 közelében mozog. A szombati adat 56, a vasárnapi 53 volt.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma megint emelkedett, 1102-ről 1118-ra. A gyógyultak száma 1047-tel 252 152-re nőtt, ez a napi adat azonban csaknem egy hónapja alulmarad az új fertőzöttek számával szemben. A 83 milliós kis-ázsiai országban idáig mintegy 7,88 millió vírustesztet végeztek el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Spanyolország - meghaladta a félmilliót a regisztrált fertőzöttek száma

Spanyolországban meghaladta a félmilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - tájékoztatott hétfőn Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban. Hétfőre virradóra 2440 új fertőzöttet szűrtek ki, míg a legutóbbi, pénteki adatösszesítés óta a fertőzöttek száma több mint 26 ezerrel emelkedett.

Az országban már több mint hétmillió, az aktív fertőzés kimutatására alkalmas PCR-tesztet végeztek el.

Augusztus 28-a és szeptember 3-a között 626 ezer vizsgálat történt. Kórházi ellátásra csaknem nyolcezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások hét százalékát jelenti. Az elmúlt három napban 98-an vesztették életüket a fertőzés miatt, egy hét alatt 237-en hunytak el. A halálos áldozatok száma összesen 29 516.

A madridi autonóm kormány százezer tanárt és iskolai dolgozót küldött szerológiai tesztre a múlt héten. Kiderült: 66 ezer elvégzett vizsgálatból több mint kétezer lett pozitív, így náluk most PCR-tesztet is készítenek, hogy kiderüljön, még aktív vagy már egy korábban lezajlott fertőzésről van-e szó.

Horvátország - csökkent a fertőzöttek száma

Horvátországban csökkent a hétvégén az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből. Eszerint 117-tel nőtt, és elérte a 12 041-et az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Vasárnap még 225 esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat.

Vasárnap három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 201-re nőtt. A betegek közül 307-en vannak kórházban, közülük 19-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2614, és 8819-en vannak hatósági karanténban.

Horvátországban szigorú biztonsági intézkedések mellett közel 460 ezer általános és középiskolás diák, valamint 65 ezer pedagógus számára kezdődött meg hétfőn a tanév. Három modell szerint folyik az oktatás. Az A modell szerint a járványügyi előírások betartása mellett mindenki jár iskolába, a B modell kombinált tantermi és digitális oktatást, a D modell pedig kizárólag online oktatást ír elő.

Szlovénia - 1,4 milliós bírságot is kaphat, aki nem visel maszkot

Szlovéniában is csökkent a hétvégén az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szlovéniában pénzbírsággal sújtják azokat, akik nem viselnek maszkot zárt nyilvános térben. A kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 25-tel 3190-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton még 43 új esetről számoltak be.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 525.

Péntektől a kormány döntése szerint kötelező a szájmaszkviselés minden nyilvános zárt térben, és a szabálysértőket 400-tól 4000 euróig, azaz 140 ezertől 1,4 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják az ellenőrök.

Benelux-államok - erősödik a járvány terjedése

A hetek óta tartó javuló tendencia megfordult, a hét második felében ismét több koronavírussal fertőzöttet vettek nyilvántartása Belgiumban és Hollandiában. Luxemburg szintén a járvány terjedésének lassú erősödéséről számolt be vasárnap.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve a koronavírussal fertőzött új esetek száma három százalékkal nőtt a megelőző hét adataihoz viszonyítva. Augusztus 16. óta most mutat először emelkedést a járványgörbe Belgiumban.

Átlagosan naponta 453,6 ember fertőződött meg az országban. A hét folyamán az új fertőzöttek száma minden belga tartományban emelkedett. Kivételt a két továbbra is legfertőzöttebb régió, az antwerpeni (+570) és brüsszeli régió (+793) képez, ahol a szigorított szabályok nyomán megtorpant az újonnan regisztrált esetek száma. A járvány belgiumi megjelenése óta feljegyzett fertőzöttek száma 87 825. Az adat 651-mal magasabb a szombaton közzétettnél. Az országban 100 ezer lakosra 54,3 fertőzött jut.

A koronavírus okozta halálozások csökkenő tendenciát mutatnak. A járvány következtében naponta átlagosan 3,4-en haltak meg a hét folyamán, ez 24 százalékos visszaesést jelent a megelőző héthez képest. Belgiumban március óta 9906 ember halála köthető a járványhoz. A betegség miatt kórházba szállítottak napi száma is kevesebb. A közegészségügyi intézet átlagosan 16,7 új kórházi felvételről számolt be, ami 15 százalékos csökkenést jelent a legutóbb közzétett számokhoz viszonyítva. Jelenleg 215 embert ápolnak kórházakban, közülük 53-an részesülnek intenzív ellátásban, 2 százalékkal többen, mint egy hete.

 

A holland sajtó a fertőzés terjedésének "hirtelen növekedéséről" tájékoztatott vasárnap.

A helyi közegészségügyi intézet adataira hivatkozva azt közölték, hogy a hétvégén 654 embernél mutatták ki a fertőzését, ami 31 százalékos növekedést jelent az előző hétévége adataihoz képest. A hét folyamán 3732 ember esetében mutatták ki a kórokozót, ez pedig 21 százalékos emelkedést jelent a megelőző héten feljegyzett adatoknál. Hollandia három hét elteltével szembesül a fertőzés terjedésének hirtelen emelkedésével - emelték ki.

A járvány hollandiai megjelenése óta 76 907 ember esetében jegyezték fel a fertőzést. A betegek 56 százalékát a legfertőzöttebb amszterdami és rotterdami régióiban ápolják.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint erősödik a járvány terjedése az országban. A hét elején közölt napi 43, majd a hét második felében feljegyzett 47 esetet követően vasárnapra 54 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye.

A járvány helyi megjelenése óta 6896 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A tájékoztatás szerint Luxemburgban több mint két hete nem halt meg senki a vírushoz köthetően, előtte augusztus közepe óta csak ketten. A járvány kitörése óta 124 ember hunyt el a 626 ezer lakosú nagyhercegségben a betegséghez köthetően. Kórházban jelenleg 11 embert ápolnak, mintegy 25-tel kevesebbet, mint két hete, közülük senkit sem kell intenzív ellátásban részesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem