Korai volt az enyhítés? Ismét kötelező a maszkviselés a bolgároknál

MTI
2020. április 12. 19:30

Az új típusú koronavírus-járvány miatt Bulgáriában vasárnaptól ismét kötelezővé tették a szájmaszkok köztéri viselését.

A maszkok kötelező köztéri viselését először március 30-án rendelték el Bulgáriában, de másnap visszavonták az intézkedést, mert a gyógyszertárakban nem állt rendelkezésre elegendő szájmaszk. A rendelet ráadásul az előírások ellen vétőket 5000 leva (913 ezer forint) bírsággal rendelte sújtani. Időközben azonban feltöltötték a patikák készleteit Kínából érkezett védőfelszerelésekkel.

Az újabb rendelet szerint vasárnaptól egyelőre április 26-ig kell viselni a szájmaszkokat az utcákon, a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a parkokban és a templomokban. Ha más nincs, akkor az orrot és szájat takaró sál, vagy kendő is megteszi.

Bulgáriában a templomok az ortodox virágvasárnap is nyitva tarthattak annak ellenére, hogy a járványügyi intézkedések keretében a többi között bezáratták az iskolákat, a szórakozóhelyeket, és az éttermeket. A hatósági döntés heves vitát váltott ki a közösségi médiában. A bolgár ortodox egyház a templomok nyitva tartásáért cserébe belegyezett, hogy rendszeresen fertőtlenítik az imaházakat és az idén nem oszt a híveknek megszentelt fűzfavesszőket, amelyek a hagyomány szerint koszorúba szőve és otthon kifüggesztve az egészség megőrzésének és a gonosz elleni védelemnek a jelképei. A bolgár kormány ugyanakkor mindenkit sürgetett, hogy otthon ünnepelje a húsvétot, amelyet az ortodox vallást követő Bulgáriában egy héttel később tartanak. A bolgár kórházak vezetői előzetesen is figyelmeztettek a fertőzésveszélyre nagyobb embergyülekezetek esetében az imaházakban.

Virágvasárnap csak kevés - szájmaszkot és kesztyűt viselő - hívő vett részt az imádságokon. Az állami televízió élőben közvetítette a Szófia szívében lévő Alekszandr Nyevszkij Katedrálisból a szentmisét, amelyen néhány tucat ember vett részt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bulgáriában eddig 669 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 28-an belehaltak a betegségbe, 68-an viszont meggyógyultak. A hatóságok szerint a járvány tetőpontját az ortodox húsvétot, április 19-ét követően érheti el. A hatóságok közölték, hogy az ortodox húsvét idején is nyitva tarthatnak a templomok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem