20 °C Budapest

Nem csoda, hogy külföldre mennek az orvosok: ennyivel keresnek többet

2019. május 7. 13:30

Az orvosok átlagbére eléri a 84 ezer koronát (1,092 millió forint), míg a nővéreké a 43 ezer koronát (559 ezer forint), így az egészségügyi dolgozók bérei az úniós átlagbért hozzák Csehországban - közölte a cseh egészségügyi minisztérium a sajtótájékoztatján. A 2018-as év végén a kórházi orvosok havi átlágbére majdnem két és félszer volt több, mint az általános országos átlagbérek, míg a növérek bére 121 százalékát tette ki az átlagnak. Ez az orvosoknak 77 944 koronát, a nővéreknek 38 500 koronát jelentett.

Az idén 7 százalékkal emelkedik az orvosok és a nővérek bére a cseh kormány rendelete alapján. 2016-ban az egész unióban orvosok a tagállamok átlagbérének 2,4 százalékát keresték meg, míg a nővérek 1,07 százalékát - az Eurostat kimutatása szerint. A cseh orvosoknál ez a mutató 2,2 százalék, illetve a nővéreknél 1,1 százalék - írja a profitline.hu. 

Ha a minisztérium által nyilvánosságra hozott számok a valóságot tükröznék, a cseh egészségügy nem függene az ukrajnai orvosoktól, és a cseh orvosok nem mennének külföldre 

- válaszolta az egészségügyi miniszter, Adam Vojtek által közölt adatokra Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara (LOK) elnöke. A LOK régóta sérelmezi, hogy a minisztérium nem szünteti meg az ukrán orvosoknak és nővéreknek adott kivételt, miszerint nyelvvizsga nélkül, az ukrajnai papírok alapján alkalmazhatják őket a csehországi kórházak. Pedig a régiók (megyék) szövetsége szerint több vidéki kórház működése nagyban függ a külföldi orvosok alkalmazásától.

Az ÚZIS adatai szerint a kórházakban mintegy 21 500 orvos és 45 ezer nővér dolgozik. A cseh egyetemeken évente 1000-1100 orvos végez, akiknek 10 százaléka Nyugat-Európában vállal munkát. A a magasabb fizetés és a jobb munkakörülmények motiválják őket, hogy külföldön dolgozzak, mindeközben a csehországi kórházakban egyre több a szlovák és az ukrán orvos, illetve nővé.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm